Diemen,
26
mei
2020
|
08:05
Europe/Amsterdam

Virtual Ward verbindt patiënt vanuit huis met heel zorgnetwerk

Keynote over technologisch zorgplatform bij webinar op 28 mei

Het seminar ICT in Zorg en Welzijn dat jaarlijks in Diemen wordt georganiseerd door de masteropleiding Advanced Health Informatics Practice (AHIP), vindt plaats op 28 mei en is omgetoverd tot een webinar met als thema ‘Persoonlijk en Verbonden’. Karen Bruysters, programmamanager Innovatie en E-health bij Cordaan, verzorgt de keynote over de Virtual Ward, een technologisch systeem waarbij de patiënt vanuit huis op afstand verbonden is met het zorgnetwerk.

Als eerste in Nederland zijn initiatiefnemers Cordaan en OLVG, in samenwerking met de huisartsen in Amsterdam en ondersteund door het Zilveren Kruis, bezig met de ontwikkeling van de Virtual Ward, een technologisch platform voor een deel van de zorg in Amsterdam. Een patiënt wordt vaak door verschillende partijen binnen de zorg behandeld. “Alle zorgverleners hebben contact met de patiënt, maar meestal niet onderling”, vertelt Karen Bruysters. “Dan stroken de adviezen niet altijd met elkaar. Ze vragen aan de patiënt wat de andere zorgverlener met hem heeft afgesproken. Dat zorgt voor ruis.” Tot nu toe zijn er wel overdrachtsdocumenten, maar dat is vaak een eenmalige actie en eenrichtingsverkeer. Met het hulpmiddel Virtual Ward hebben ze allemaal dezelfde informatie.

Karen Bruysters, programmamanager Innovatie en E-health bij Cordaan
Hoewel de behoefte aan een dergelijk zorghulpmiddel al langer bestaat, zien we, nu we te maken hebben met het coronavirus, hoe belangrijk het is om meer zorg op afstand te organiseren.
Karen Bruysters, programmamanager Innovatie en E-health bij Cordaan

“Waar mogelijk verplaatsen we de zorg van het ziekenhuis naar de eigen omgeving van de patiënt, waarbij hij wordt gecoacht en gemonitord op afstand”, licht Karen toe. "Hoewel de behoefte aan een dergelijk zorghulpmiddel al langer bestaat, zien we, nu we te maken hebben met het coronavirus, hoe belangrijk het is om meer zorg op afstand te organiseren." De Virtual Ward dient niet alleen ter vervanging van een ziekenhuisopname: "Door deze samenwerking verplaatsen we zorg, kunnen we waar mogelijk ook zorg voorkomen en de regie meer bij de patiënt zelf leggen. Het is een platform dat bijdraagt aan een betere samenwerking tussen de verschillende schotten in de zorg. Het uiteindelijke doel is om minder zorg te hoeven leveren en ontvangen. En dan ook nog in de laagste laag die mogelijk is. Dus in eerste instantie bij de patiënt in zijn thuissituatie, indien nodig met behulp van thuiszorg of huisarts, en pas in laatste instantie in het ziekenhuis.”

Zorgpad op maat
Hoe werkt dat dan in de praktijk met samenwerking en thuismonitoring? “Om een voorbeeld te noemen: een wijkverpleegkundige kan een foto uploaden en consult vragen aan andere specialisten. Je kunt in verband met de privacywetgeving niet het hele dossier kopiëren, maar wél relevante informatie ontsluiten. Daarnaast stelt de Virtual Ward je in staat om regelmatig vragenlijsten af te nemen bij patiënten: wat heb je vandaag gegeten en gedronken, hoe gaat het, hoe voel je je? Er kan dan een belletje gaan rinkelen als er iets niet is zoals het hoort te zijn. Dreigt het mis te gaan met iemand? Dan wordt er een zorgpad op maat ingesteld waarbij je de frequentie en aard van monitoring aanpast, afhankelijk van de staat waarin de patiënt zich bevindt.”

Karen Bruysters, programmamanager Innovatie en E-health bij Cordaan
De patiënt krijgt niet alleen een medisch advies om bijvoorbeeld meer te bewegen, maar er wordt ook meteen bekeken waarom het nu niet lukt om te bewegen en wat dan wél past.
Karen Bruysters, programmamanager Innovatie en E-health bij Cordaan

Dankzij de Virtual Ward werken zorgverleners beter samen. “Het mooie is dat ze elkaars kracht opzoeken, met ondersteuning van dit platform. En de overdracht is continu actueel. Daardoor krijgt de patiënt niet alleen een medisch advies om bijvoorbeeld meer te bewegen, maar wordt ook meteen bekeken waarom het nu niet lukt om te bewegen en wat dan wél past. Meer op maat van elke patiënt, waarbij je voorbij je eigen kennis en specialisme kijkt.”

Agile-methode
In maart is begonnen met de bouw van het platform. “Daar trekken we een half jaar voor uit. We hebben daarbij gekozen voor de Agile-methode, waarbij we in korte sprints onderdelen maken en er gelijk in de praktijk al mee werken. Gaandeweg maken we aanpassingen en toevoegingen. Zo laten we het langzaam groeien.”

Begin maart, vlak voor de coronacrisis, presenteerde Karen Bruysters de Virtual Ward al bij Inholland tijdens de alumnidag van de master Advanced Nursing Practice. En straks op 28 mei dus in het webinar ICT in Zorg en Welzijn. Naast Karens keynote zijn er twee breakoutsessies over het Zorginnovatiehuis (Merlijne Sonneveld) en over online spreekuren van huisartsenposten (Max Analbers).

Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd om van 19.00 tot 20.30 uur gratis deel te nemen aan dit webinar. Als je je aanmeldt krijg je van tevoren de deelnamelink toegestuurd. Aanmelden kan via de webpagina van het webinar.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.