De wereld staat voor een grote uitdaging: hoe kunnen we onze voedingssystemen verduurzamen, gezonder maken en tegelijkertijd voldoen aan de behoeften van diverse doelgroepen? Technologie speelt hierin een sleutelrol. Door gerichte innovatie op het snijvlak van procestechnologie, consumentengedrag en data-analyse kan de overgang naar een duurzame en gezonde voedselketen worden versneld. Binnen het lectoraat Food, Health & Technology onderzoeken we hoe technologie de transitie naar een duurzame samenleving op het gebied van voeding kan ondersteunen en versnellen.
De transitie vraagt om een integrale aanpak: van het telen en ontwikkelen van plantaardige ingrediënten tot het aanpassen van productieprocessen en het informeren van consumenten. Voeding moet niet alleen duurzaam zijn, maar ook gezond en smakelijk, afgestemd op specifieke doelgroepen. Onder leiding van lector Robin van den Berg doen we onderzoek naar thema's zoals het benutten van reststromen, consumentengedrag en data-analyse.
Binnen ons lectoraat slaan we de handen ineen met het werkveld om innovaties in de voedingsindustrie te versnellen. Daarnaast maken we studenten en docenten graag enthousiast door hen aan de hand van onderzoeksprojecten te laten ervaren hoe ze hun kennis toepasbaar kunnen maken voor praktijkvraagstukken. Ze kunnen op allerlei manier betrokken zijn bij onze projecten, bijvoorbeeld door concepten uit te denken of hands-on onderzoekswerk te verrichten.
Interesse in een samenwerking? Neem dan contact op met lector Robin van den Berg.
Technologie biedt kansen om reststromen te voorkomen en her te gebruiken. Reststromen uit de voedselindustrie kunnen worden ingezet voor nieuwe producten of worden teruggevoerd in het proces. Dat kan bijvoorbeeld via het hergebruik van restmaterialen voor nieuwe producten of voor non-food toepassingen. Innovatieve methoden, concepten en valorisatieprocessen zorgen voor minder afval en een betere benutting van grondstoffen. Dat draagt direct bij aan een duurzamere voedselketen.
De transitie vereist een integrale aanpak: van het telen en ontwikkeling van plantaardige ingrediënten tot het aanpassen van de productieprocessen en het informeren van consumenten. Daarbij moet voedsel niet alleen duurzaam zijn, maar ook inspelen op gezondheid en smaak, afgestemd op specifieke doelgroepen. Technologie kan bijvoorbeeld helpen om voedselproducten beter af te stemmen op de wensen van ouderen, jongeren, sporters of mensen met moeilijk eetgedrag, door het toepassen van procesinnovaties en doelgroepgericht onderzoek.
Een belangrijke pijler is het verbeteren van consumptiepatronen via consumentenonderzoek. Nieuwe technieken, zoals kunstmatige intelligentie en participatief onderzoek, maken het mogelijk om doelgroepen beter te begrijpen en te begeleiden bij het maken van duurzamere en gezondere keuzes. Data-analyse en AI worden ook ingezet om consumentenvoorkeuren te voorspellen en persoonlijk afgestemde voedingsadviezen te geven. Zo wordt de overstap naar duurzame voeding versneld.
De onderzoekers van Food, Health & Technology werken nauw samen met het werkveld, waaronder met Cock Smit (Clusius College), Hans Huibers (NMK-Esbaco), Wim van den Abeele (Gourmet Ingredients), Hans Derksen (BRS) en Natasja van der Lely (Vers+).