Digital Twin

Het doel van Digital Twin

Met het project Digitale Stad onderzoekt gemeente Rotterdam de kansen en bedreigingen van digitalisering. Onderdeel van het traject is de 3D Digital Twin. Een digitale weergave van Rotterdam waarop je alle vaste objecten – zoals huizen, bomen en bankjes – terugziet. Deze tweeling van de stad is aangevuld met data en geeft daardoor waardevolle informatie. Welke parkeerplaatsen zijn bezet? Hoe lang brandt een lantaarnpaal?

Hoe pakt Inholland dit onderzoek aan?

Om te verkennen welke slimme toepassingen er mogelijk zijn met deze berg aan data, werkt gemeente Rotterdam samen met verschillende partijen, waaronder Hogeschool Inholland en het bijhorende Urban Leisure & Tourism Lab Rotterdam. Studenten gaan een half jaar aan de slag met het vraagstuk. Ze bedenken concepten waarbij je gebruikmaakt van het platform. Duurzaamheid en circulariteit – een afvalvrije stad – zijn daarbij een hoofdthema.

Hoe wordt het werkveld betrokken?

Bij de opdracht gebruikt Hogeschool Inholland Design Thinking: een methode om ingewikkelde vraagstukken creatief op te lossen. Studente Dewi Neleman: “Dat is heel leuk. Je gaat eerst alle kanten op, je bent met mensen in contact, kletst met de doelgroep en doet spelletjes om tot de meest bizarre ideeën te komen. Er is ook geen vaste vorm waarin we het resultaat moeten presenteren. Dit kan in een verslag, maar mag als video of infographic. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt.”

Wat is het belang voor het onderwijs?

Het belang is meerledig. Opgedane inzichten en vraagstukken stromen terug het onderwijs via onderwijsprogramma’s zoals domeinbreed keuzeonderwijs en minoren. Daarnaast stromen de inzichten terug in het Urban Leisure & Tourism Lab Rotterdam, waar veel wordt geleerd van concrete interventies.

“Met behulp van de algoritmes van Digital Twin zien we welke plekken in de stad geschikt zijn om groente en fruit te verbouwen.”

  

Niels Abou Al Naser, student

Wat zijn de (verwachte) resultaten?

Aan het eind van het project leveren studenten verschillende concept toepassingen op die de gemeente Rotterdam in de toekmost wellicht zou kunnen gebruiken. Zoals studenten Tyeisha Felipa, Niels Abou Al Naser en Dewi Neleman, zij bedachten alle drie een andere manier om Digital Twin in te zetten.

Hiernaast het voorbeeld van Niels. De toepassingen van Tyeisha en Dewi zijn te vinden in een artikel dat is verschenen op www.tourismlabrotterdam.nl.

   

Niels Abou Al Naser kwam met zijn medestudenten met een adviesbureau voor landbouw in de stad. Niels Abou Al Naser: “Met behulp van de algoritmes van Digital Twin zien we welke plekken in de stad geschikt zijn om groente en fruit te verbouwen. Denk aan daken, gebouwen die geschikt zijn voor een vertical garden en moestuinen waar buurtbewoners samenkomen. We zien in Digital Twin allerlei relevantie informatie. Waar veel zon is of juist schaduw bijvoorbeeld en in welke wijken er vraag is naar welke producten. Ons adviesbureau vertelt ook hoe je circulair kunt verbouwen. We zien welke supermarkten en winkels in de buurt de verbouwde gewassen kunnen verkopen. En we weten waar afval is en welke bedrijven dit kunnen hergebruiken, bijvoorbeeld koffieprut dat kan dienen als kweekgrond.”

Hogeschool Inholland werkt onder andere samen met:

Nieuws vanuit Digital Twin:

Werk samen met Mirjam

Kom in contact en stel je vragen

Telefoon
0615279353