iTLC: inzet Technologie voor Leefstijl Coaches

Dit project is afgerond in maart 2022.

Lectoraat
Kracht van sport en bewegen
Lectoraat
E-health
Duur
1 april 2020 t/m 31 maart 2022
Locatie
Haarlem
Contact
Katja Braam

Het doel: ondersteuning aan leefstijlcoaches via technologie

Hoe kunnen hbo-geregistreerde leefstijlcoaches gefaciliteerd worden bij de inzet van e-coaching voor de begeleiding van hun cliënten (van mensen met een gewichtsgerelateerd gezondheidsrisico) binnen een leefstijltraject? Dat onderzocht het iTLC-project.

We hebben in het onderzoek vier stappen doorlopen:

  1. We brachten in kaart welke gedragsveranderingstechnieken worden gebruikt in de huidige begeleiding en de bestaande gecombineerde leefstijlinterventies (GLI’s).
  2. We onderzochten hoe leefstijlcoaches en hun cliënten e-coaching gebruiken, om zicht te krijgen op de ervaringen, wensen en (ondersteunings)behoeften van leefstijlcoaches en cliënten.
  3. We ontwikkelden op basis hiervan een methodiek en onderwijsmodule ontwikkeld.
  4. We evalueerden of de eindproducten leefstijlcoaches meer in staat stelt om e-coaching toe te passen en verkend hoe de eindproducten binnen de GLI kunnen worden geïntegreerd.

Resultaten van dit onderzoeksproject

Er bestaan verschillende leefstijlprogramma’s en digitale producten die zijn ontwikkeld om het gezonde gedrag van mensen te bevorderen. Tijdens het iTLC-project zijn ervaringsdeskundigen en ontwikkelaars van de innovaties bevraagd over het gebruik van (online) programma’s. Hun ervaringen en ideeën zijn gebruikt in co-creatiesessies en meegenomen in het eindproduct.

Het iTLC-project heeft een platform (ecoachgids.nl) en onderwijsmodule voor (aankomende) hbo-geregistreerde leefstijlcoaches opgeleverd. Het ondersteunt hbo-geregistreerde leefstijlcoaches om e-coaching te gebruiken bij het aanbieden van een GLI. Deze ondersteuning is GLI-specifiek en omvat online en offline gedragsveranderingstechnieken, e-coachoplossingen en een stappenplan voor het gebruik en de implementatie van e-coaching in de praktijk.

Dit project is uitgevoerd door onderzoekers van de lectoraten Oefentherapie - Dagelijks bewegen, Voeding en Beweging en Digital life van de Hogeschool van Amsterdam (penvoerder) en de onderzoekers van Kracht van sport en bewegen en E-health van Hogeschool Inholland. 

"Wat voor soort instructie past bij verschillende digitale oefenvormen? Iedereen doet het een beetje op gevoel, maar wat zijn de zaken die je altijd moet doen? Daar hebben we nu meer inzicht in gekregen.” 

Voor leefstijlcoaches

Digitale hulpmiddelen die leefstijlcoaches kunnen gebruiken om hun werk te vergemakkelijken, zijn divers. Denk aan apps voor mobiele telefoons of tablets, maar ook het gebruik van een smartwatch of een stappenteller kunnen erg stimulerend werken. De resultaten die hiermee gemeten worden, helpen de leefstijlcoach inzicht te krijgen in het uitgevoerde gedrag van de cliënt buiten de consultmomenten om. Maar het helpt ook om mensen samen te brengen en kan een leuk competitie-element brengen in het proces van verandering.
Om leefstijlcoaches te ondersteunen bij de keuze voor een digitaal hulpmiddel - passend bij de verschillende fasen van gedragsverandering - is tijdens dit iTLC-project de e-coachgids ontwikkeld. Dit gratis platform kan tijdens het leefstijlcoaching-traject worden gebruikt om een passende tool te vinden voor de gewenste digitale ondersteuning.

Bekijk eCoachGids 

Voor onderwijs

Voor studenten, docenten en toekomstige leefstijlcoaches, zoals paramedische studenten of hbo-omscholingsstudenten, is een methodiek en een onderwijsmodule ontwikkeld. Dit biedt inzicht in de mogelijkheden van e-coaching, in welke barrières daarbij komen kijken en welke tool geschikt is voor welk type ondersteuning. Het onderwijsmateriaal kan ook gebruikt worden om eigen medewerkers binnen scholen te coachen. Voor hen die willen leren hoe e-coaching werkt, welke daarbij komen kijken en willen oefenen met de inzet van digitale hulpmiddelen is een onderwijsmethodiek passende bij het platform ontwikkeld. Het onderwijsmateriaal is op aanvraag beschikbaar, zie onderaan de pagina voor contactgegevens.

Samenwerkingspartners in dit project

Heb je vragen over dit afgeronde project?

We staan je graag te woord!

Je kunt contact opnemen met Katja
Telefoon
0884660623