Stagediscriminatie? Hoeft niet! Onze tips...

"Waarom vraag je of ik goed Nederlands spreek terwijl je al met me aan het praten bent?"


Sam, geïnterviewde student

Welke woorden moet je gebruiken om te praten over identiteiten als het gaat over kansengelijkheid en over discriminatie? 

In de interviews hebben interviewers en geïnterviewden termen gebruikt waar ze zich comfortabel bij voelen als het ging over allerlei identiteitsaspecten. Sommigen hebben het graag over personen van kleur, anderen spreken over ‘getint’, of over bruin, of gebruiken de politieke termen ‘zwart’ en ‘wit’. Ook als het gaat over seksuele identiteiten zijn er verschillen: er zijn mensen die het hebben over lbt, lbtqi+, lesbisch, homo, non-binair.

Er zijn mensen die eraan hechten dat je een specifiek voornaamwoord gebruikt (en dat is soms een meervoud). Voor wie het niet gewend is, kan dat raar voelen. In alle gevallen geldt: het went snel en vragen welke term gesprekspartners prefereren is altijd goed. In de tekst op deze website is gewerkt met letterlijke citaten en met zo neutraal mogelijke termen.

Terug naar Stagediscriminatie? Hoeft niet!

Wat zijn de do’s en don’ts bij het sollicitatiegesprek? KansenMaker Idris legt het uit!

Mourad geeft trainingen in video solliciteren. Want waarom een brief schrijven, als je jezelf ook kunt voorstellen aan een bedrijf in een video?

Alle tips op een rij

Voor studenten, werkgevers en docenten

Tips voor studenten

Discriminatie hoef je niet te bewijzen. Je onzeker voelen vanwege rare ervaringen of geen reactie krijgen terwijl je een paar keer hebt geprobeerd contact te krijgen, is genoeg om je te melden bij je stagebegeleider, je mentor of de studentendecanen. 

       
Zoeken Vraag je af hoe je gemotiveerd overkomt! Check je brief en je cv bij medestudenten en bij je stagebegeleider. Check of er verschillende kanalen zijn die je kan inzetten (online en offline). Kan je bij iemand informeren of je brief is aangekomen?  Persoonlijke contacten en netwerken benutten. Geneer je niet om mensen om je heen te vragen. Als jouw netwerk niet veel oplevert, vraag dan je medestudenten (en help hen ook verder). 
Solliciteren  Alle gebruikelijke adviezen zijn belangrijk: kleed je passend, wees beleefd, Een vriendelijke, professionele toon helpt! Maar vooral: bereid ook vragen voor voor het bedrijf.  Word je afgewezen: vraag altijd naar onderbouwing  Ben je of voel je je gediscrimineerd, meld het op school. 
Tijdens de stage   Ongemak bespreekbaar maken kan overkomen als klagen, oefen met medestudenten of met je docent hoe je uitsluiting bespreekbaar kan maken.  Ook: hoe eerder je aan de bel trekt, hoe beter. Voel je je ergens onveilig of ongemakkelijk, roep dan hulp in bijvoorbeeld  via school of via de HR medewerker.  Laat je uitleggen waarom het bedrijf ervoor kiest om je bepaalde taken te laten uitvoeren. 

Tips voor werkgevers

Goede bedoelingen zijn belangrijk, maar niet genoeg.

       
Zoeken Wees open naar studenten  Beoordeel op functie gerelateerde criteria  Beantwoord brieven en vragen 
Solliciteren  Wees kritisch op de eigen houding en vraag collega’s om feedback, doe regelmatig gesprekken met zijn tweeën.  Koppel persoonlijk en inhoudelijk terug naar studenten die worden afgewezen Organiseer een peer-review onder collega’s over onbedoelde uitsluiting 
Tijdens de stage  Laat alle stagiaires weten bij wie ze terecht kunnen met zorgen en vragen.  Bevraag studenten in terugkoppelgesprekken naar ervaringen van uitsluiting.  Inclusie ontstaat niet zomaar, het moet worden georganiseerd. 

Tips voor docenten

Consistent beleid op het bespreken van het meemaken van discriminatie is nodig. Docenten moeten veel meer onderling afstemmen en elkaar peer-reviewen. Samenwerking met decanen is een pre. Een meldpunt is geen overbodige luxe. 

       
Zoeken Informeer studenten over hoe discriminatie ‘voelt’ en hoe ze er mee om kunnen gaan.   Ken de stagebedrijven en zorg dat er informatie is over bijvoorbeeld de personeelssamenstelling.  Check of de begeleiding in het zoekproces voldoet: wat wordt er verwacht van studenten? Is er feedback bij problemen? 
Solliciteren Oefen omgaan met ongemak, doorvragen, reageren of achteraf hulp inroepen.  Help bij het opstellen van sollicitatiebrieven en  geef feedback. Zet mentoren in, rolmodellen of buddy’s 
Tijdens de stage Maak discriminatie bespreekbaar (zonder te discrimineren…. ook voor ‘norm’ studenten is het belangrijk hierover te leren).

Treed op in geval van discriminatie richting stagebedrijf.

Zorg voor een duidelijk discriminatie meldpunt binnen de hogeschool. 

"Ik denk dat ze gewoon heel erg open minded moeten zijn en iets wat voor de één minder snel als discriminatie wordt omschreven is voor de ander toch wel discriminatie. Iedereen heeft er een andere mening over dus ga er gewoon open in en probeer zoveel mogelijk feedback van mensen te hebben."

Elize, geïnterviewde student

(Op de foto staat niet Elize maar Brandon (links), een van onze geportretteerden; hij is te zien in de documentaire Liever Fleur dan Fatima)

Heb je vragen of feedback?

We staan je graag te woord!

Joke Hermes
Joke Hermes
Joke Hermes
lector
Lectoraat
E-mail
Machteld de Jong
Machteld de Jong
Machteld de Jong
lector
Lectoraat
Telefoon
E-mail