Associate degree Tuinbouwmanagement voltijd

Je hebt internationale ambities of je gaat graag aan de slag in een managementfunctie. Train je groene vingers.

Associate degree hbo Tuinbouwmanagement

Voor wie

In de tuinbouw kun jij aarden. Dat heb je in de praktijk al lang en breed gemerkt. Misschien omdat je werkzaam bent in een tuinbouwbedrijf, je met veel plezier een mbo-opleiding in de tuinbouw volgt of omdat je praktisch bent ingesteld en snel aan de slag wilt. Je hebt internationale ambities of je gaat graag aan de slag in een managementfunctie. Kortom, tijd om je hart te durven volgen en met deze opleiding op hbo-niveau te starten.

Studieprogramma Tuinbouwmanagement

De tweejarige Associate degree Tuinbouwmanagement combineert de praktijk met theorie. Al tijdens de opleiding kom je in contact met bedrijven uit het werkveld. Hieronder lees je wat je in twee jaar doet. 

Studieopbouw

Studieopbouw in het kort

De Associate degree Tuinbouwmanagement is een praktijkgerichte opleiding. In twee jaar tijd word je klaargestoomd voor een functie in het middenmanagement. Je volgt hiervoor een voltijdprogramma.

Vier fasen
Elk studiejaar is opgebouwd uit vier perioden van tien weken. In elke periode krijg je een mix van algemene en thematische vakken. De thematische vakken gaan in op de vier fasen waarin je producten in de tuinbouw ontwikkelt:

 • Vraag onderzoeken
  Ga met marktonderzoek na waar de consumenten, bedrijven of de sector en de maatschappij in het algemeen behoefte aan heeft.
 • Product ontwikkelen
  Hoe kun je aansluiten op de actuele vraag in de markt? Ontwikkel of verbeter een ras door bijvoorbeeld onderzoek, genetica en toegepaste biologie. En stel jezelf de vraag: hoe gaan we met dit product geld verdienen?
 • Produceren
  Heb je een nieuw product, zet dan de productie op. Hier doe je een beroep op je teeltkennis en ondernemerschap.
 • Vermarkten
  Hoe bied je het nieuwe product aan aan consumenten en bedrijven? Nu is het tijd voor slimme marketing, ketenkennis, export en logistiek. 

Studievormen

 • Je volgt hoorcolleges en doet mee aan werkcolleges. De link met de praktijk is altijd aanwezig, zeker in gastcolleges van professionals uit de sector.
 • Theorie komt extra tot leven in projecten met praktijkopdrachten. Vaak zijn het echte projecten rechtstreeks uit het werkveld.
 • Buiten, daar gebeurt het. Je oefent je vaardigheden met practica, trainingen, praktijkopdrachten in groepjes en je gaat op excursie. Het tweede studiejaar staat in het teken van je stage.
 • Je vaardigheden als onderzoeker horen bij je kwaliteiten als toekomstig professional in de tuinbouw. Vooral als je je wilt specialiseren in de ontwikkeling van nieuwe producten.

Locatie
Je volgt je colleges grotendeels op Hogeschool Inholland Delft, onze kleinschalige locatie met meerdere 'groene' opleidingen. Voor een deel studeer je ook op een spiksplinternieuwe locatie: de World Horti Centre. Hier, in het kloppend hart van het Westland, kom je terecht op een inspirerende ontmoetingsplaats voor bedrijven en onderzoekers in de tuinbouwsector. Je kunt er onder deskundige leiding aan de slag in onderzoekskassen en foodlaboratoria.

Jaar 1 - Basis

Eerste jaar

In het eerste jaar staat de theorie centraal waarbij je oriënteert op jouw vakgebied. Je volgt daarom een breed programma om basiskennis en -vaardigheden op te doen. Denk hierbij aan teelt en veredeling, gewasbescherming, onderzoek en toegepaste biologie, bedrijfsvoering en marketing, ondernemerschap en recht. 

Overstappen
Heb je het eerste jaar van de Associate degree Tuinbouwmanagement afgerond, dan kun je zonder problemen overstappen naar de vierjarige bacheloropleiding Tuinbouw & Agribusiness. Hiermee behaal je een volledig bachelordiploma in de tuinbouw. Als aankomend manager is ook de opleiding Technische Bedrijfskunde interessant. Of zet je tanden in de voedselindustrie met Food Commerce and Technology. 

Vakken

Biobased & Sustainable BusinessToegepast teeltonderzoekPlantfysiologieToegepast bedrijfsonderzoek
Exportmanagement

Jaar 2 - Verdiepen

Tweede jaar

Vanaf het tweede jaar breng je jouw nieuwe kennis in praktijk. Want leren door te doen, daar je leer je het snelste van. Je loopt dan een jaar lang twee dagen in de week stage. De overige twee dagen volg je onder meer colleges, maak je bedrijfsopdrachten, doe je practica en ga je op excursie. Ook ga je dieper in op de bedrijfskunde.

Afstuderen
Uiteindelijk bouw je in twee jaar een portfolio op: een pakket van kennis en vaardigheden die je aan het eind van je opleiding mag presenteren bij Inholland en het stagebedrijf. Krijg jij de handen op elkaar? Gefeliciteerd, je ontvangt je Associate degree-diploma, erkend in heel Europa.

Kom 5 juni naar de Open Avond

Meld je aan!

Leuke opleiding?

Op de hoogte blijven?

Probeer de opleiding uit

Kom proefstuderen

Haal het beste uit Associate degree Tuinbouwmanagement

Studiebegeleiding

Bij Inholland studeer je niet alleen maar samen. Vanaf het moment dat jij bij ons in Delft binnenstapt trek je op met docenten om elkaar weer de hand te drukken als jij je diploma op zak hebt. In de tussentijd kun je altijd bij hen terecht. En gedurende het gehele traject kun je rekenen op een vaste, persoonlijke studieloopbaanbegeleider. Het is jouw vraagbaak, houvast en gids de komende twee jaar. Praat samen over jouw voortgang, prestaties en leerbehoeften. Zo creëer je zelf de voorwaarden voor een studie die over rozen gaat.

 

 

Stage

In het tweede jaar loop je twee dagen per week stage. Tijdens deze stage leer je diverse afdelingen binnen het stagebedrijf kennen. Zo krijg jij idee, waar je na deze opleiding zou willen werken. Tijdens je stage werk je aan opdrachten voor de opleiding, maar is er ook ruimte voor persoonlijke ontwikkeling.

Lijkt dit je een leuke opleiding?

We houden je graag op de hoogte van de opleiding Associate degree Tuinbouwmanagement voltijd. Zo kun je ontdekken of de opleiding bij jou past en helpen we je bij je studiekeuze. Laat je e-mailadres achter en wij doen de rest.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228