Bouwmanagement & Vastgoed / Ruimtelijke Ontwikkeling voltijd

"Gedisciplineerd zijn is goed, maar wat je studie tot een succes maakt is als je enthousiast bent in wat je doet."

Student Marlous Eschweiler

Mijn naam is Marlous Eschweiler 22 jaar en ik studeer Bouwmanagement en Vastgoed.

Waarom heb je voor deze studie gekozen?
Na het behalen van mijn vwo-diploma in 2009 ben ik Algemene Cultuurwetenschappen gaan studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Dit bleek echter niets voor mij te zijn, ik vond de opleiding te zweverig en te vaag en wist niet wat ik er uiteindelijk mee wilde doen. Ook twijfelde ik of de universiteit überhaupt mijn ding was. Ik had moeite met de manier van lesgeven en kon niet goed mijn draai vinden. Ik had iets discreets nodig met duidelijke regels.

Ik was altijd al geïnteresseerd en gefascineerd door gebouwen en keek veel bouwprogramma's en programma's over huizen. Dit is de reden waarom ik in 2013 gekozen heb voor de opleiding Bouwmanagement & Vastgoed aan Hogeschool Inholland. Ik heb heel lang getwijfeld over deze beslissing, puur vanwege het feit dat ik het aanvankelijk zonde vond om met mijn vwo-diploma een hbo-studie te doen. Achteraf bleek het volgen van een hbo-opleiding de beste beslissing ooit. Tot nu toe heb ik nog geen moment spijt gehad.

En waarom heb je voor Hogeschool Inholland gekozen?
Inholland sprak mij enorm aan, aangezien er in Haarlem een aparte vleugel is voor alle bouwmanagers en bouwkundigen. Hier hangt een leuke sfeer. Iedereen gaat met elkaar om of helpt elkaar. Ook een verschil met de universiteit is dat de docenten enorm betrokken zijn bij jouw leerproces. Ze staan klaar om je vragen te beantwoorden en je eventueel uit de brand te helpen. Dit is op de universiteit absoluut niet zo. Deze manier van leren en de sfeer motiveren mij om goed te werken en maken zelfs dat ik voor het eerst met plezier naar school ga!

Hoe ervaar je de opleiding tot nu toe?
Mijn klas is te gek. Er hangt altijd een goeie sfeer en ook met de meeste leraren is er een informele sfeer in de klas. We begonnen met ongeveer 39 leerlingen aan het begin van het jaar en we zijn met ongeveer 13 overgebleven. Helaas zijn er dus heel veel leuke mensen afgevallen. De ene helft van de studenten omdat ze het toch geen leuke studie vonden of andere verwachtingen hadden. De andere helft haalde het niet omdat deze niet de benodigd aantal punten had gehaald. Het leukste aan de opleiding dit jaar was een project waar we een nieuwbouwwijk moesten realiseren, compleet met billboards en maquettes. Samen met mijn projectgroep hebben ik hiermee de eerste prijs behaald. Het moeilijkste vond ik dat je veel vakken ineens krijgt met veel leerstof. Aan het begin van het jaar moet je er bovenop zitten. Anders loop je direct een enorme achterstand op die je aan het eind van het jaar bijna niet meer in kunt halen.

Voor het eerst zit ik bij Inholland ook met veel jongens in de klas. Dat bevalt me erg goed. Bouwkunde en Bouwmanagement worden steeds aantrekkelijker voor vrouwen maar het is ook leuk om met jongens in de klas te zitten. In mijn klas zitten nu nog maar drie meiden en van Bouwkunde zijn helaas alle meiden afgevallen in het eerste jaar.

Waar heb je stage gelopen of waar zou je stage willen lopen?
Ik ga in september voor het eerst stage lopen bij bouwbedrijf Van der Gragt in Assendelft. Aangezien ik nog nooit stage heb gelopen ben ik enorm benieuwd. Ik verwacht er dan ook veel van te leren.

Als je klaar bent met je studie, bij welk bedrijf of in welke branche zou je dan willen werken?
Ik zie voor mezelf in de toekomst het liefst geen saaie kantoorbaan. Ik wil betrokken zijn bij projecten, meedenken met processen en weten wat er speelt in het project. Mijn ambitie is om uiteindelijk een eigen bedrijf hebben, op het gebied van het renoveren van kantoorpanden of woningen.

Ben je naast je studie lid van bijvoorbeeld een studievereniging of hou je jezelf bezig met andere studiegerelateerde activiteiten?
De opleiding heeft een eigen studievereniging Virplaca, maar daar ben ik geen lid van. Wel doe ik mee aan bepaalde activiteiten zoals de introductieweek voor het aankomende schooljaar. Ook heb ik een paar Open Avonden bijgewoond om verschillende studenten te adviseren. Het fijne van al deze dingen is dat niks verplicht is.

Over welke eigenschappen moet je beschikken om van deze opleiding een succes te maken?
Enthousiasme, humor en discipline. Gedisciplineerd zijn is goed maar wat een studie toch tot het meeste succes maakt is wanneer je enthousiast bent in wat je doet.

Waarom zou jij deze opleiding aanraden aan nieuwe studenten?
Ik zou het studenten aanraden die geïnteresseerd zijn in de managementkant van de bouw en dus niet de bouwtechnische kant. Wil je je als projectontwikkelaar bemoeien met de organisatie van een project? Kies dan voor Bouwmanagement. Wil je als aannemer meer met detailtekeningen aan de slag? Kies voor Bouwkunde. Verder is het niet noodzakelijk om bouwkundige voorkennis te hebben. Zolang je inzet goed is, is de opleiding goed te doen.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228