Business IT & Management voltijd

Het gaat jou om wat ICT doet, minder om hoe het werkt. Programmeren is dan ook niet zozeer jouw ding, je wilt bovenal werken met mensen.

Hbo Business IT & Management

Voor wie

Je bent geïnteresseerd in ICT-systemen. Hoe kunnen die organisaties helpen om beter te functioneren? Hoe maken ze het werk van medewerkers eenvoudiger? Het gaat jou om wat ICT doet, minder om hoe het werkt. Programmeren is dan ook niet zozeer jouw ding, je wilt bovenal werken met mensen. Welke problemen ervaren zij met ICT en hoe creatief ben jij om daar een oplossing voor te vinden? Daarnaast krijg je een kick om nieuwe plannen te ontwerpen en die zo te presenteren dat anderen jouw ideeën ondersteunen en willen uitvoeren.

Studieprogramma Business IT & Management

De vierjarige opleiding Business IT & Management combineert de praktijk met theorie. Al tijdens de opleiding kom je in contact met bedrijven uit het werkveld. Hieronder lees je wat je in vier jaar doet. 

Studieopbouw

Studieopbouw in het kort

Met deze opleiding heb je de werkgevers bijna voor het uitkiezen. Voorlopig blijft er namelijk een gigantisch tekort aan ICT'ers. De technologische ontwikkelingen gaan zo snel, dat er continu vraag is naar up-to-date gekwalificeerde professionals. Bij Inholland volgen we de ontwikkelingen in de praktijk op de voet. Ook hebben we nauwe banden met bedrijven uit de regio. Daardoor volg je onderwijs dat naadloos aansluit op de snel veranderende praktijk.

Praktijk
Je leert veel door gastcolleges van praktijkmensen en je bezoekt bedrijven. Bovendien loop je stage, zodat je nog intensiever kennismaakt met jouw toekomstige werkveld. Waar je stageloopt en uiteindelijk carrière maakt? Je kunt in elke sector terecht, want geen enkele organisatie kan zonder goede ICT en ICT'ers.

Studievormen

 • Theorie
  Wil je een vak leren, dan begint het bij de theorie. Je volgt hoorcolleges en doet mee aan werkcolleges. Je laat zien dat je de studiestof beheerst met een tentamen, opdracht, verslag of presentatie.
 • Projecten
  Je past de theorie en nieuwe vaardigheden toe in praktijkopdrachten. Je maakt ze in groepen, waardoor het aankomt op samenwerken voor een samenhangend resultaat. Natuurlijk krijg je daarbij individuele begeleiding van docenten en van je studiebegeleider.
 • Praktijk
  Buiten, daar gebeurt het. Vandaar dat opdrachten en projecten op de praktijk geschoeid zijn. En belangrijk is je stage in het derde en vierde jaar. De kans voor jou om ervaring op te doen in het buitenland.
 • Onderzoek
  Tijdens je afstudeerstage in het vierde jaar doe je zelfstandig onderzoek bij een bedrijf. Het is de manier om specialist te worden in een vraagstuk dat jou het meest interesseert.

Twijfel je nog?
Ligt jouw hart bij de ICT, maar weet je nog niet precies op welke manier je hier vorm aan wilt geven, dan kan het verstandig zijn om eens een kijkje te nemen bij verwante opleidingen. Zo kun je deze opleiding bijvoorbeeld ook in deeltijd volgen, waarbij je leren en werken combineert. Verder zijn er voor aanstormende ICT-talenten andere opleidingen bij Inholland:

Jaar 1 - Propedeuse

Eerste jaar

In het eerste jaar maak je kennis met de volle breedte van het vak. Zo volg je vakken en praktijktrainingen binnen de thema's ICT & Beheer en Data & Procesanalyse waar je je focust op de volgende vraag: waar raken ICT en bedrijfsprocessen elkaar? Deze kennis en vaardigheden gebruik je om binnen projecten praktijkproblemen op te lossen.

Vakken en projecten
De collegestof krijg je in overzichtelijke en samenhangende delen. Je volgt lessen en werkt aan projecten over onderwerpen zoals:

 Bedrijfskunde Programmeren Database ontwerp Procesanalyse ICT Beheer Basiskennis en -vaardigheden ICT

Jaar 2 - Verdiepen

Tweede jaar

Je ontwikkelt je verder door kennis op te zuigen over thema’s als Analyse & Ontwerp en ICT & Business. Zo verdiep je je in hoe organisaties werken en wat de rol van ICT is. Bewijs in verschillende projecten dat je ook met de nieuwe theorie uit de voeten kunt. Extra uitdaging is het project Entreprneurship waarbij je ondernemender leert denken en werken.

Vanaf het tweede jaar begint je specialisatie. Je richt je nu op specifieke vereisten voor jouw latere beroep. Je verzamelt vaardigheden door ze te oefenen.

Vakken en projecten
De collegestof krijg je in overzichtelijke en samenhangende delen. Je volgt lessen en werkt aan projecten over onderwerpen zoals:

ProjectmanagementDatabase-ontwerpProcesanalyse Business IT Alignment Verandermanagement Business Intelligence Projectmanagement Business Intelligence Agile / Scrum Programmeren (verdieping) Data- en procesanalyse (verdieping) Bedrijfskunde (verdieping) 

Jaar 3 - Stage

Derde jaar

Bij de opleiding Business IT & Management sta je continu in contact met de praktijk. Dit gebeurt via gastcolleges en praktijkprojecten. In het derde jaar begint het echte werk. Dan mag je vijf maanden lang stagelopen. Zo krijg je de kans om je onder te dompelen in het bedrijf van jouw keuze en de werkprocessen van binnenuit te leren kennen. Onder begeleiding van een docent en een medewerker van het bedrijf krijg je al snel flink wat verantwoordelijkheid en het vertrouwen om je werk grotendeels zelfstandig uit te voeren. Zet die ervaring meteen maar op je cv. Welke stageopdracht je uitvoert en waar je dit doet? Dat kies je zelf. Dankzij goede contacten in de regio helpt Inholland de match te vinden.

Afstudeerrichtingen
In de tweede helft begin je aan je specialisatie. Je kunt kiezen uit de volgende richtingen:

 • Informatiemanagement en Beleid (in Diemen)
 • Data Driven Management (in Diemen)
 • Business Intelligence (in Alkmaar)
 • Structured Business Design (in Alkmaar)

Keuzeonderwijs
Hoewel we wel van je verwachten dat je een van bovenstaande afstudeerrichtingen bij je eigen opleiding doet zijn er ook volop mogelijkheden andere dingen te leren. Er zijn weliswaar voorwaarden aan verbonden, maar je kunt een minor volgen op andere plekken binnen Inholland, bij een andere hogeschool of bij een universiteit. Ook kun je een half jaar gebruiken om in het buitenland te studeren.

Overleg je wensen en interesses tijdig met je studiebegeleider. Hij of zij geeft je graag advies om je te helpen je te ontwikkelen tot een gespecialiseerde professional.

Jaar 4 - Afstuderen

Vierde jaar

Je gaat verder met jouw afstudeerrichting of keuzeonderwijs. In het laatste halfjaar rond je je opleiding af met een afstudeerstage. Je voert zelfstandig onderzoek uit binnen het stagebedrijf.

Bachelor of Science
Ben je afgestudeerd, dan mag je jezelf Bachelor of Science noemen. Daarmee kun je uiteindelijk als manager of adviseur aan de slag om informatiesystemen van bedrijven te verbeteren.

Ontdek 24/7 opleidingen

Bezoek de Online Open Dag

Lees meer

Download de brochure

 

Probeer de opleiding uit

Kom proefstuderen

Haal het best uit Business IT & Management

Studiebegeleiding

We vinden het belangrijk dat je je snel thuis voelt bij Inholland. Dat je weet hoe je opleiding in elkaar zit en hoe je effectief studeert. Onze studieloopbaanbegeleiders helpen je op weg. Het overleg vindt plaats in jouw mentorgroep en door middel van groeps- en individuele gesprekken. Bij specifieke leerproblemen, adviseert een studentendecaan je graag.

 

 

Studeren in het buitenland?

Studeren in het buitenland verruimt je blik, vergroot je kennis en biedt je een ervaring waar je je leven lang profijt van hebt. Via Hogeschool Inholland kun je een deel van je studie volgen bij zusterinstellingen in bijna alle Europese landen. Je kunt zelfs terecht in de Verenigde Staten en de Caraïben. Je staat er in zo'n avontuur natuurlijk niet alleen voor: vanuit Hogeschool Inholland krijg je uitgebreide begeleiding. Je behaalde studiepunten tellen mee als je terugkomt in Nederland. En je ervaringen? Die pakt niemand je meer af.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!