Chemie voltijd

"In het eerste jaar maken de studenten enorme sprongen. Ze gaan van leren wegen naar zelfstandig testen."

Docent Lieke van Hemert

Mijn naam is Lieke van Hemert en ik ben bij docent bij Inholland.

In welke vakken geef je les?
Ik geef les in het basisvak chemie en wiskunde. Dit is een vak dat een kwalitatieve eis is voor het Bindend Studie Advies (BSA). Het wordt in de eerste periode gegeven aan de eerstejaars en bevat basiskennis die voor LSC-studenten essentieel is om verder te komen in de periodes daarna.

Verder geef ik organische chemie. Dit is een vak waarin de moleculaire samenstelling beschreven worden van chemische verbindingen. Denk aan ruimtelijke structuur, functionele groepen, reacties en elektronische eigenschappen van moleculen. Dit vak geef ik zowel in jaar een als in jaar twee. In jaar drie geef ik het vak medicinale chemie, waarbij de interacties met het menselijk lichaam chemisch belicht worden. Daarnaast begeleid ik eerste- en tweedejaarssstudenten ook op het lab.

Aan welke jaren geef je les?
Ik geef studenten in alle jaren les. Er is zeker een verschil tussen deze jaren. In het eerste jaar komen de studenten binnen met nog een havo-mentaliteit. De overstap naar zelfstandig studeren is nieuw en wennen. In het eerste jaar maken de studenten enorme sprongen en aan het einde van het jaar zijn ze in staat om zelfstandig een methode te testen en te verbeteren, terwijl ze op dag een nog moeten leren wegen.

In jaar twee stomen we ze klaar voor de stage en ook hier zie je de studenten enorm groeien. Na periode zeven zijn ze stagebekwaam en kunnen ze ervaring op gaan doen in een bedrijf naar keuze.
In het derde jaar komen ze de tweede helft van het jaar terug naar school en gaan ze zich verder verdiepen. De studenten zijn kritischer geworden door de stage-ervaring en dat zorgt voor leuke discussies in de minoren.

Wat heb je hiervoor gedaan?
Ik ben ooit zelf begonnen op de HLO in Etten-Leur (1998) en kon na mijn stage blijven bij Janssen Pharmaceutica (2002). Hier heb ik twee jaar gewerkt maar ik heb uiteindelijk de knoop doorgehakt om verder te gaan studeren (2004). Dit heb ik in Nijmegen gedaan en na mijn master (2007) ben ik in de organische chemie gepromoveerd (2012).

Ik heb tijdens mijn masteropleiding gewerkt bij Mercachem, een chemisch bedrijf dat contract reseach doet en tussen mijn master en promotieonderzoek in heb ik enkele maanden voor Organon gewerkt. Tijdens mijn promotieonderzoek vond ik het begeleiden en inspireren van studenten het leukste onderdeel. En dit kon ik samen met de passie voor chemie uitstekend combineren in het onderwijs!

Heb je binnen Inholland naast docent zijn ook nog een andere rol zoals SLB-er of coördinator?
Ik ben studieloopbaanbegeleider voor eerste- en tweedejaarsstudenten en ik begeleid de stages en het afstuderen van derde- en vierdejaarsstudenten. Daarnaast vervul ik de rol van domeincoördinator Chemie.

Kun je aangeven welk type student kiest voor deze opleiding en waarom?
De meeste studenten hebben affiniteit met natuurwetenschappen en willen graag ontdekken hoe levende systemen in elkaar zitten. Vaak zijn ze goed in scheikunde, wiskunde en biologie.

Op welke manieren heb je binnen jouw opleiding contact met de studenten?
We zijn een redelijk kleine opleiding en hierdoor is er veel contact met de studenten. Na het eerste jaar ken je als docent de meeste studenten bij naam en in het tweede jaar en hoger ken je elke student goed en heb je hier ook veel contact mee. Het contact loopt uiteraard via de lessen, maar ook de deur van de docentenkamer staat altijd open. Mochten we er niet zijn, dan zijn we ook altijd bereikbaar via e-mail.

Kun je aangeven bij welk soort bedrijven studenten van deze opleiding over het algemeen terecht komen?
Onze studenten kunnen bij veel verschillende bedrijven terecht komen als analist. Denk aan ziekenhuizen, de (petro-)chemische of farmaceutische industrie, maar ook bij instituten die zich bezig houden met waterzuivering of inhoudsstoffen in water. Elk bedrijf dat stoffen wil laten analyseren of maken kan onze studenten gebruiken.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228