Chemie voltijd

Je bent goed in scheikunde en wiskunde en voelt je thuis in een lab. 

Hbo Chemie

Voor wie

Je bent nieuwsgierig en onderzoekend van aard en je kunt goed zelfstandig studeren en nauwkeurig werken. Scheikunde en wiskunde gaan je bovendien makkelijk af.  Ook ben je praktijkgericht en je voert graag onderzoeken en experimenten uit in het lab. Zo kom je het fijne te weten over chemische processen en levende systemen. Uiteindelijk heb je een grote kans op een baan in bijvoorbeeld de chemische, farmaceutische of medische industrie. 

Studieprogramma Chemie

De vierjarige opleiding Chemie combineert de praktijk met theorie. Al tijdens de opleiding kom je in contact met bedrijven uit het werkveld. Hieronder lees je wat je in vier jaar doet. 

Studieopbouw

Studieopbouw in het kort

Bij Chemie staat de praktijk centraal: je doet veel ervaring op in het lab, waarbij je een stevig leertraject krijgt in projectmatig werken. Je houdt je bezig met de samenstelling van stoffen en de chemische veranderingen die plaatsvinden onder bepaalde omstandigheden. Daarom voer je veel experimenten uit in het lab. Bijvoorbeeld voor het ontwikkelen van nieuwe producten, zoals voeding, medicijnen of kunststoffen.

Klaarstomen
Bij deze opleiding richt je je op analytische chemie. Tijdens de vierjarige opleiding leer je de wereld van moleculen en atomen kennen. En je werkt aan nieuwe chemische stoffen. Zo word je klaargestoomd voor het echte laboratoriumwerk.

Studievormen

 • Theorie
  Je doet kennis op met colleges, werkcolleges en zelfstudie.
 • Vaardigheden
  Je leert te werken in een laboratorium. Minstens een dag in de week ben je in het laboratorium om experimenten voor te bereiden, uit te voeren en er een verslag van te maken.
 • Projectmatig werken
  Voor de praktijk van een laborant is dat een onmiskenbaar onderdeel.

Switchen
Misschien vind je Biotechnologie en Biologie & Medisch Laboratoriumonderzoek net zo interessant als Chemie. Geen punt, want het eerste studiejaar hoef je nog geen keuze te maken. Alle studenten binnen Life Sciences & Chemistry volgen hetzelfde programma. Zo kun je na een jaar naadloos een switch maken.

 

Jaar 1 - Propedeuse

Eerste jaar

De opleiding begint breed. Naast Chemie oriënteer je je eerst ook op de andere opleidingen binnen Life Sciences & Chemistry; Biotechnologie, en Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (BML), zodat je kennismaakt met belangrijke andere vakgebieden.

Programma
De opleiding Chemie volgt in het eerste jaar een programma. In onderstaande kun je lezen wat je tijdens het eerste jaar kunt verwachten: 

 • Je oriënteert je breed op het gebied van Life Sciences & Chemistry.
 • Je volgt ongeveer 20 college-uren per week. Ook krijg je activiteiten als studieloopbaanbegeleiding.
 • Je studeert zelfstandig en in studie- en projectgroepen.
 • Je leert het werk van een analist op basaal niveau: je kunt een onderzoeksplan opstellen, experimenten uitvoeren en resultaten rapporteren en presenteren.
 • Aan het eind van het jaar krijg je een toets. Past de opleiding echt bij je

Vakken
Je volgt lessen en werkt aan projecten. Een aantal voorbeelden:

 • Je gaat de concentratie van medicinale stoffen in een monsteroplossing bepalen.
 • Je gaat een mengsel componenten met behulp van scheidingsmethoden leren scheiden.
 • Je gaat synthetiseren van kleine moleculen met behulp van organische chemie.
 • Je leert het duurzaam afbreken van plastics met behulp van ionenwisselaars.

Jaar 2 - Verdiepen

Tweede jaar

Het is nu tijd om je verder te verdiepen in chemie. De opzet van het onderwijs blijft hetzelfde, maar het aantal lesuren is iets minder. Je zult zelfstandiger werken, maar de wekelijkse dag in het laboratorium blijft. Aan het eind van het jaar heb je een grondige basiskennis van chemie. Kun je daarmee aan de slag in de praktijk? We toetsen of je klaar bent voor de stage in het derde jaar.

Vakken
Je volgt lessen en werkt aan projecten. Een aantal voorbeelden:

 • Je gaat de concentratie van medicinale stoffen in een monsteroplossing bepalen.
 • Je gaat een mengsel componenten met behulp van scheidingsmethoden leren scheiden.
 • Je gaat synthetiseren van kleine moleculen met behulp van organische chemie.
 • Je leert het duurzaam afbreken van plastics met behulp van ionenwisselaars.

Talent?
Blijk je een talent te zijn en zoek je een extra uitdaging? Vanaf het tweede studiejaar kun je deelnemen aan het Analytical Sciences Talent Program. In dit 'honoursprogramma' gesteund door bedrijfsleven, onderwijs en overheid scherp je je analysevaardigheden aan.

Jaar 3 - Stage

Derde jaar

Tijdens je derde jaar loop je eerst ongeveer zes maanden stage. Want leren door te doen, daar leer je het snelste van. Waar, dat bepaal je zelf. Kies voor een petrochemisch of voedingsmiddelenbedrijf, een universiteit of een onderzoeksinstelling. Naar het buitenland gaan kan ook. We hebben een uitgebreide database van stagebedrijven en vacatures om je te helpen. Tijdens de stage krijg je begeleiding, zowel van de opleiding als de stage-instelling. 

Minor
Naast de vaste onderdelen krijg je in de tweede helft van het jaar volop kans om je eigen interesses te volgen. Daarvoor volg je een minor; een pakket met verschillende vakken. Verdiep je bijvoorbeeld verder in scheidingsmethoden, de ontwikkeling van medicijnen of kunststoffen.

Jaar 4 - Afstuderen

Vierde jaar

Je gaat afstuderen en dat begint met je afstudeerstage. Vervolgens werk je aan een onderzoek van een laboratorium naar keuze. Je maakt zelf de planning, voert de experimenten uit in het laboratorium en verwerkt je resultaten in een scriptie. Dit onderzoek kun je ook in het buitenland uitvoeren. 

Bachelor of Science
Je sluit je studie af met een afstudeerverslag, presentatie en een eindgesprek. Hierin verdedig je je afstudeerproject. Het verslag is de basis van je afstuderen, waarna het tijd is voor jouw huldiging: je ontvangt jouw welverdiende diploma. Als je de opleiding Chemie met succes hebt afgerond, mag je jezelf Bachelor of Science en Ingenieur noemen! 

Ontdek 24/7 opleidingen

Bezoek de Online Open Dag

Lees meer

Download de brochure

 

Probeer de opleiding uit

Kom proefstuderen

Haal het beste uit Chemie

Studiebegeleiding

We vinden het belangrijk dat je je snel thuis voelt bij Inholland. Dat je weet hoe je opleiding in elkaar zit en hoe je effectief studeert. Onze studieloopbaanbegeleiders helpen je op weg. Het overleg vindt plaats in jouw mentorgroep en door middel van groeps- en individuele gesprekken. Bij specifieke leerproblemen, adviseert een studentendecaan je graag. In het eerste halfjaar ondersteunen ook tweedejaarsstudenten jou.

 

Studeren in het buitenland

Studeren in het buitenland verruimt je blik, vergroot je kennis en biedt je een ervaring waar je je leven lang profijt van hebt. Via Hogeschool Inholland kun je een deel van je studie volgen bij zusterinstellingen in Europese landen, zoals Spanje, Duitsland en Groot-Brittannië. Je kunt zelfs terecht in de Verenigde Staten. Je staat er tijdens zo’n avontuur natuurlijk niet alleen voor: vanuit Hogeschool Inholland krijg je uitgebreide begeleiding. Je behaalde studiepunten tellen mee als je terugkomt in Nederland. En je ervaringen? Die pakt niemand je meer af.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!