Chemie voltijd

Met jouw labwerk wil jij de wereld een stukje beter maken. Misschien werk je aan nieuwe biobased materialen.

Hbo Chemie

Voor wie

Jouw voorkeur gaat uit naar de exacte vakken, met anme scheikunde. Je houdt ervan om door logisch beredeneren tot oplossingen te komen. Je wilt ook weten hoe ingenieus de natuur in elkaar zit en hoe de wereld tot op het niveau van moleculen werkt. Die kennis pas je graag toe in de praktijk. Jij wilt een echt goede laborant worden. Iemand die met verstand van zaken onderzoek opzet, uitvoert, analyseert en verder aanscherpt. Jij gaat door waar anderen stoppen, bent creatief in het vinden van oplossingen, nieuwsgierig naar hoe iets nog beter kan. Want met jouw labwerk wil jij de wereld een stukje beter maken. Misschien werk je aan nieuwe biobased materialen. Door te focussen op het allerkleinste kun jij iets groots bereiken. De komende jaren wil jij je daarvoor inzetten, met hoofd, handen en hart, Want wat jij doet op laboratoriumschaal kan een wereld van verschil maken.

Klinkt goed? Bekijk hieronder het studieprogramma van Chemie.

Studieprogramma Chemie

De vierjarige opleiding Chemie combineert de praktijk met theorie. Vanaf jaar 1 breng jij volop uren door in onze state-of-the-art laboratoria én vanaf jaar 3 bij bedrijven en instellingen buiten onze hogeschool. Hieronder lees je wat je in vier jaar doet.

Studieopbouw

Studieopbouw in het kort

Bij Chemie ontwikkel jij je tot analist. Je wordt een deskundige onderzoeker die de vaardigheden onder de knie krijgt om het technische werk in het laboratorium uit te voeren. Een team van zeer ervaren docenten en onderzoekers leidt jou op en maakt jou wegwijs in het lab waar je zelf vervolgens heel veel praktische kennis opbouwt.

Indeling studieprogramma

Ons vierjarige studieprogramma heeft verschillende keuzemomenten waarop jij beslist hoe je je verder wilt ontwikkelen. De basis is heel breed. Daarna krijg je alle ruimte je te specialiseren.

Fases in het vierjarig programma

Eerste jaar - propedeuse
Tijdens jaar 1 staat de basis van het laboratoriumonderzoek centraal. Je volgt precies hetzelfde programma als de studenten van de life science-opleidingen Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (BML) en Biotechnologie. Hierdoor kun je aan het eind van dit jaar alsnog bedenken of je door wilt bij Chemie of dat BML of Biotechnologie misschien beter bij je past. Bovendien maakt deze brede basis van jou een betere professional, omdat je in de beroepspraktijk samenwerkt met onderzoekers van allerlei disciplines, zoals de medische wereld en biotechnologie. Een brede blik op het werkveld heb je dus echt nodig.

Tweede jaar - verdiepen
In het tweede jaar maak jij de keuze: ga je verder met Chemie of kies je, zonder vertraging op te lopen, voor de studie BML of Biotechnologie? Bij Chemie verdiep je je in de eerste drie periodes van het tweede jaar in de belangrijkste theorie en vaardigheden die nodig zijn als chemisch analist. Als je deze fase hebt afgerond, sta je voor een volgende keuze: je specialisatie. Ga je verder met Energy and Next Generation Materials of trekt de specialisatie Advanced Analytical Solutions jou het meest?

Tweede en derde jaar - stage en specialiseren
Vanaf de laatste periode van jaar 2 ga jij je specialiseren. Wil jij expert worden in Energy and Next Generation Materials? Dan werk je bijvoorbeeld aan nieuwe, duurzame polymeren als alternatief om de energietransitie mogelijk te maken. Of kies voor Advanced Analytical Solutions: je leert uiteenlopende methodes om heel precies inhoudsstoffen te analyseren. Tijdens jouw specialisatie krijg je niet alleen twee periodes les op de hogeschool, maar doe je ook een half jaar onderzoek bij een bedrijf of instituut dat je zelf uitzoekt.

Derde jaar - vrije keuze
Na je specialisatie heb je een hele periode waarin je veel keuzevrijheid hebt. Wil je bijvoorbeeld vakken volgen van een andere specialisatie in ons onderwijscluster? Of wil je misschien leren programmeren om je vaardigheden als data-analist te ontwikkelen?

Vierde jaar - afstuderen
Het vierde jaar staat volledig in het teken van jouw afstuderen. Je gaat bijna een heel jaar aan je eigen onderzoeksproject werken. Bijvoorbeeld bij een onderzoeksgroep van een universiteit, een onderzoeksorganisatie of een chemisch bedrijf. Je draait echt mee in het team en neemt deel aan werkbesprekingen en onderzoeksmeetings. Jij laat zien dat je klaar bent om als startende professional het werkveld in te gaan.

Studievormen en roostering

We geloven dat je het beste leert als verschillende lesvormen elkaar afwisselen. Belangrijk is dat je nieuwe theorie ook meteen kunt toepassen. We zorgen bovendien voor een evenredige verdeling van jouw studiebelasting. Ons programma en onze docenten stimuleren jou om de stof goed bij te houden.

  • Elk jaar is ingedeeld in vier periodes van tien weken, ieder met een eigen thema.
  • Je hebt drie dagen per week onderwijs op locatie. De onderwijsvormen variëren tussen werkcolleges, practica en projectgroepen. De andere twee dagen werk je zelfstandig.
  • De eerste zeven weken van de periode krijg je onderwijs op het gebied van theorie en (laboratorium)vaardigheden. De laatste drie weken werk je met medestudenten aan een (onderzoeks)project waarin je de opgedane kennis en vaardigheden toepast.
  • De derdejaarsstage en de afstudeerstage zijn bij bedrijven of instellingen. Misschien krijg je wel de kans om daar na je opleiding aan de slag te gaan! Pak daarom de vrijheid om jouw stages te doen op plekken die jou het meest aanspreken.

Jaar 1 - Propedeuse

Propedeuse

In het eerste jaar, de propedeuse, leer jij de basis van het laboratoriumonderzoek. Je volgt het programma samen met studenten van de life science-opleidingen Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek en Biotechnologie. Je leert het werk van een analist (laboratoriummedewerker) op basisniveau: stel een onderzoeksplan op, voer experimenten uit en presenteer de resultaten.

Je bent zelf verantwoordelijk voor je voortgang, maar wij helpen je hierbij door een studieprogramma dat is ingericht om jou succesvol te laten studeren. Samen met een studieloopbaanbegeleider houd je jouw voortgang in de gaten.

Ben je er zeker van dat je wilt werken in het lab, daar experimenten wilt opzetten om met de kleinste materie iets groots te bereiken, ? Maar maar twijfel je nog over het precieze vakgebied? Geen nood: het eerste jaar is voor alle opleidingen binnen Life Sciences & Chemistry hetzelfde. Zo kun je na het eerste jaar verder met het tweede jaar van de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek of Biotechnologie.

Vakken

In jaar 1 volg je vakken die de basis vormen van life sciences en chemie. Je leert over basischemie, organische chemie, moleculaire biologie, celbiologie en scheidingstechnieken. Dit helpt je begrijpen hoe reacties op moleculair niveau effect kunnen hebben op het niveau van bijvoorbeeld een cel of een weefsel.

Bovendien ontwikkel jij jouw onderzoeks- en rapportagetechnieken. Je bouwt een stevige basis op als laboratoriumprofessional tijdens de praktijkdagen in het laboratorium. Je leert werken met standaard technieken, maar ook met zaken rondom veiligheid, planning, voorbereiding en het bijhouden van een labjournaal.

Jaar 2 - Verdiepen

Verdiepen

  • Vanaf jaar 2 duik je steeds dieper in de wereld van chemie en werk je verder aan je vaardigheden. In de eerste periode draait alles om fysische chemie en titrimetrie. Lukt het jou om een betrouwbaar quality control-advies uit te brengen?
  • In de tweede en derde periode staan moleculen en hun eigenschappen centraal. Je leert deze moleculen synthetiseren en daarna ook analyseren. Daarbij maak je slim gebruik van hun moleculaire eigenschappen. Eerst doe je dit nog op kleine en eenvoudige moleculen, maar naar mate de periode vordert worden de structuren complexer.

Je weet na drie periodes zo veel van je vakgebied, dat je toe bent aan je volgende keuze: de specialisatie. Kies je voor Energy and Next Generation Materials Energie of voor Advanced Analytical Solutions?

Mede door de energietransitie ontwikkelt de elektrochemie zich in een razendsnel tempo. Het is heel interessant voor jonge professionals om dit mee te krijgen. Daarom kun jij dit vakgebied in de vierde periode van jaar 2 volgen, welke specialisatie je ook hebt gekozen. Maak jij een nieuwe werkbare batterij met de juiste eigenschappen? En kun je deze betrouwbaar meten?

Talent?
Zoek je een extra uitdaging? Neem dan vanaf het tweede studiejaar deel aan het Analytical Sciences Talent Programme, gesteund door bedrijfsleven, onderwijs en overheid. In dit ‘honoursprogramma’ leer je nóg betere analyses maken.

Jaar 2 & 3 - Specialisatie en stage

Specialisatie en stage

Energy and Next Generation Materials
Momenteel is er een enorme beweging op gang gekomen om energie en grondstoffen vanuit fossiele brandstoffen te vervangen door duurzamere en groenere alternatieven. Vooral polymeren zijn erg belangrijk.

De specialisatie Energy and Next Generation Materials speelt hierop in. Met deze richting focus je op materialen die worden gebruikt om energie uit duurzame bronnen te kunnen opslaan. Welke bijzondere eigenschappen moeten polymeren hebben en hoe krijg je dat voor elkaar? Je leert deze materialen synthetiseren en toepassen om ze geschikt te maken voor duurzame energie.

Advanced Analytical Solutions
Bij de specialisatie Advanced Analytical Solutions leer je methodes ontwikkelen en valideren om inhoudsstoffen te analyseren. Je richt je niet alleen op de techniek om dit te doen, maar je doet ook kennis op van moleculaire verbindingen en interacties tussen deze verbindingen.

Daarnaast is de manier waarop je samples neemt en bewerkt heel belangrijk voordat je ze analyseert. Vandaar dat je in deze specialisatie inzicht krijgt in het prepareren van samples en in geavanceerde technieken. Ook leer je hoe je biomoleculen reproduceerbaar kunt analyseren.

Jaar 4 - Afstuderen

Afstuderen

Het vierde jaar van je opleiding staat in het teken van jouw afstudeerstage. Tijdens je stage werk je aan een onderzoek van een laboratorium naar keuze en bewijs je dat jij een professional bent. Je maakt zelf de planning, voert de experimenten uit in het laboratorium en verwerkt resultaten in een scriptie. In je eindgesprek verdedig je dit afstudeerproject. Het resultaat? Jouw welverdiende diploma! 

Bachelor of Science
Heb je je opleiding Chemie met succes afgerond? Gefeliciteerd, je mag jezelf Bachelor of Science noemen.

Stevige basis
Na je opleiding kun je werken als analist, bijvoorbeeld bij een chemisch bedrijf, een universiteit of een onderzoeksinstituut. Deze bachelor is ook een goede basis voor een masteropleiding.

Kom 5 juni naar de Open Avond

Meld je aan!

Leuke opleiding?

Op de hoogte blijven?

Probeer de opleiding uit

Kom proefstuderen

Haal het beste uit Chemie

Studiebegeleiding

We vinden het belangrijk dat je je snel thuis voelt bij Inholland. Samen met je ervaren docenten, je mede- en ouderejaarsstudenten en partners uit het werkveld vormen we een learning community. In onze veilige, vertrouwde omgeving leren we mét en ván elkaar, hebben we oog voor elkaar en voor jou. Jouw ontwikkeling als professional en als mens staat centraal. Onze studieloopbaanbegeleiders helpen je op weg. Bij specifieke leerproblemen, adviseert een studentendecaan je graag. In het eerste halfjaar ondersteunen ook tweedejaarsstudenten jou.

 

Studeren in het buitenland

Studeren in het buitenland verruimt je blik en vergroot je kennis. Het is een ervaring waar je je leven lang wat aan hebt. Via Inholland kun je een deel van je studie volgen bij zusterinstellingen in bijna alle Europese landen. Je kunt zelfs terecht in Mexico, Argentinië, Brazilië, Australië en de Verenigde Staten. Je staat er in zo'n avontuur natuurlijk niet alleen voor: we geven je uitgebreide begeleiding. Je behaalde studiepunten tellen mee als je terugkomt in Nederland. En je ervaringen? Die pakt niemand je meer af.

Nieuws vanuit de opleiding Chemie

Lijkt dit je een leuke opleiding?

We houden je graag op de hoogte van de opleiding Chemie voltijd. Zo kun je ontdekken of de opleiding bij jou past en helpen we je bij je studiekeuze. Laat je e-mailadres achter en wij doen de rest.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228