
Jij houdt van onderzoeken en experimenteren in het laboratorium. Je werkt secuur en zelfstandig.
Jij:
In de opleiding Chemie leer je alles over chemische processen en levende systemen. Je vindt straks zó een baan in de chemische, farmaceutische of medische industrie.
De vierjarige opleiding Chemie combineert de praktijk met theorie. Al tijdens de opleiding kom je in contact met bedrijven uit het werkveld. Hieronder lees je wat je in vier jaar doet.
Bij Chemie oefen je vooral veel in het laboratorium samen met andere studenten. Daarbij leren jullie projectmatig te werken. De studie gaat over de samenstelling van stoffen. En over de chemische veranderingen die plaatsvinden onder bepaalde omstandigheden. Met jouw experimenten help je bijvoorbeeld mee aan het maken van nieuwe producten, zoals voeding, medicijnen of kunststoffen.
Ben jij klaar voor het echte (lab)werk?
Bij deze opleiding leer je alles over analytische chemie. In vier jaar leer je de wereld van moleculen en atomen kennen. En je werkt aan nieuwe chemische stoffen. Zo ben je straks 100% klaar voor het echte laboratoriumwerk!
Studievormen
Switchen
Misschien vind je Biotechnologie en Biologie & Medisch Laboratoriumonderzoek net zo interessant als Chemie. Geen probleem, want het eerste studiejaar hoef je nog geen keuze te maken. Alle studenten binnen Life Sciences & Chemistry volgen hetzelfde programma. Zo kun je na een jaar zó instromen bij een van die andere opleidingen.
De opleiding begint algemeen. Je volgt een propedeuseprogramma met studenten van de opleidingen Biotechnologie en Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (BML). Hierin leer je het vakgebied van de Life Sciences & Chemistry kennen.
Thema's
De eerste twee jaar van de studie hebben ieder vier perioden, met ieder een thema. In het eerste jaar leer je alles dat je moet weten voor een carrière als onderzoeks-/laboratoriummedewerker.
Vind je een ander vakgebied tóch interessanter dan Biotechnologie? Geen nood: het eerste jaar is voor alle opleidingen binnen Life Sciences & Chemistry hetzelfde. Zo kun je na het eerste jaar verder met de opleiding Biotechnologie of Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek.
Vakken
In jaar 1 volg je vakken rondom thema’s zoals bijvoorbeeld Het veilige lab & Forensisch onderzoek. Hiermee leg je de basis voor je carrière als laboratoriumonderzoeker in de Life Sciences en Chemie. Deze vakken zijn bijvoorbeeld Basischemie, Celbiologie, Microbiologie en Wiskunde.
Nu ga je alles leren over chemie. Het onderwijs is hetzelfde geregeld als in jaar één, maar het aantal lesuren is iets minder. Je werkt zelfstandiger, want we weten dat jij nu een goede basis hebt. Je wekelijkse dag in het laboratorium blijft. Aan het einde van het jaar toetsen we of je klaar bent voor de stage in het derde jaar.
Vakken
Je volgt lessen en werkt aan projecten. Dit zijn daar voorbeelden van:
Talent?
Heb jij talent en wil je een extra uitdaging? Vanaf het tweede studiejaar kun je meedoen aan het Analytical Sciences Talent Program. In dit honoursprogramma, gesteund door bedrijfsleven, onderwijs en overheid, maak je je analysevaardigheden nóg beter.
Tijdens je derde jaar loop je eerst ongeveer zes maanden stage. Want leren door te doen, daar leer je het snelste van. Waar, dat bepaal je zelf. Kies voor een petrochemisch of voedingsmiddelenbedrijf, een universiteit of een onderzoeksinstelling. Naar het buitenland gaan kan ook. Voor veel studenten is de stage het moment waarop ze ontdekken hoeveel ze al geleerd hebben. En hoe uitdagend het is om langere tijd aan een onderzoek te werken. Het stagebedrijf en Inholland helpen je daarbij.
Keuzeonderwijs
In de tweede helft van het jaar volg je keuzeonderwijs. Dit zijn vakkenpakketten om je verder te specialiseren in de richting van jouw keuze. Leer bijvoorbeeld meer over scheidingsmethoden, de ontwikkeling van medicijnen of kunststoffen.
Je begint dit jaar met je afstudeerstage. Je gaat hiervoor zelf op zoek naar een laboratorium met interessante onderzoeksopdrachten. Dat mag ook in het buitenland zijn. Je laat zien dat je zelfstandig onderzoek kunt doen: je maakt een onderzoeksplan met planning, je voert experimenten uit en je verwerkt je resultaten in het afstudeerverslag en bewijst dat jij een volleerd chemicus bent!
Bachelor of Science
Je sluit je studie af met een afstudeerverslag, presentatie en een eindgesprek. Hierin verdedig je je afstudeerproject. Ben je geslaagd? Met jouw diploma mag je jezelf Bachelor of Science en Ingenieur noemen!
We vinden het belangrijk dat je je snel thuis voelt bij Inholland. Dat je weet hoe je opleiding in elkaar zit en hoe je het beste kunt studeren. Je persoonlijke studieloopbaanbegeleiders helpen je op weg. Je overlegt met anderen in je mentorgroep en in groeps- en individuele gesprekken. Bij specifieke leerproblemen adviseert een studentendecaan je graag. In het eerste halfjaar helpen ook tweedejaarsstudenten jou.
Studeren in het buitenland verruimt je blik, vergroot je kennis en biedt je een ervaring waar je je leven lang wat aan hebt. Via Inholland kun je een deel van je studie volgen bij zusterinstellingen in bijna alle Europese landen. Je kunt zelfs terecht in Mexico, Argentinië, Brazilië, Australië en de Verenigde Staten. Je staat er in zo'n avontuur natuurlijk niet alleen voor: we geven je uitgebreide begeleiding. Je behaalde studiepunten tellen mee als je terugkomt in Nederland. En je ervaringen? Die pakt niemand je meer af.