Chemie voltijd

Jij houdt van onderzoeken en experimenteren in het laboratorium. Je werkt secuur en zelfstandig.

Hbo Chemie

Voor wie

Jij:

  • wilt snappen hoe systemen op moleculair niveau werken en hoe je hiermee een bijdrage kan leveren aan duurzame maatschappelijke vraagstukken;
  • houdt ervan om je kennis toe te passen op de ontwikkeling van nieuwe materialen. Én om deze met geavanceerde apparatuur te analyseren;
  • bent een kritische denker;
  • gaat graag samen met anderen de uitdaging aan om complexe vraagstukken te beantwoorden.

Bij Chemie (CH) draait alles om toegepast laboratoriumonderzoek en de kennis en vaardigheden die daarbij komen kijken. Natuurlijk breng je veel tijd door in het lab, maar daarnaast bouw je ook een theoretische basis op in bijvoorbeeld scheidingstechnieken, organische chemie, elektrochemie en fysische chemie.

Na deze opleiding word je analist in de chemie.

Studieprogramma Chemie

De vierjarige opleiding Chemie combineert de praktijk met theorie. Al tijdens de opleiding kom je in contact met bedrijven uit het werkveld. Hieronder lees je wat je in vier jaar doet. 

Studieopbouw

Indeling studieprogramma

Ons vierjarige studieprogramma heeft verschillende keuzemomenten, waarop jij zelf beslist hoe je je verder wilt ontwikkelen en specialiseren. Dit doe je op basis van wat je hebt geleerd.

Fases in het vierjarig programma

Propedeuse. Tijdens jaar 1 staat de basis van het laboratoriumonderzoek centraal. Je volgt het studiejaar samen met de opleidingen Biotechnologie en Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek. Hierdoor kun je aan het eind van dit jaar bedenken of je door wilt bij Chemie, of dat Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek of Biotechnologie misschien beter bij je passen.

Verdiepen. Als jij kiest voor Chemie, ga je je in de eerste drie periodes van het tweede jaar verdiepen in de belangrijkste theorie en vaardigheden die nodig zijn als chemisch analist. Als je deze fase hebt afgerond, sta je voor een volgende keuze: je specialisatie.

Specialisatie en stage. Vanaf de laatste periode van jaar 2 ga jij je specialiseren. Wil jij expert worden in de elektro- en polymeerchemie of kies je voor de analytische chemie? Tijdens deze specialisatie krijg je niet alleen twee periodes les op de hogeschool, maar doe je ook een half jaar onderzoek bij een bedrijf of instituut dat je zelf uit kunt zoeken.

Vrije keuze. Na je specialisatie heb je een hele periode waarin je veel keuzevrijheid hebt. Wil je bijvoorbeeld vakken volgen van een andere specialisatie in ons onderwijscluster? Of wil je leren programmeren om je vaardigheden als data-analist te ontwikkelen?

Afstuderen. Het vierde jaar staat volledig in het teken van jouw afstuderen. Je gaat bijna een heel jaar aan eigen onderzoeksproject werken. Bijvoorbeeld bij een onderzoeksgroep van een universiteit, een onderzoeksorganisatie of chemisch bedrijf. Je doet mee aan werkbesprekingen of onderzoeksmeetings en ervaart zelf dat je er klaar voor bent om als startend professional het werkveld in te gaan!


Studievormen en roostering

Wij geloven dat je het beste leert als verschillende lesvormen elkaar afwisselen. En vooral als je datgene wat je leert zelf kunt toepassen. Ons programma is ontwikkeld op een evenredige verdeling van jouw studiebelasting en stimuleert je om de aangeboden lesstof bij te houden.

  • Elk jaar is ingedeeld in 4 periodes van 10 weken, ieder met een eigen thema.
  • Je hebt 3 dagen per week onderwijs op locatie waarbij verschillende onderwijsvormen, zoals werkcolleges, practica en projectgroepen, worden afgewisseld. De andere 2 dagen werk je zelfstandig.
  • De eerste 7 weken van de periode krijg je onderwijs op het gebied van theorie en (laboratorium)vaardigheden. De laatste 3 weken werk je met medestudenten aan een (onderzoeks)project waarin je de opgedane kennis en vaardigheden toepast.
  • De derdejaarsstage en de afstudeerstage loop je bij bedrijven of instellingen. Misschien kun je daar zelfs aan de slag na je opleidingen. Je hebt veel vrijheid om deze stages uit te voeren op een plek die jou het meest aanspreekt.

Jaar 1 - Propedeuse

Propedeuse

In het eerste jaar, de propedeuse, leer jij de basis van het laboratoriumonderzoek. Je volgt het programma samen met studenten van de opleidingen Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek en Biotechnologie. Je leert het werk van een analist (laboratoriummedewerker) op basisniveau: je stelt een onderzoeksplan op, voert experimenten uit en presenteert de resultaten!

Je bent zelf verantwoordelijk voor je voortgang, maar wij helpen je hierbij met een studieprogramma dat is ingericht op studiesucces en een studieloopbaanbegeleider die met jou je voortgang in de gaten houdt.

Weet je zeker dat je het lab in wil, maar twijfel je nog over de richting? Geen nood: het eerste jaar is voor alle opleidingen binnen Life Sciences & Chemistry hetzelfde. Zo kun je na het eerste jaar verder met de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek of Biotechnologie.

Vakken

In jaar 1 volg je vakken die het fundament vormen van de life sciences en de chemie. Daarin komen componenten uit de basischemie, organische chemie, moleculaire biologie en celbiologie voorbij. Dit helpt je begrijpen hoe reacties op moleculair niveau effect kunnen hebben op het niveau van bijvoorbeeld een cel of een weefsel.

Bovendien ontwikkel je je in onderzoeks- en rapportagetechnieken. En je bouwt een basis op als laboratoriumprofessional tijdens de labdagen. Hierbij leer je werken met standaard technieken, maar ook met zaken rondom veiligheid, planning, voorbereiding en het bijhouden van een labjournaal.

Jaar 2 - Verdiepen

Verdieping

  • Vanaf jaar 2 ga je steeds verder de diepte in op het gebied van chemische kennis en vaardigheden. In de eerste periode draait alles om fysische chemie en titrimetrie. Lukt het jou om een betrouwbaar quality control advies uitbrengen?
  • In de tweede en derde periode staan moleculen en hun eigenschappen centraal. Je leert deze moleculen synthetiseren en daarna ook analyseren, waarbij je slim gebruikmaakt van hun moleculaire eigenschappen. Eerst doe je dit nog op kleine en eenvoudige moleculen, maar naarmate de periode vordert, worden de structuren complexer.

Je weet na drie periodes zoveel van je vakgebied dat je toe bent aan je volgende keuze: de specialisatie. Omdat de chemische wereld sterk aan het ontwikkelen is op het gebied van elektrochemie, bieden we de vierde periode van jaar 2 deze kennis aan voor beide specialisatierichtingen. Maak jij een nieuwe werkbare batterij met de juiste eigenschappen? En kun je deze betrouwbaar meten?

Talent?
Zoek je een extra uitdaging? Neem dan vanaf het tweede studiejaar deel aan het Analytical Sciences Talent Programme. In dit 'honoursprogramma', gesteund door bedrijfsleven, onderwijs en overheid, leer je nóg betere analyses maken.

Jaar 2 & 3 - Specialisatie en stage

Specialisatie en stage

Energie en slimme materialen
Momenteel komt er een enorme beweging op gang om energie en grondstoffen uit fossiele brandstoffen te vervangen door duurzamere en groenere alternatieven. Met name polymeren spelen hierin een belangrijke rol.

De specialisatie Energie en slimme materialen speelt hier op in. Deze richting focust op de materialen die worden gebruikt om energie uit duurzame bronnen te kunnen opslaan. Hierbij moeten polymeren bijzondere eigenschappen hebben. In deze specialisatie leer je deze materialen synthetiseren en toepassen op het gebied van duurzame energie.

Advanced Analytical Solutions
Bij de specialisatie Advanced Analytical Solutions leer je methodes ontwikkelen en valideren om inhoudsstoffen te analyseren. Hierbij is niet alleen de techniek van belang, maar ook kennis van moleculaire verbindingen en inzicht in interacties tussen deze verbindingen. Daarnaast is de manier van belang waarop een sample wordt genomen en bewerkt, voordat je deze gaat analyseren.

In deze specialisatie krijg je meer inzicht op het gebied van de sample preparatie en kennis van geavanceerde technieken. Ook leer je hoe je biomoleculen reproduceerbaar kunt analyseren.

Jaar 4 - Afstuderen

Afstuderen

Het vierde jaar van je opleiding staat in het teken van de afstudeerstage. Tijdens je stage werk je aan een onderzoek van een laboratorium naar keuze en bewijs je dat jij een professional bent. Je maakt zelf de planning, voert de experimenten uit in het laboratorium en verwerkt je resultaten in een scriptie. In je eindgesprek verdedig je dit afstudeerproject. Het resultaat? Jouw welverdiende diploma! 

Bachelor of Science
Als je de opleiding Chemie met succes hebt afgerond, mag je jezelf Bachelor of Science noemen.

Stevige basis
Na je opleiding kun je werken als analist, bijvoorbeeld bij een chemisch bedrijf, een universiteit of een onderzoeksinstituut. Ook voor een masteropleiding vormt deze bachelor een goede basis.

Open Avond op 9 februari

Meld je aan

Alle info op een rij

Download de flyer

 

Probeer de opleiding uit

Kom proefstuderen

Haal het beste uit Chemie

Studiebegeleiding

We vinden het belangrijk dat je je snel thuis voelt bij Inholland. Dat je weet hoe je opleiding in elkaar zit en hoe je het beste kunt studeren. Je persoonlijke studieloopbaanbegeleiders helpen je op weg. Je overlegt met anderen in je mentorgroep en in groeps- en individuele gesprekken. Bij specifieke leerproblemen adviseert een studentendecaan je graag. In het eerste halfjaar helpen ook tweedejaarsstudenten jou.

 

Studeren in het buitenland

Studeren in het buitenland verruimt je blik, vergroot je kennis en biedt je een ervaring waar je je leven lang wat aan hebt. Via Inholland kun je een deel van je studie volgen bij zusterinstellingen in bijna alle Europese landen. Je kunt zelfs terecht in Mexico, Argentinië, Brazilië, Australië en de Verenigde Staten. Je staat er in zo'n avontuur natuurlijk niet alleen voor: we geven je uitgebreide begeleiding. Je behaalde studiepunten tellen mee als je terugkomt in Nederland. En je ervaringen? Die pakt niemand je meer af.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!