Dier in de Duurzame Samenleving (Dier- en Veehouderij) voltijd

Volg jouw passie voor dieren en vind voor hen een sleutelrol in een duurzame, stedelijke omgeving.

Hbo Dier in de Duurzame Samenleving (Dier- en Veehouderij)

Voor wie

Je houdt van dieren. Van jouw huis zou je best een boerderij willen maken. Of dat kan? Andersom kan natuurlijk wel: een boerderij als je nieuwe thuis. Biologisch, vlakbij de stad, gericht op agrotoerisme om boer en burger met elkaar te verbinden. Of richt je je liever op de gezondheid van dieren met goede voedingsproducten, of geneesmiddelen? Met Dier in de Duurzame Samenleving (Dier- en Veehouderij) kun je alle kanten op. Of je nu met de voeten in de aarde wilt staan als ondernemer, vooral een adviserende of beleidsmatige rol ambieert of nieuwe oplossingen zoekt als onderzoeker. Jij zet door als andere opgeven. De opleiding biedt een brede basis en is soms best technisch door de multidisciplinaire opdrachten en de vele innovaties in de sector. Zo krijg je te maken met biologie en scheikunde.

Studieprogramma Dier in de Duurzame Samenleving (Dier- en Veehouderij)

Bij Dier in de Duurzame Samenleving komt theorie al snel tot leven. Je gaat naast hoor- en werkcolleges, ook aan de slag met vraagstukken uit de praktijk. Hierbij worden o.a. via de methode van design thinking, allerlei nieuwe oplossingen ontworpen.

Studieopbouw

Studieopbouw in het kort

Dier in de Duurzame Samenleving is een brede opleiding, waarbij het dier als onderdeel van de samenleving centraal staat. Je verkent maatschappelijke thema’s waarin dieren een belangrijke rol hebben. In onze omgeving: is er ruimte voor vee in de stad, hoe kunnen dieren helpen bij natuurbeheer? In ons leven: hoe kunnen dieren een rol hebben in de zorg, het onderwijs, sport en recreatie? Of bijvoorbeeld in onze voedselkringloop: hoe zetten we eten op tafel op een duurzame, diervriendelijke en milieuvriendelijke manier?

Studievormen

 • Theorie
  Je doet kennis op met hoor-, werk- en gastcolleges en zelfstudie, afgesloten met tentamens.
 • Praktijkopdrachten
  Je werkt de hele opleiding door aan praktijkopdrachten. Dit doe je samen met bedrijven, die soms niets met dieren te maken hebben. Zoals niet-agrarische ondernemers die hun gebouw duurzaam willen inzetten. Of voor agrarische ondernemers die bijvoorbeeld drijvende boerderijen in en om de stad willen ontwikkelen.
 • Stages en excursies
  Je gaat het veld in door op verschillende excursies te gaan en op meerdere plekken stage te lopen en opdrachten uit te voeren, ook voor jouw stages en afstuderen. Dat maakt jou klaar voor het echte werk na je opleiding.
 • Onderzoek
  Je verricht onderzoek waarover je artikelen, essays of adviesverslagen en onderzoeksrapporten schrijft. Je rondt je opleiding af met een afstudeeronderzoek.

Studies die hierop lijken
Heb je ‘iets’ met dieren of juist ietsje meer met natuur en milieu en het inrichten van een landschap? Ontdek wat Landscape and Environment Management jou te bieden heeft. Of studeer Tuinbouw & Agribusiness voor een baan in de sier-, fruit- of groenteteelt. We bieden het allemaal aan op Hogeschool Inholland Delft, onze ‘groene’ locatie, vlakbij de kassen van het West- en Oostland en de polders van het Groene Hart.​

Jaar 1 - Propedeuse

Eerste jaar

Met Dier in de Duurzame Samenleving word je breed opgeleid. Of je nu adviseur, onderzoeker, (project)manager, beleidsmaker of ondernemer wordt, jouw basis is een goede kennis van het dier. In het eerste jaar leer je het van vanbinnen en vanbuiten kennen met vakken als anatomie, dierwelzijn en voeding. Daarnaast kom je alles te weten over het runnen van een bedrijf waarin dieren centraal staan en denk je na over nieuwe plannen en toepassingen van het dier als onderdeel van een duurzame samenleving.

Snuffelstages en excursies
Uiteraard wordt een deel van ons onderwijs vormgegeven in de praktijk. Want dit eerste verkennende jaar is pas echt compleet met diverse excursies, snuffelstages en praktijkopdrachten, in en rond de (Rand)stad. Of zelfs in het buitenland. Zo krijg je een goed gevoel bij wat de sector allemaal te bieden heeft en welke uitdagende vraagstukken er straks op jou later als afgestudeerde professional liggen te wachten.

Jaar 2 - Verdiepen

Tweede jaar

Heb je na je eerste jaar een beeld gekregen hoe breed en vernieuwend jouw vakgebied is? In het tweede jaar oriënteer je je verder. Je verdiept je in de bedrijfskundige kant van de sector en in natuurlijk het dier zelf met vakken die met het houden van dieren te maken hebben. Ook liggen er weer nieuwe, inspirerende vraagstukken op je te wachten van ondernemers in de Randstad die jij in praktijkopdrachten gaat oppakken. Aan welke verrassende oplossingen zul jij gaan werken? Ervaar de snel veranderende praktijk tijdens excursies naar vernieuwende bedrijven en diverse externe opdrachten.

Jaar 3 - Stage

Derde jaar

Na je snuffelstages en excursies, diverse praktijkopdrachten en gastcolleges heb je een goed gevoel kunnen krijgen bij de uitdagingen in de sector. Welke richting vind jij interessant? Maak je keuze voor een onderzoeksstage van twintig weken in het derde jaar. Want in een sector die zo snel verandert, leer je het meest door de dynamiek van de praktijk. Denk ruim en grensverleggend en grijp dit jaar ook gerust aan voor een stage in het buitenland. Zelfstandig voer je je stageopdracht uit. Na afloop geef je een presentatie aan het stagebedrijf.

Jaar 4 - Afstuderen

Vierde jaar

Je begint het vierde jaar met een opdracht dat je samen met andere opleidingen doet voor een externe opdrachtgever. Ook bereid je je alvast voor op de arbeidsmarkt. Je oefent met praktische vaardigheden. Hoe solliciteer je en hoe werk je aan je personal branding?

In het laatste halfjaar ga je afstuderen. Opnieuw mag je een zelfstandige opdracht uitvoeren voor een bedrijf, in het buitenland als je wilt. Wat je tijdens deze opdracht hebt geleerd? Geef hierover bijvoorbeeld een overtuigende presentatie. Laat daarmee zien dat je als beginner je vak al prima verstaat, en dan is het bachelordiploma voor jou!

Bachelor of Science
Als je de opleiding Dier in de Duurzame Samenleving met succes hebt afgerond, mag je jezelf Bachelor of Science noemen.

Vind jij de opleiding Dier in de Duurzame Samenleving interessant?

Dan vind je het vast ook leuk om onze social media kanalen te volgen

Op Instagram geven we jou een kijkje achter de schermen en nemen studenten jou mee in hun ervaring met de opleiding.

Op Tiktok bekijk je de opleiding vanuit de ogen van een student. Ook kom je er achter welke dromen werkelijkheid kunnen worden door middel van deze opleiding.

Janneke loopt stage bij een zorgmanege

Janneke Vogelaar: “Tijdens mijn stage doe ik op de zorgboerderij onderzoek naar het welzijn van de paarden.”

Kom 6 april naar de Open Dag

Meld je aan!

Leuke opleiding?

Op de hoogte blijven?

Probeer de opleiding uit

Kom proefstuderen

Haal het beste uit Dier in de Duurzame Samenleving (Dier- en Veehouderij)

Studiebegeleiding

We vinden het belangrijk dat je je snel thuis voelt bij Inholland. Bij onze opleiding zijn de groepen klein, zodat je studenten en docenten al snel bij naam kent en alle ruimte hebt om met elkaar in discussie te gaan, te groeien, jezelf te ontwikkelen. Je studieloopbaanbegeleider helpt je verder op weg. Het overleg vindt plaats in groeps- en individuele gesprekken. Bij specifieke leerproblemen, adviseert een studentendecaan je graag. In het eerste halfjaar ondersteunen ook tweede- en vierdejaarsstudenten jou.

 

Studeren in het buitenland

We moedigen je aan om jouw grenzen te verleggen. Ook letterlijk, want misschien is een ander land veel verder met een bepaald vraagstuk rond dieren. Ga naar het buitenland om te onderzoeken wat wij daar in Nederland van kunnen leren. Het kan bijvoorbeeld gaan om Aruba, Curaçao, België, Canada, Nieuw-Zeeland of de Verenigde Staten. Vanuit Inholland krijg je uitgebreide begeleiding. Je behaalde studiepunten tellen mee als je terugkomt in Nederland. En je ervaringen? Die pakt niemand je meer af.

Nieuws vanuit de opleiding Dier in de Duurzame Samenleving

Lijkt dit je een leuke opleiding?

We houden je graag op de hoogte van de opleiding Dier in de Duurzame Samenleving voltijd. Zo kun je ontdekken of de opleiding bij jou past en helpen we je bij je studiekeuze. Laat je e-mailadres achter en wij doen de rest.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228