Dier in de Duurzame Samenleving (Dier- en Veehouderij) voltijd

"We leiden studenten op waar de arbeidsmarkt behoefte aan heeft."

Docent Manon Mansier

In welke vakken geef je les?
Ik geef les in meerdere vakken, waaronder het vak Paard & Gezelschapsdieren. Studenten leren tijdens de lessen over preventieve manieren om dieren gezond te houden, maar ook over EHBO en wet- en regelgeving op het gebied van dieren. Voeding Eenmagigen is ook een vak waarin ik les geef, dat gaat over voeding voor verschillende diersoorten. Daarnaast geef ik Bouw & Functie, over anatomie en fysiologie, en vakken op het gebied van parasitologie, virulogie en marketing.

Aan welke jaren geef je les?
Ik geef les aan studenten uit jaar een tot en met vier. Je ziet verschil tussen eerste- en vierdejaarsstudenten in vakinhoudelijke kennis en zelfstandigheid, maar ook tussen de studenten onderling zie je veel verschil in interesse en niveau. Daar probeer ik tijdens mijn lessen op in te spelen.

Welke opleiding heb je zelf gevolgd?
Ik heb Diergeneeskunde gestudeerd aan de Universiteit Utrecht.

Heb je bij andere bedrijven of scholen gewerkt voordat je docent werd bij Inholland?
Na mijn afstuderen heb ik ruim zes jaar als dierenarts gewerkt in meerdere praktijken. Al tijdens mijn opleiding stond ik graag voor de klas. Ook in mijn functie als dierenarts heb ik het contact met de klant altijd belangrijk gevonden. Het goed kunnen overbrengen van informatie is een kunst en een uitdaging.

Gebruik je deze ervaringen uit het werkveld tijdens het lesgeven?
Mijn praktijkervaring is heel belangrijk. Ik probeer altijd levendige voorbeelden te geven in mijn lessen. Dat zorgt voor een beter begrip bij de studenten.

Heb je binnen Inholland naast docent zijn ook nog een andere rol zoals studieloopbaanbegeleider of coördinator?
Ik ben themacoördinator, afstudeer- en stagebegeleider, projectbegeleider en ik ben betrokken geweest bij de oprichting van de sportcommissie.

Kun je aangeven welk type student kiest voor deze opleiding en waarom?
De meeste studenten hebben 'iets met dieren'. Ze hebben bijvoorbeeld een passie voor dieren, of ze hebben een ervaring met dieren meegemaakt waardoor ze in deze branche willen werken.

Op welke manieren heb je binnen jouw opleiding contact met de studenten?
De sfeer op onze relatief kleine Inholland-locatie is informeel. Dat betekent dat je als docent in de gangen aangesproken wordt door je studenten. Daarnaast is iedere student gedurende zijn studie gekoppeld aan een studieloopbaanbegeleider. Hij of zij dient als aanspreekpunt voor persoonlijke vragen en problemen.

Bij welk soort bedrijven komen studenten van deze opleiding over het algemeen terecht?
De dier- en veehouderijsector is groot en de arbeidsmarkt is heel breed voor afgestudeerden. Gedurende de opleiding worden ze klaargestoomd om als adviseur, beleidsmedewerker, onderzoeker of ondernemer aan de slag te gaan. Ook maken ze kennis met verschillende toekomstige werkgevers als de Gezondheidsdienst voor Dieren, het ministerie van Economische Zaken, een grote veevoederfabrikant en diverse andere bedrijven in de sector. Door een intensieve samenwerking tussen de opleiding en de sector vergroten we niet alleen onze kennis, maar leiden we studenten op waar de arbeidsmarkt behoefte aan heeft.

Mijn tip voor aankomende studenten:
Geniet van je vrijheid tijdens je studententijd, maar oriënteer je ook goed op de toekomstige arbeidsmarkt en verken je eigen mogelijkheden!

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228