Dier in de Duurzame Samenleving (Dier- en Veehouderij) voltijd

“Alleen maar op kantoor zitten, dat is niet helemaal mijn ding. En die buitenland ervaring; die pakt niemand meer van mij af!”

Stage bij een Husky Farm in Finland

In het eerste jaar van de opleiding Dier in de Duurzame Samenleving starten de studenten in het vierde blok met twee korte oriëntatiestages. Ze leren de sector en het bedrijf kennen. Daarnaast brengen ze deels van de opgedane theorie/kennis in de praktijk. Voor Lisanne Leenaarts, derdejaarsstudent, was de keuze snel gemaakt: naar het buitenland. En Finland zou het worden. 

Met deze opleiding kunnen studenten vele kanten op binnen de dierenwereld. De opleiding wordt vormgegeven door middel van praktijk. Om de eerstejaars een goed beeld te geven wat er van ze verwacht wordt in het bedrijfsleven worden er twee oriëntatiestages aangeboden. Lisanne startte haar eerste stage niet in Nederland, maar in Finland. “Ik ben altijd tijdens mijn eerste stage weggegaan omdat er anders geen sneeuw meer in Finland lag.” 

Twijfels  

Tijdens een presentatie kreeg Lisanne te horen dat er de mogelijkheid was om stage te lopen in het buitenland. Tijdens deze presentatie werd ook het verhaal gedeeld over een stage-ervaring bij een Husky Farm in Finland.

“Toen ik hoorde dat er een mogelijkheid was om daar stage te lopen, wilde ik dit meteen regelen. Ik heb via degene die het jaar ervoor was gegaan, de contactgegevens weten te bemachtigen en het bedrijf meteen gemaild. Helaas duurde het heel lang voor ik een reactie ontving. Ik had uiteindelijk maar een ander bedrijf geregeld omdat ik niks hoorde. Na een aantal maanden kreeg ik toch te horen dat ik in Finland aan de slag kon. Omdat het allemaal zo lang duurde, twijfelde ik heel erg of ik het nog wel moest doen. Uiteindelijk zei mijn moeder dat het ik wel moest gaan doen ik ben zo blij dat ze dat tegen me heeft gezegd.” 

Honden in de rui 

De Husky Farm beschikt over 242 husky’s. Lisanne liep vier weken stage in Finland en vervolgens weer vier weken in Nederland. Haar werkzaamheden bestonden vooral uit het verzorgen van de honden. “Omdat we de zomer ingingen, verhaarden de honden heel erg. Deze haren moesten we bewaren en daar werden dan weer handschoenen en sjaals van gemaakt.”

Ook ging ze iedere dag alle honden voeren. Lisanne was hier iedere dag zo’n drie tot vier uur mee bezig. De honden aten voornamelijk brokken met water, zodat ze ook voldoende vocht binnenkregen. Maar tijdens koude dagen aten de honden ook stukken restvlees. Naast haar werkzaamheden bij de Husky Farm heeft Lisanne hier een uitgebreid artikel geschreven hoe zij haar oriëntatiestage heeft ervaren. “Naast het bijhouden van mijn werkzaamheden heb ik direct geleerd hoe je een goed artikel moet schrijven.”  

We zijn toen ook in een sneeuwstorm terecht gekomen. Na 20 kilometer verbleven we in een hutje waar we zelf voor een vuurtje en eten moesten zorgen.
Melken in Schipluiden

Melken in Schipluiden

Min 25 graden 

Tijdens de eerste weken van Lisanne haar stage lag er nog veel sneeuw. Hierdoor mocht ze ook mee met de sleetochten. “Dit was echt heel bijzonder. Ik kende zelf de weg niet maar de husky’s weten precies hoe ze het rondje moeten rennen. Wel was er altijd een sneeuwscooter mee.”

Koud was het zeker in Finland. Het was soms -25 graden Celsius; dat was soms erg pittig voor Lisanne. Ook maakte ze erg lange dagen van 7 uur in de ochtend tot 9 uur in de avond. “We hadden gelukkig wel altijd iemand die vrij was in het gidsenhuis. Diegene kookte dan voor ons. Dit was heel vaak pasta, de groente was heel duur.”  

Naast het werken heeft Lisanne ook hele andere toffe dingen gedaan in Finland. Zo heeft ze meerdere keren gekanood en geskied. “Ik heb ook samen met een andere stagiaire een hike gemaakt van 40 kilometer. We volgden allerlei paaltjes om de juiste route af te leggen. We zijn toen ook in een sneeuwstorm terecht gekomen. Na 20 kilometer verbleven we in een hutje waar we zelf voor een vuurtje en eten moesten zorgen.” 

Na de vier weken ging Lisanne aan de slag bij een melkveehouderij in Schipluiden. Hier heeft Lisanne vooral de veehouder ondersteund tijdens het melken en voeren van de koeien. “Ik vond dit ook heel leuk om te doen. Alles wat ik tijdens deze stage heb geleerd, heeft mij ook verder geholpen tijdens mijn studie. Ik heb zelf geen agrarisch achtergrond, dus het was handig om op deze manier de opgedane kennis in jaar 1 in de praktijk toe te passen en te zien.”

Aan beide stages heeft Lisanne mooie herinneringen overgehouden. Ze zegt ook dat ze het heel fijn vindt hoe het er in de praktijk aan toegaat. “Alleen maar op kantoor zitten, dat is niet helemaal mijn ding. En die buitenland ervaring; die pakt niemand meer van mij af! Mocht je de kans krijgen om naar het buitenland te gaan, pak deze kans! Je zal er gegarandeerd geen spijt aan hebben.” 

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228