Dier in de Duurzame Samenleving (Dier- en Veehouderij) voltijd

“Het was soms wel pittig, maar met wilskracht kom je heel ver.”

Van mbo naar de universiteit

Afgestudeerde Jessy Smit

“Het duurt wel even, maar uiteindelijk doe je wel iets wat je altijd al voor ogen hebt.” Jessy Smit, alumni Dier- en Veehouderij startte in 2015 aan haar opleiding in Delft. Daarvoor heeft ze al een langere schoolcarrière achter de rug. Van het vmbo-t naar het mbo en door naar het hbo. “Het was soms wel pittig, maar met wilskracht kom je heel ver.”

Het was niet de snelste studieroute, geeft Jessy toe, maar wel ontzettend leerzaam. Vanaf de middelbare school ging het Jessy goed af. “De meeste vakken verliepen prima, ik had alleen veel moeite met rekenen. Dit kwam ook duidelijk naar voren tijdens mijn Cito-toets. Ik dacht het havoniveau wel aan te kunnen, maar ik werd met een vmbo-advies doorverwezen.” Na het vmbo twijfelde Jessy heel erg om toch de havo te proberen. “Ik durfde eigenlijk niet, omdat mij altijd is gezegd dat ik het niveau niet aan zou kunnen.” Uiteindelijk koos ze voor een studie mbo-dierenartsassistent. “Op het mbo ben je veel praktisch bezig met veel stage-uren, je ziet dus meteen waar je het voor doet. Je ontdekt dus ook direct of het wel iets voor je is, de studierichting die je hebt gekozen.”

“Je kan je hele leven nog werken.”
Deze route doorliep Jessy vlotjes en na haar mbo-diploma ging ze toch maar proberen om op het hbo verder te studeren. “Ik was nog zo jong na mijn mbo. Ik kon wel kiezen om te gaan werken, maar dat kan je je hele leven nog doen.” Na het bezoeken van opleidingen van Dier- en Veehouderij in Dronten en Den Bosch, stuitte Jessy op de opleiding in Delft. “Deze plek paste veel beter bij mij. Het is een kleine school, waardoor docenten je ook echt kennen. Ik merkte dat de overstap van het mbo naar hbo gemakkelijker verliep, doordat de docenten je echt willen helpen.” Er werd ook altijd tegen Jessy gezegd dat het hbo een veel hoger niveau is. “Dit was zeker niet mijn ervaring: het was in eerste instantie veel herhaling van wat ik ook op het mbo al had gehad, alleen de hoeveelheid wordt steeds meer.”

“Ook dit niveau kan ik volhouden.”
Met een hbo-diploma op zak stapte Jessy over naar de universiteit in Antwerpen. Ze zit op dit moment in haar derde jaar Diergeneeskunde. “Nooit had ik gedacht dat ik het niveau op de universiteit aan zou kunnen. Ik zei zelfs tegen mijn vriendinnen dat ik na één jaar op zoek zou moeten gaan naar een baan. En toch lukt het me om ook dit niveau vol te houden.” Jessy is wel ontzettend blij met de studieroute die ze heeft doorlopen. “Ik merk dat ik tijdens het mbo en het hbo veel praktijkervaring heb opgedaan. Al mijn klasgenoten die direct van het vwo doorstromen naar de universiteit hebben amper tot geen ervaring en weten niet hoe het is om bij een boer aan de slag te gaan.”

Gelukkig voor Jessy zit ze helemaal op haar plek in Antwerpen. Met talent en wilskracht is ze gekomen waar ze wil zijn. Haar belangrijkste tip aan aankomende studenten is dan ook: “als je echt iets wil, moet je het gewoon proberen. Het is soms vallen en dan weer opstaan. Maar als ik het kan, weet ik zeker dat jij dit ook kan!”

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228