Finance & Control: Bedrijfseconomie voltijd

Een financial heeft verstand van cijfers én interesse in de verhalen achter de cijfers. Financiële specialisten dragen zo bij aan duurzame groei van organisaties.

Alles over de opleiding Finance & Control: Bedrijfseconomie

Past Finance & Control bij jou?

Ontdek wat cijfers zeggen
Natuurlijk heb je gevoel voor cijfers. Anders haak je op deze pittige opleiding snel af. Met jouw analytisch vermogen en kritische blik ga jij vooral op zoek naar de wereld achter die cijfers: de bedrijfseconomie en alles wat daarbij komt kijken.

Wat maakt een organisatie succesvol? Welke rol speelt marketing en wat kunnen medewerkers nog meer bijdragen? Kan een bedrijf ook over tien jaar nog geld verdienen? Welke investeringen zijn nodig om duurzamer te worden? In (financiële) data zoek jij naar antwoorden. Die antwoorden durf jij ook uit te dragen. Jij deelt jouw conclusies graag met anderen, je wilt hen overtuigen. Ook als de boodschap minder leuk is. In jou schuilt een standvastige financial met een sterk ontwikkeld geweten.

Studieprogramma Finance & Control: Bedrijfseconomie

Het grote voordeel van Finance & Control bij Inholland? Je start breed, samen met onze opleiding Business Studies. Hierdoor krijg je een goed beeld van alle onderdelen van het bedrijfsleven.

Studieopbouw

Studieopbouw in het kort

Dankzij het brede basisprogramma in het eerste jaar leer je alle kanten van een onderneming kennen. Jij ziet daardoor wat cijfers echt betekenen en daarover kun je met iedereen in het bedrijf sparren. Een ander voordeel van die brede oriëntatie? Je ontdekt wat jij het leukste vindt in het bedrijfsleven. Maak gerust de switch naar Business Studies als het toch niet de financiële kant is.

In jouw eerste jaar krijg je naast financiële vakken ook een kijkje in de keuken van HRM, logistiek, marketing, logistiek en internationale economie. Wil je verder in finance? Met de combinatie Finance & Control en Accountancy kun je je ook in het tweede jaar verder oriënteren. Pas in het derde jaar specialiseer je je binnen een van deze opleidingen als accountant óf controler.

Vanaf het eerste jaar is de praktijk volop aanwezig. Veel docenten komen uit het bedrijfsleven en dragen beeldende, actuele cases aan. Praktijkervaring die je zelf ook al snel opdoet als je aansprekende opdrachten doet voor echte opdrachtgevers en door stages in binnen- of buitenland. Je krijgt een pittige dosis theorie en ontwikkelt skills die jou leren samenwerken, communiceren, presenteren, onderzoeken. Dat complete pakket maakt jou tot een allround financieel professional.

Studievormen
Het opleidingstraject bestaat onder meer uit:

 • Hoor- en werkcolleges
 • Cursussen en trainingen
 • Groepsopdrachten
 • Gastcolleges
 • Werkveldbezoeken
 • Stage

Daarnaast maak je tijd vrij voor zelfstudie. De collegestof bestaat uit een aantal modules. Dit zijn overzichtelijke en samenhangende delen van de leerstof, die je telkens afsluit met een toets of opdracht. Belangrijk zijn ook de stage in het derde jaar en het afstudeerprogramma in het vierde jaar. Je leert samenwerken met andere studenten in projecten. Deze projecten hebben altijd direct te maken met je toekomstige werkterrein.

Twijfel je nog? 
Weet je nog niet zeker of Finance & Control bij jou past, er zijn studies die hierop lijken en die misschien beter of ook bij jou passen. Na het eerste jaar kun je probleemloos en zonder studievertraging overstappen naar: 

Accountancy

Jaar 1 - Propedeuse

Eerste jaar

In het eerste jaar volg je een gemeenschappelijk programma met de opleidingen Business Studies en Accountancy. Dit jaar is sterk gericht op de praktijk en je oriënteert je op het beroepenveld. Samen met je medestudenten werk je aan uiteenlopende projecten waarin je een bedrijfsprobleem oplost. Je schrijft bijvoorbeeld een financieel plan of brengt een organisatieadvies uit. Daarnaast verdiep je je in de theoretische kant van het vak en krijg je vaardigheidstrainingen, zoals rapporteren, onderhandelen en analyseren.

Vakken

BedrijfsadministratieFinancieringCost accountingExterne verslaggevingInformatiekundeOndernemingsrechtBelastingrechtMarketingStatistiekICTEthiek

Jaar 2 - Verdiepen

Tweede jaar

In het tweede jaar volg je een gemeenschappelijk programma met de opleiding Accountancy. Je merkt dat de lat een stuk omhooggaat en dat je veel meer financiële kennis gaat opdoen. Je werkt aan projecten en bezoekt bedrijven, banken en industriële ondernemingen. Ook train je een aantal sociale en communicatieve vaardigheden die je later nodig hebt, zoals vergaderen, conflicthantering en presentatietechnieken. Ten slotte bereid je je dit jaar voor op de stage in het derde jaar.

Op de locaties Alkmaar en Haarlem volg je een deel van het tweede jaar Engelstalig onderwijs in een klas met buitenlandse studenten.

Vakken

BedrijfsadministratieFinancieringCost accountingExterne verslaggevingInformatiekundeOndernemingsrechtBelastingrechtMarketingStatistiekICTEthiek

Jaar 3 - Stage

Derde jaar

In het derde studiejaar start je het verdiepende programma van de opleiding Finance & Control, met aandacht voor Finance, Operations & Reporting, Performance Management en Governance en Risk Management.

Stage
Onderdeel van het eerste semester is de stage. Want leren door te doen, daar leer je het snelste van. Je zoekt deze stageplaats zelf, bijvoorbeeld op de financiële afdeling van een bedrijf, bank, organisatieadviesbedrijf of accountantskantoor. Je werkt deze periode aan een specifieke stageopdracht. Vaak breng je een advies uit of stel je een plan op. Je werkt zelfstandig, maar ook in teamverband met collega's. De stagecoördinator van de opleiding begeleidt je bij het formuleren van een goede opdracht en de stagedocent begeleidt je tijdens je stage. Het is ook mogelijk om een stage in het buitenland te lopen.

Je kunt denken aan de volgende stage-activiteiten: 

 • Optimaliseren van bedrijfsprocessen
 • Doorrekenen van financieringsbeslissingen
 • Het samenstellen van een jaarrekening van kleine of middelgrote ondernemingen,
 • Het controleren van bepaalde posten in de jaarrekening, zoals de kas, debiteuren of voorraden.
 • Het maken van een belastingaangifte voor de organisatie.

Naar het buitenland?
Je kunt je stage of je afstuderen ook in het buitenland doen. In een exchangeprogramma kun je een deel van het lesprogramma volgen bij een buitenlandse partnerinstellingen.

Jaar 4 - Afstuderen

Vierde jaar

In het vierde studiejaar vervolg je het verdiepend studieprogramma zoals ingezet in het derde jaar. Daarnaast studeer je af met behulp van een afstudeerprogramma. Niet alleen is je focus op je talent en je interesses gedurende je studie steeds scherper geworden, je gereedschapskist is ook gevuld met vaardigheden en competenties om zelfstandig onderzoek te kunnen doen bij een opdrachtgever uit de praktijk van Finance & Control. Dat onderzoek vormt de richting van je afstuderen. 

Adviesrapport
Je bevindingen leg je op professionele wijze vast in een verslag, dat je zelf presenteert. Daarnaast maakt een adviesopdracht deel uit van het afstudeerprogramma. Je toont zo aan dat je op strategisch en tactisch niveau financieel advies kunt uitbrengen. 

Bachelor of Science
Als je je de opleiding Finance & Control met succes hebt afgerond, mag je jezelf Bachelor of Science (BSc) noemen!

Open Avond 6 november

Meld je aan!

Leuke opleiding?

Op de hoogte blijven?

Probeer de opleiding uit

Kom proefstuderen

Haal het beste uit Finance & Control: Bedrijfseconomie

Studiebegeleiding

We vinden het belangrijk dat je je snel thuis voelt bij Inholland. Dat je weet hoe je opleiding in elkaar zit en hoe je effectief studeert. Onze studieloopbaanbegeleiders helpen je op weg. Het overleg vindt plaats in jouw mentorgroep en door middel van groeps- en individuele gesprekken. Bij specifieke leerproblemen, adviseert een studentendecaan je graag. In het eerste halfjaar ondersteunen ook tweedejaarsstudenten jou.

Studeren in het buitenland

Studeren in het buitenland verruimt je blik, vergroot je kennis en biedt je een ervaring waar je je leven lang profijt van hebt. Via Hogeschool Inholland kun je een deel van je studie volgen bij zusterinstellingen in bijna alle Europese landen. Je kunt zelfs terecht in Mexico, Argentinië, Brazilië, Australië en de Verenigde Staten. Je behaalde studiepunten tellen mee als je terugkomt in Nederland. En je ervaringen? Die pakt niemand je meer af.

Nieuws vanuit de opleiding Finance & Control

Lijkt dit je een leuke opleiding?

We houden je graag op de hoogte van de opleiding Finance & Control: Bedrijfseconomie voltijd. Zo kun je ontdekken of de opleiding bij jou past en helpen we je bij je studiekeuze. Laat je e-mailadres achter en wij doen de rest.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228