Finance & Control: Bedrijfseconomie voltijd

Rekenen met getallen is voor jou geen opgave, het is een spel dat je graag speelt. Het bedrijfsleven heeft een natuurlijke aantrekkingskracht op jou: daar gebeurt het. 

Ontdek het studieprogramma van de opleiding Finance & Control: Bedrijfseconomie

Past Finance & Control bij jou?

Ontdek wat cijfers zeggen
Natuurlijk heb je gevoel voor cijfers. Anders haak je op deze pittige opleiding snel af. Met jouw analytisch vermogen en kritische blik ga jij vooral op zoek naar de wereld achter die cijfers: de bedrijfseconomie en alles wat daarbij komt kijken.

Wat maakt een organisatie succesvol? Welke rol speelt marketing en wat kunnen medewerkers nog meer bijdragen? Kan een bedrijf ook over tien jaar nog geld verdienen? Welke investeringen zijn nodig om duurzamer te worden? In (financiële) data zoek jij naar antwoorden. Die antwoorden durf jij ook uit te dragen. Jij deelt jouw conclusies graag met anderen, je wilt hen overtuigen. Ook als de boodschap minder leuk is. In jou schuilt een standvastige financial met een sterk ontwikkeld geweten.

Studieprogramma Finance & Control: Bedrijfseconomie

De vierjarige opleiding Finance & Control: Bedrijfseconomie combineert de praktijk met theorie. Al tijdens de opleiding kom je in contact met bedrijven uit het werkveld. Hieronder lees je wat je in vier jaar doet. 

Studieopbouw

Studieopbouw in het kort

Je kunt de opleiding Finance & Control aan Hogeschool Inholland volgen op vier toplocaties in de Randstad. Er is een sterke balans tussen een solide theoretische basis en een bruikbare praktische toepassing van je kennis. Je kunt rekenen op persoonlijke begeleiding, ruimte voor eigen inbreng en een modern onderwijsklimaat.

Studievormen
Het opleidingstraject bestaat onder meer uit:

 • Hoor- en werkcolleges
 • Cursussen en trainingen
 • Groepsopdrachten
 • Gastcolleges
 • Werkveldbezoeken
 • Stage

Daarnaast maak je tijd vrij voor zelfstudie. De collegestof bestaat uit een aantal modules. Dit zijn overzichtelijke en samenhangende delen van de leerstof, die je telkens afsluit met een toets of opdracht. Belangrijk zijn ook de stage in het derde jaar en het afstudeerprogramma in het vierde jaar. Je leert samenwerken met andere studenten in projecten. Deze projecten hebben altijd direct te maken met je toekomstige werkterrein.

Twijfel je nog? 
Weet je nog niet zeker of Finance & Control bij jou past, er zijn studies die hierop lijken en die misschien beter of ook bij jou passen. Na het eerste jaar kun je probleemloos en zonder studievertraging overstappen naar: 

Accountancy

Jaar 1 - Propedeuse

Eerste jaar

Het eerste opleidingsjaar is een gemeenschappelijk propedeuseprogramma met de opleidingen Business Studies en Accountancy. Dit jaar is sterk gericht op de praktijk en je oriënteert je op het beroepenveld. Samen met je medestudenten werk je aan uiteenlopende projecten waarin je een bedrijfsprobleem oplost. Je schrijft bijvoorbeeld een financieel plan of brengt een organisatieadvies uit. Daarnaast verdiep je je in de theoretische kant van het vak en krijg je vaardigheidstrainingen, zoals rapporteren, onderhandelen en analyseren.

Vakken

BedrijfsadministratieFinancieringCost accountingExterne verslaggevingInformatiekundeOndernemingsrechtBelastingrechtMarketingStatistiekICTEthiek

Jaar 2 - Verdiepen

Tweede jaar

In het tweede jaar verdiep je je in diverse aspecten die voor het financiële werkveld van belang zijn. Je werkt aan projecten en bezoekt bedrijven, banken en industriële ondernemingen. Ook train je een aantal sociale en communicatieve vaardigheden die je later nodig hebt, zoals vergaderen, conflicthantering en presentatietechnieken. Ten slotte bereid je je dit jaar voor op de stage in het derde jaar.

Op de locaties Alkmaar en Haarlem volg je een deel van het tweede jaar Engelstalig onderwijs in een klas met buitenlandse studenten.

Vakken

BedrijfsadministratieFinancieringCost accountingExterne verslaggevingInformatiekundeOndernemingsrechtBelastingrechtMarketingStatistiekICTEthiek

Jaar 3 - Stage

Derde jaar

In het derde studiejaar start je een verdiepend programma, met aandacht voor Finance, Operations & Reporting, Performance Management en Governance en Risk Management.

Stage
Onderdeel van het eerste semester is de stage. Want leren door te doen, daar leer je het snelste van. Je zoekt deze stageplaats zelf, bijvoorbeeld op de financiële afdeling van een bedrijf, bank, organisatieadviesbedrijf of accountantskantoor. Je werkt deze periode aan een specifieke stageopdracht. Vaak breng je een advies uit of stel je een plan op. Je werkt zelfstandig, maar ook in teamverband met collega's. De stagecoördinator van de opleiding begeleidt je bij het formuleren van een goede opdracht en de stagedocent begeleidt je tijdens je stage. Het is ook mogelijk om een stage in het buitenland te lopen. 

Je kunt denken aan de volgende stage-activiteiten: 

 • Optimaliseren van bedrijfsprocessen
 • Doorrekenen van financieringsbeslissingen
 • Het samenstellen van een jaarrekening van kleine of middelgrote ondernemingen,
 • Het controleren van bepaalde posten in de jaarrekening, zoals de kas, debiteuren of voorraden.
 • Het maken van een belastingaangifte voor de organisatie.

Jaar 4 - Afstuderen

Vierde jaar

In het vierde studiejaar vervolg je het verdiepend studieprogramma zoals ingezet in het derde jaar. Daarnaast studeer je af met behulp van een afstudeerprogramma. Niet alleen is je focus op je talent en je interesses gedurende je studie steeds scherper geworden, je gereedschapskist is ook gevuld met vaardigheden en competenties om zelfstandig onderzoek te kunnen doen bij een opdrachtgever uit de praktijk van Finance & Control. Dat onderzoek vormt de richting van je afstuderen. 

Adviesrapport
Je bevindingen leg je op professionele wijze vast in een verslag, dat je zelf presenteert. Daarnaast maakt een adviesopdracht deel uit van het afstudeerprogramma. Je toont zo aan dat je op strategisch en tactisch niveau financieel advies kunt uitbrengen. 

Bachelor of Science
Als je je de opleiding Finance & Control met succes hebt afgerond, mag je jezelf Bachelor of Science (BSc) noemen!

Docenten aan het woord

Open Avond op 9 februari

Meld je aan

Alle info op een rij

Download de flyer

 

Probeer de opleiding uit

Kom proefstuderen

Haal het beste uit Finance & Control: Bedrijfseconomie

Studiebegeleiding

We vinden het belangrijk dat je je snel thuis voelt bij Inholland. Dat je weet hoe je opleiding in elkaar zit en hoe je effectief studeert. Onze studieloopbaanbegeleiders helpen je op weg. Het overleg vindt plaats in jouw mentorgroep en door middel van groeps- en individuele gesprekken. Bij specifieke leerproblemen, adviseert een studentendecaan je graag. In het eerste halfjaar ondersteunen ook tweedejaarsstudenten jou.

Studeren in het buitenland

Studeren in het buitenland verruimt je blik, vergroot je kennis en biedt je een ervaring waar je je leven lang profijt van hebt. Via Hogeschool Inholland kun je een deel van je studie volgen bij zusterinstellingen in bijna alle Europese landen. Je kunt zelfs terecht in Mexico, Argentinië, Brazilië, Australië en de Verenigde Staten. Je behaalde studiepunten tellen mee als je terugkomt in Nederland. En je ervaringen? Die pakt niemand je meer af.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!