HBO - Rechten voltijd

In de samenleving herken je rechtvaardigheid, maar ook onrechtvaardigheid. In het analyseren van die situaties zie jij een uitdaging.

HBO - Rechten opleiding

Voor wie

Jij:

  • bent maatschappelijk betrokken;
  • hebt een goed gevoel voor taal;
  • analyseert de situatie voor je een oordeel hebt;
  • zoekt liever eerst iets op voordat je een antwoord roept;
  • hebt oog voor detail en nuance;
  • houdt van de dynamiek van de juridische wereld;
  • deinst er niet voor terug in korte tijd veel informatie te verwerken.

Herken jij jezelf hierin? Dan is de opleiding HBO - Rechten geschikt voor jou!

Studieprogramma HBO - Rechten

De vierjarige opleiding HBO - Rechten combineert de praktijk met theorie. Al tijdens de opleiding kom je in contact met bedrijven uit het werkveld. Hieronder lees je wat je in vier jaar doet. 

Studieopbouw

Studieopbouw in het kort

HBO-Rechten is een heel praktijkgerichte opleiding. Je doet allerlei beroepsopdrachten en zo werk je tijdens je studie aan thema's uit het werkveld. Je leert juridische informatie op te zoeken, toe te passen, te verwerken en te presenteren. Je maakt in deze opleiding kennis met verschillende rechtsgebieden, sociale wetenschappen en communicatie.

Onderscheidend
De opleiding HBO-Rechten aan Hogeschool Inholland onderscheidt zich op een aantal punten. Wat je zeker kunt verwachten:

  • Een relevant programma met veel nadruk op praktijkgerelateerd onderwijs.
  • Het beroepenveld heeft een plek binnen het programma.
  • Je hebt straks een goede theoretische basis.
  • Je leert digitale middelen in te zetten in het juridische werkveld.
  • Je kiest uit vier afstudeerprogramma’s die goed aansluiten op de arbeidsmarkt.

Programma
In de eerste twee jaren van je opleiding leg je een goede basis. Je ontdekt de verschillende rechtsgebieden en legt daarmee een basis voor de rest van je studie. In het derde jaar kies je een keuzeprofiel dat precies aansluit op wat jij interessant vindt. Je onderscheidt je van andere studenten en werkt aan je eigen profiel. Je loopt in het derde jaar bovendien stage bij een bedrijf, instelling of organisatie die je zelf uitkiest. Daar ga je met concrete juridische kwesties aan de slag. Het vierde jaar staat in het teken van je afstuderen. De beroepsopdrachten waar je mee werkt, hebben met echte instellingen, cliënten en juristen te maken.

Studievormen

Tijdens je studie krijg je onderwijs inverschillende werkvormen. Daarbij kun je denken aan:

  • hoor- en werkcolleges
  • cursussen en trainingen
  •  individuele- en groepsopdrachten
  • werkveldbezoeken en excursies
  • stages

Daarnaast maak je tijd vrij voor zelfstudie. De collegestof bestaat uit een aantal modules. Dit zijn overzichtelijke en samenhangende delen van de totale leerstof, die je telkens afsluit met een toets of opdracht. Belangrijk zijn ook de stage in het derde jaar en het afstudeertraject in het vierde jaar. Je leert samenwerken met andere studenten in projecten. Deze projecten hebben altijd direct te maken met je toekomstige werkterrein.

Twijfel je nog? 
Weet je nog niet zeker of HBO Rechten bij jou past? Kijk dan eens naar deze studie die erop lijkt en die misschien beter of ook bij jou past:

Sociaal Juridische Dienstverlening

Jaar 1 - Propedeuse

Eerste jaar

Het eerste studiejaar volg je samen met de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening en staat in het teken van verkenningJe maakt kennis met onderwerpen en thema's als democratie en rechtsstaat, belang en advies, rechtswetenschappen en juridische taalvaardigheid. Elke onderwijsperiode is gekoppeld aan een bepaald profiel binnen de rechtspraak: de onderzoeker, de belangenbehartiger, de adviseur en de conflictoplosser. Na elke periode lever je twee beroepsproducten in en maak je twee kennistoetsen. Je leert daarnaast kritisch naar jezelf te kijken, waardoor je inzicht krijgt in je eigen studievaardigheden.

Tot slot ontdek je welke van jouw kwaliteiten passend zijn voor het beroep en welk gedrag gewenst is in bijvoorbeeld conflictsituaties. Een goede mondelinge en schriftelijke beheersing van de Nederlandse taal is tijdens je gehele opleiding erg belangrijk. Mocht het nodig zijn, dan kun je in het eerste jaar deelnemen aan het ondersteuningsprogramma voor taal.

Vakken 

PrivaatrechtStaatsrecht StrafrechtInternationaal recht BelastingrechtOndernemingsrechtArbeidsrechtNederlandse taalvaardigheidCommunicatie

Jaar 2 - Verdiepen

Tweede jaar

In het tweede jaar bouw je verder aan de kennis uit jaar 1. Ook in dit jaar staan beroepsproducten centraal, met onderwijs dat die producten ondersteunt en verder verdiept. De profielen die we in het tweede jaar behandelen zijn de overheidsjurist, de bedrijfsjurist en de rechtsbijstandsjurist. Ook internationale verdieping komt aan bod. Deze thema's zijn je opstap naar de keuzeprofielen van jaar 3 en 4.

Vakken 

PrivaatrechtStaatsrecht StrafrechtInternationaal recht BelastingrechtOndernemingsrechtArbeidsrechtNederlandse taalvaardigheidCT en RechtCommunicatie

Jaar 3 & 4 - Afstuderen

Derde en vierde jaar

Vanaf het derde jaar ga je aan de slag met je keuzeprofiel (specialisatie), gericht op jouw interesse. Met dit keuzeprofiel onderscheid je je van andere studenten en werk je aan je eigen profiel. De specialisatie houdt het volgende in:

  • Keuzeonderwijs: 60 EC's (verdeeld over jaar 3 en 4)
  • Stage (jaar 3): 30 EC's, je loopt stage binnen een organisatie waar je voor het keuzeprofiel relevante praktijkervaring opdoet. De nadruk ligt op het opdoen van ervaring als aankomend hbo-jurist. Want leren door te doen, daar leer je het snelste van.
  • Afstuderen (jaar 4): 30 EC's, je studeert af op een onderwerp of project dat relevant is voor het keuzeprofiel.

Keuzeprofielen
De keuzeprofielen zijn gekoppeld aan de profielen die in jaar 1 en jaar 2 zijn behandeld. Welk type jurist wil jij straks zijn?

  • Overheidsjurist
  • Bedrijfsjurist
  • Rechtsbijstandsjurist
  • Internationale verdieping

Stage
Er is geen betere manier om je kennis in de praktijk te toetsen dan door stage te lopen bij een bedrijf in de branche waarin je straks werkt. Bepaal zelf waar dat gaat gebeuren. Kies je voor een grote of juist een kleine organisatie? Is je stagebedrijf juist heel praktisch, of meer conceptueel van aard?

Je loopt twintig of veertig weken stage bij een instelling, organisatie of bedrijf dat zich bezighoudt met juridische vraagstukken (in de ruimste zin van het woord). Deze stage sluit aan bij je gekozen keuzeprofiel. Doe tijdens je stage praktijkgericht onderzoek of werk aan een project waarin je je kennis en vaardigheden toepast.

Bachelor of Laws 
Als je de opleiding HBO-Rechten succesvol hebt afgerond, mag je jezelf Bachelor of Laws noemen!

Extra Open Avond 7 juni

Meld je aan!

Alle info op een rij

Download de flyer

Probeer de opleiding uit

Kom proefstuderen

Haal het beste uit HBO - Rechten

Studiebegeleiding

We vinden het belangrijk dat je je snel thuis voelt bij Inholland. Dat je weet hoe je opleiding in elkaar zit en hoe je effectief studeert. Onze studieloopbaanbegeleiders helpen je op weg. Het overleg vindt plaats in jouw mentorgroep, in groeps- en individuele gesprekken. Bij specifieke leerproblemen, adviseert een studentendecaan je graag. In het eerste halfjaar ondersteunen ook tweedejaarsstudenten jou.

 

Studeren in het buitenland?

Studeren in het buitenland verruimt je blik, vergroot je kennis en biedt je een ervaring waar je je leven lang profijt van hebt. Via Hogeschool Inholland kun je een deel van je studie volgen bij zusterinstellingen in bijna alle Europese landen. Je kunt zelfs terecht in Mexico, Argentinië, Brazilië, Australië en de Verenigde Staten. Je staat er in zo’n avontuur natuurlijk niet alleen voor: vanuit Hogeschool Inholland krijg je uitgebreide begeleiding. Je behaalde studiepunten tellen mee als je terugkomt in Nederland. En je ervaringen? Die pakt niemand je meer af.

Nieuws vanuit de opleiding HBO-Rechten

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!