HBO - Rechten voltijd

Je kent jouw specialisme binnen het recht als je broekzak. 

Na je opleiding HBO-Rechten

Als je de opleiding HBO-Rechten hebt afgerond, weet je de toepassingen van het recht binnen jouw domein te koppelen aan de belevingswereld van particulieren, organisaties en bedrijven die niet thuis zijn in het recht. Je bent communicatief sterk, accuraat, betrouwbaar en gedisciplineerd. Je kent jouw specialisme binnen het recht als je broekzak. En je weet precies waar je moet zijn om ontbrekende kennis aan te vullen. Al met al ben je een breed inzetbare juridisch professional met de kennis en de houding waar de arbeidsmarkt om vraagt.

Beroepsprofiel
Als hbo-jurist zet je je in voor een goede balans tussen rechten en plichten. Je hebt contact met allerlei cliënten (bedrijven, instellingen en particulieren) over uiteenlopende kwesties. Je adviseert en bemiddelt in tal van juridische zaken. Kortom, je bent breed inzetbaar en veelzijdig.

Je wordt opgeleid tot:

 • juridisch medewerker
 • juridisch adviseur
 • beleidsmedewerker bestuurlijke en juridische zaken
 • vergunningverlener

Je wordt niet opgeleid tot:

 • advocaat
 • rechter
 • notaris
 • officier van justitie

Wat houdt jouw baan straks in?

We maken het graag nog iets concreter. Na afronding van je studie kun je werken in onder meer de onderstaande functies.

 • Juridisch medewerker
  Je adviseert, afhankelijk van het bedrijf, over juridische vraagstukken en verricht juridisch onderzoek. Je beantwoordt vakinhoudelijke vragen, adviseert over wet- en regelgeving en behandelt beroeps- en bezwaarschriften.
 • Ambtelijk secretaris OR
  Je biedt organisatorische, secretariële en beleidsmatige ondersteuning aan de Ondernemingsraad (OR). Je notuleert tijdens vergaderingen, verzorgt de interne communicatie, beantwoordt brieven en e-mails en beheert het archief.
 • Beleidsmedewerker bestuurlijke en juridische zaken
  Je signaleert ontwikkelingen, verricht onderzoek en formuleert beleidsplannen en nota's. Je ontwikkelt het (overheids)beleid en daarom voer je overleg met belangengroepen, bedrijven en deskundigen.
 • Vergunningverlener
  Je toetst en beoordeelt aanvragen voor vergunningen (o.a. milieu-, bouw- en horecavergunningen) aan de geldende wet- en regelgeving. Je verstrekt informatie over wetgeving, behandelt en verleent vergunningen en zorgt voor een correcte en procedurele afhandeling.

Waar kun je bijvoorbeeld terecht met de studie HBO - Rechten?

Afgestudeerde Helen Eekhout aan het woord.

Ontdek 24/7 opleidingen

Bezoek de Online Open Dag

Hoe schrijf je je in?

Inschrijven

Probeer de opleiding uit

Kom proefstuderen

Verder studeren?

Een opleiding aan Inholland bereidt voor op een volwaardige loopbaan in de beroepspraktijk. Toch zijn er studenten die zich na hun afstuderen nog verder willen ontwikkelen. Geldt dat straks voor jou, dan geeft je diploma je toegang tot diverse (master)opleidingen in binnen- en buitenland.

Bij verschillende universiteiten kun je voor bepaalde studieonderdelen een vrijstelling krijgen. Daarnaast kennen diverse universiteiten verkorte opleidingen voor afgestudeerde hbo'ers.

 

Internationaal vergelijkbaar
Omdat bachelordiploma's internationaal beter vergelijkbaar zijn, kun je met je Nederlandse diploma ook aan het werk in het buitenland.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!