Landscape and Environment Management voltijd

De grote rol van Nine, adviseur duurzaamheid

Afgestudeerde Landscape and Environment Management

Er zijn er maar weinig van in ons land; duurzaamheid specialisten. Terwijl de vraag groot is. De wereld kan namelijk niet meer zonder sustainable technology. Nine Engering werkt als adviseur duurzaamheid bij RPS, een advies- en ingenieursbureau dat zich bezighoudt met alles rondom onze leefomgeving. Ze begeleidt er projecten op duurzaamheid – “een containerbegrip, dus heel breed” – én gaat samen met de organisatie voor de hoogste interne duurzaamheidscertificering. Een grote rol, die ze energiek op zich neemt.

"Je weet als student wel zeker genoeg om als duurzaamheidsspecialist aan de slag te gaan. De kneepjes van het vak leer je tijdens je werk."

Een zeldzame soort

Adviseur duurzaamheid, een specialisatie die al even zeldzaam is, terwijl de vraag om haar kennis en kunde in het werkveld belangrijker is dan ooit. Hoe het kan dat ze zo weinig vakgenoten heeft? Niet doordat duurzaamheid geen issue is bij haar generatie. Integendeel. Nine: “Maar weinig mensen van mijn opleiding zijn echt de kant van duurzaamheid op gegaan. Dat komt doordat mijn studie Landscape and Environment Management aan de Hogeschool Inholland Delft erg breed is; een samenvoeging van vijf verschillende opleidingen. Dat levert vooral groenbeheerders, adviseurs, ecologen en bodemonderzoekers op. Duurzaamheid is daarbij altijd de rode draad, maar het is geen hoofdvak waarin je afstudeert. Veel studenten zagen adviseur duurzaamheid worden daarom niet als een optie, denk ik. Maar het kan zeker wel, weet ik nu. Je weet als student wel zeker genoeg om als duurzaamheidsspecialist aan de slag te gaan. De kneepjes van het vak leer je tijdens je werk.”

"Ik kon alle functie-eisen aftikken, en zij hadden de uitdaging die ik zocht."

Een rol die echt past bij RPS, via Evoke

Nine: “Ik had al werkervaring voor ik als adviseur duurzaamheid bij RPS terechtkwam. Ik zat bij Van Gelder als projectcoördinator om daar op duurzaamheid toe te zien. Eenzelfde soort rol, maar heel anders. Ik heb er veel geleerd in twee jaar, maar er miste iets, dus ik ging verder op zoek. Dat was niet moeilijk, ik kon meteen terecht bij meerdere detacheerders, maar niemand had echt een interessante vacature. Tot Ruud met deze functie bij RPS aankwam. Dat sprak me direct aan. Het matchte met mijn ervaring en mijn wensen. Ik kon alle functie-eisen aftikken, en zij hadden de uitdaging die ik zocht.”

Pittige rol bij advies- en ingenieursbureau

De functie zou een pittige worden, dat wist Nine vanaf het eerste gesprek. Ze zou de enige adviseur duurzaamheid zijn bij RPS: een advies- en ingenieursbureau dat zich bezighoudt met alles rondom onze leefomgeving, van wegen tot waterkeringen, damwanden, kabels en leidingnetwerken aanleggen. “Mijn functie is overstijgend, ik help alle teams.” Dat betekent dus uithelpen in de tenderfase van praktisch alle projecten die binnenkomen. Daar hangt namelijk bijna altijd wel een vraag rondom duurzaamheid aan, vertelt Nine, “vanwege de Europese Green Deal”.

Nine’s tips

Nine deelt graag haar belangrijkste tip voor vak- en studiegenoten, die nu starten als duurzaamheidsspecialist, of dat overwegen: “Als starter zit je het best bij aannemers of overheidsorganisaties. Dat zijn goede leerinstanties om de eerste kneepjes van het vak te leren. Er is veel ruimte en aandacht voor je leerproces, en je zit vooral in de uitvoering in plaats van de strategie, wat je werkproces veel korter en overzichtelijker maakt. Dat is belangrijk in het begin. Zo leer je vanzelf en kun je doorgroeien naar een grotere rol, wat weer ideaal is bij een advies- en ingenieursbureau.”

"Dat we tegenwoordig meer online sessies doen helpt ook mee. Digitaal voor een groep van tien of meer mensen staan voelt heel anders dan met z’n allen in een vergaderzaal zitten.”

Nine’s energieke aanpak

Een goed voorbeeld van de energieke aanpak die Nine heeft om haar rol te vervullen, intern en extern. Ze schrijft dus plannen, helpt in tenderfases, doet MKI-berekeningen (Milieu Kosten Indicator, om de meest duurzame ontwerpkeuzes te maken), stelt kansendossiers op, verzorgt klantsessies over duurzaamheid en kansen en doet acquisitie om opdrachten binnen te halen. En ze speelt een belangrijke rol in de Green Deal-duurzaamheidscertificering van RPS, waarbij ze op de prestatieladder van trede 3 naar trede 5 willen. De hoogst haalbare certificering.

Dat zo’n breed takenpakket komt met z’n uitdagingen, is logisch. Maar dan is er ook nog een persoonlijke uitdaging. Presenteren en van zich laten horen is geen natuurlijk talent van Nine. En dat kan nogal eens lastig zijn wanneer ze een brainstormsessie met klanten moet leiden. Of wanneer ze intern iets wil opperen. Nine: “Dat gaat nu steeds beter. Dat we tegenwoordig meer online sessies doen helpt ook mee. Digitaal voor een groep van tien of meer mensen staan voelt heel anders dan met z’n allen in een vergaderzaal zitten.”

"Ik blijf constant op de hoogte binnen alle vakgebieden, om al mijn collega’s goed te blijven helpen."

Investeren in een duurzame toekomst

Wat de toekomst brengt? Nine: “Ik moet nog groeien in deze functie. In de toekomst moet ik bijvoorbeeld ook kunnen verkopen. En dan is er nog de kennisontwikkeling binnen duurzaamheid die niet stilstaat. Ik blijf constant op de hoogte binnen alle vakgebieden, om al mijn collega’s goed te blijven helpen. Als het even kan straks misschien met meerdere adviseurs, om elkaar te ondersteunen richting collega’s. Zodat duurzaamheid echt zijn plek vindt binnen de organisatie. Het is zo’n belangrijk onderwerp nu, zo urgent, dat verdient z’n plek." Zonder twijfel!

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228