
Maak jij de stad groener en gezonder? Geef jij om het klimaat? Je bent onderzoekend van aard en ondernemend genoeg om vernieuwende oplossingen te zoeken.
Over het milieu en het klimaat maak je je misschien wel eens zorgen. Wat zijn de effecten van klimaatverandering? Hoe kan de stad groener en gezonder worden? Je bent onderzoekend van aard en ondernemend genoeg om vernieuwende oplossingen te zoeken. Bijvoorbeeld voor de rol die natuur kan spelen in ons dagelijks leven en gezondheid. Daarnaast heb je voldoende analytisch denkvermogen in huis om met creatieve en spannende oplossingen te komen.
De vierjarige opleiding Landscape and Environment Management combineert de praktijk met theorie. Al tijdens de opleiding kom je in contact met bedrijven uit het werkveld. Hieronder lees je wat je in vier jaar doet.
Als je warmloopt voor natuur en milieu, kun je met LEM je hart ophalen. Het is de enige hbo-opleiding in de Randstad die zich richt op de groene ruimte. En zo divers als het werk in die ruimte is, zo gevarieerd is de opleiding. Enerzijds kijk je kritisch naar milieu en beleid. Anderzijds creatief naar landschap, ecologie en recreatie. Zo kom je terecht in één van de vele beroepen die in dit veld te vinden zijn. Om je daarvoor klaar te stomen stellen we de beroepspraktijk centraal. Reken daarbij op persoonlijke aandacht bij een kleine opleiding in Delft.
Studievormen
Twijfel je nog?
Je hebt ‘iets’ met groen, maar minstens zo veel met dieren. Kijk daarom ook wat Dier- en Veehouderij voor jou betekent. Of ga voor Tuinbouw & Agribusiness als sier-, fruit- of groenteteelt jouw ding is. We bieden het allemaal aan op Hogeschool Inholland Delft, onze ‘groene’ locatie, vlakbij de kassen van het West- en Oostland en de polders van het Groene Hart.
Je oriënteert je op het vakgebied. Welk beroepen vind jij interessant? Door een breed aanbod aan vakken leer je het werkgebied kennen. Maak bijvoorbeeld kennis met de milieuproblemen in onze leefomgeving. Leer meer over ecologie en economie en economie, over geografie en omgevingsrecht, duurzaam vervoer en groene recreatie. We leggen daarbij het accent op de Randstad. Naast de vakinhoud staan ook beroepsvaardigheden centraal. Essentieel voor jouw vak zijn bijvoorbeeld onderzoeksmethoden en communicatie met doelgroepen.
Vanaf het eerste jaar volg je verschillende vakken rond leefbaarheid, duurzaamheid en het beheren en inrichten van de (groene) ruimte. Zo leer je de brede vakinhoud kennen, je ontdekt dwarsverbanden en je merkt waar jouw interesses liggen.
Fysische geografieBodemkundeMilieubeleidGroen en recreatieRuimtelijke onderningWaterbeheerNatuur, milieu en ecologie
In het eerste halfjaar verbreed je je kennis en verdiep je je in vakken en vaardigheden als milieubeleid, planologie, ontwerpen, vakgerichte computerprogramma's en veldwerk. Nu weet je vast voldoende van het vakgebied om je specialisme verder te bepalen. Kies je voor het profiel Natuur & Landschap of Stad & Milieu? In het tweede studiejaar leer je stap voor stap wat er komt kijken bij het inrichten en beheren van gebieden. Van beleid tot het ontwerpen en maken van beplantings- en beheerplannen.
Keuzeprofielen
In de loop van het tweede jaar kies je uit twee keuzeprofielen: Natuur & Landschap of Stad & Milieu. Een moeilijke keuze? Laat je tijdens de opleiding inspireren door gastcolleges van deskundigen uit de sector. En kijk je ogen uit tijdens de excursies. Want bij deze opleiding hoort natuurlijk veel veldwerk. Praktische vaardigheden, zoals presenteren, onderzoeken en ontwerpen van concrete plannen komen allemaal aan bod. Ook werk je steeds aan echte projecten met een opdrachtgever uit het werkveld. Om je vast een idee te geven van wat jouw keuze inhoudt:
Regionale planologieMilieukunde (lucht en geluid)Ontwerpen, communiceren, beheren en inrichtenBedrijf en omgevingFlora- en faunaonderzoek
Je loopt een praktijkstage van een halfjaar in Nederland. Of ga voor een avontuur in het buitenland! Turen naar een zwerm flamingo’s met je voeten in kristalhelder tropisch water. LEM is een opleiding om erop uit te trekken als stagiair. Leg contact met een interessante organisatie in de buurt of juist in het buitenland. Dit is jouw kans om meer van de wereld en van jezelf te ontdekken. Voor een extra stempel in je paspoort en op je cv.
Werkveld
In de tweede helft keer je met een rijke praktijkervaring terug bij Inholland. Hier volg je onderwijs in water en klimaat, waterkwaliteit, omgevingsplannen, duurzaam toerisme en groene economie. Parallel loopt een groepsproject voor het werkveld. Hier pas je de theorie toe. Maak met elkaar een herinrichtingsplan voor een ecologischer, klimaatbestendiger, beleefbaarder en winstgevender kustgebied.
Samenwerkingen
De opleiding Landscape and Environment Management werkt samen met de Groene Hart Academie. Dit is een kenniswerkplaats waarbij partijen in het Groene Hart samen met onderwijs en onderzoek werken aan vernieuwing van de leefomgeving. Kennisvraagstukken uit de regio worden verbonden aan het onderwijs. Doel van de Groene Hart Academie is een vraagbaak te zijn voor zowel de praktijk als het onderwijs in de groene en openbare ruimte. De Groene Hart Academie brengt kennis en expertise in het Groene Hart bij elkaar, beantwoordt vragen en creëert nieuwe ideeën en kennis.
De thema`s waar de Groene Hart Academie zich op richt zijn: Natuur & Landschap, Water, Recreatie & Toerisme, Klimaat & Energie, (Verbrede) Landbouw & Ondernemen, Leefomgeving en Greenports (Glastuinbouw & Boomteelt).
De Groene Hart Academie is een samenwerking van de Gemeente Nieuwkoop, Hogeschool Inholland Delft, IPC Groene Ruimte en het Wellantcollege.
![]() |
Je begint het jaar met een inhoudelijke verdieping. Kies voor de variant Natuur- en Landschapsbeheer of Omgevingsmanagement. Dan ga je aan de slag met je afstudeeropdracht van vijf maanden. Laat aan een echte opdrachtgever zien dat jij je vak verstaat. Het is opnieuw een kans op een avontuur over de grens. Je rondt de opdracht af met een verslag.
Bachelor of Science
Als beloning ontvang je je diploma. Voortaan mag je je Bachelor of Science of ingenieur noemen.
We vinden het belangrijk dat je je snel thuis voelt bij Inholland. Dat je weet hoe je opleiding in elkaar zit en hoe je effectief studeert. Onze studieloopbaanbegeleiders helpen je op weg. Het overleg vindt plaats in jouw mentorgroep en door middel van groeps- en individuele gesprekken. Bij specifieke leerproblemen, adviseert een studentendecaan je graag.
Studeren in het buitenland verruimt je blik, vergroot je kennis en biedt je een ervaring waar je je leven lang profijt van hebt. Via het netwerk van Hogeschool Inholland kun je een deel van je studie volgen in Europa, de Verenigde Staten, op Aruba en de Nederlandse Antillen. Of zoek zelf naar een geschikte plek voor jouw stage of afstudeeropdracht. Je behaalde studiepunten tellen mee als je terugkomt in Nederland. En je ervaringen? Die pakt niemand je meer af.