Landscape and Environment Management voltijd

Wij Inholland 2017 - Holwerd aan Zee

Het Friese dorp Holwerd en de omgeving kunnen wel een economische en ‘groene’ oppepper gebruiken, vinden bewoners en politici.  De gemeente gaf studenten de opdracht om een innovatieve toekomstvisie te bedenken. Het plan van Ronald Berk, Nieck Alderliesten en Ruud Hendriks, studenten Landscape and Environment Management (LEM) van Inholland Delft, is erg ambitieus en compleet.

Ronald, Nieck en Ruud zien helemaal voor zich hoe Holwerd door een dijkdoorbraak en open vaarverbinding de Waddenzee weer omarmt. De drie LEM-studenten onderzochten de gevolgen en kansen voor natuurontwikkeling, toerisme, zilte landbouw, circulaire economie en duurzame energie. Nieck: “Wij hanteerden een integrale benadering die de natuur en economie een boost geeft, en daarmee de leefbaarheid van het gebied.” Zo zetten ze Holwerd weer op de kaart, en wel op een duurzame manier.

 Schone energie

Dat laatste is volgens Nieck cruciaal: “Vorige generaties hebben op het gebied van klimaat, voedsel en energie veel steekjes laten vallen. Wij als jongeren moeten dat nu oplossen.” Daarom beschrijft het plan een zogeheten valmeer, waarmee schone energie opgewekt wordt. Maar het bevat veel meer. Nieck: “Samen met Ruud verzorgde ik het natuurgedeelte van het plan. Ik richtte me op ‘building with nature’ en watermanagement, Ruud op de buitendijkse kwelder, vegetatie en het recreatie- en toerismebeheer. Ten slotte focuste Ronald zich op duurzame energie en zilte teelt.”

Kritische experts

De studenten presenteerden hun visie in Biarritz, Frankrijk. Daar waren veel experts op het gebied van klimaatverandering en kustbeheer, die heel kritische vragen stelden. De uitdaging voor de studenten was om indruk te maken met een heel innovatief plan. Dat hebben ze alvast bereikt. “Een van de experts van de werkgroep die ons plan positief beoordeelde, bouwde mee aan de Deltawerken!” Bijzonder aan hun duurzame plan is de compleetheid, zegt Nieck. “We combineerden natuur, recreatie en waterveiligheid met het oog op klimaatverandering.” Net als in het werkveld moesten ze daarom met veel partijen samenwerken, zoals boeren, die door de terugkeer van zout water misschien moeten overgaan op zilte teelt.

Meer kansen voor studenten

Ronald, Nieck en Ruud zijn heel benieuwd of de Werkgroep delen uit hun plan zal uitwerken. Ruud: “Mocht het project doorgaan, dan zijn er zeker mogelijkheden voor onderzoek naar of ontwikkeling van een definitief plan voor Holwerd aan Zee, zowel voor mij als andere Inholland-studenten.” Door mee te doen aan de Wij Inholland award hopen de studenten hun plan een nieuwe impuls te geven!

Lees ook over de andere projecten die genomineerd zijn voor de Wij Inholland award 2017.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228