Sociaal Juridische Dienstverlening voltijd

Je gevoel voor rechtvaardigheid wringt soms met de realiteit, dat prikkelt je alleen maar. Je kunt analyseren, hard werken en ordenen.

Hbo Sociaal Juridische Dienstverlening

Voor wie

Je bent betrokken bij je omgeving en je leeft je gemakkelijk in. Jouw communicatieve vaardigheden zijn je sterke punt. Je bent talig, accuraat, je hebt oog voor detail en je bewaart graag het overzicht. Het recht spreekt je aan, en je bent nieuwsgierig naar de maatschappelijke toepassingen ervan. Je gevoel voor rechtvaardigheid wringt soms met de realiteit, dat prikkelt je alleen maar. Je kunt analyseren, hard werken en ordenen. Maar boven alles ben je een verbinder die begaan is met het welzijn van gewone mensen.

Studieprogramma Sociaal Juridische Dienstverlening

De vierjarige opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening combineert de praktijk met theorie. Al tijdens de opleiding kom je in contact met bedrijven uit het werkveld. Hieronder lees je wat je in vier jaar doet. 

Studieopbouw

Studieopbouw in het kort

Wie Sociaal Juridische Dienstverlening aan Hogeschool Inholland studeert, mag een relevante opleiding verwachten die middenin de samenleving staat. Je studeert op een prettige locatie en je ontwikkelt een visie op sociaalmaatschappelijke kwesties. Dat betekent dat met name de toepassingen van het recht tot jouw expertise gaan behoren. Je studeert af binnen de Sociaal Juridische afstudeerrichting die gekoppeld is aan problematiek in de stad, waar uitdagingen vaak het meest complex en uitdagend zijn. Daarmee studeer je dus af met een specifieke focus, wat je straks aantrekkelijk maakt op de arbeidsmarkt. 

Programma
Het werkveld van Sociaal Juridische Dienstverlening vraagt om een brede oriëntatie. In het eerste studiejaar maak je daarom kennis met alle aspecten van dit vak. Die kennismaking diep je in het tweede jaar uit. In het derde en vierde studiejaar verdiep je je verder. Zo kies je in het derde jaar je eigen vakken en bestudeer je thema's als Wonen en Zorg. In het vierde jaar kun je kiezen voor verlenging van de stage, een studieblok in het buitenland of keuzeonderwijs, waarbij je ook kan kiezen uit modules van de studie HBO-Rechten. De laatste helft van dat jaar staat in het teken van je afstudeeronderzoek en je scriptie.

Studievormen
In het opleidingstraject krijg je onder meer: 

  • Hoor- en werkcolleges
  • Cursussen en trainingen
  • Groepsopdrachten
  • Gastcolleges
  • Werkveldbezoeken en excursies
  • Stage van 20 weken (in binnen- of buitenland)

Twijfel je nog? 
Ben je betrokken bij je omgeving en spreekt het recht je aan, maar weet je nog niet zeker of Sociaal Juridische Dienstverlening echt bij jou past? Kijk dan eens bij HBO-Rechten, die opleiding lijkt op deze opleiding, maar heeft een andere focus. Wie weet past die opleiding ook of beter bij jou. 

HBO-Rechten 

Jaar 1 - Propedeuse

Eerste jaar

Het eerste jaar van de opleiding staat in het teken van verkenning binnen het vak. Je oriënteert je op de mogelijkheden die de opleiding biedt en maakt kennis met vakken als inleiding privaatrecht, methodiek, sociale wetenschappen, conflicthantering en het schrijven en lezen van juridische teksten. Verder krijg je in dit jaar een taaltoets Nederlands. Een voldoende voor deze toets is een voorwaarde om door te mogen gaan met de opleiding.

Vakken

Inleiding privaatrechtCliëntgesprekStrafrechtSociale wetenschappenConflictanalyse

Jaar 2 - Verdiepen

Tweede jaar

Tijdens het tweede jaar diep je de theorie uit het eerste studiejaar verder uit. Je gaat aan de slag met echte beroepsproducten, zoals het schrijven van een bezwaarschrift, de analyse van een ontslagsituatie en een bijbehorend adviesgesprek. Zo toets je je kennis aan wat de praktijk straks van je vraagt. Net als in het eerste jaar, organiseren we het onderwijs rond blokken met een specifieke focus. 

Vakken

Arbeidsrecht Sociaal zekerheidsrechtSchuldhulpverleningMotiverende gespreksvoering

Jaar 3 - Stage

Derde jaar

In de eerste helft van het derde jaar verdiep je je verder in onderwerpen als wonen en zorg. Gedurende de andere helft van het derde jaar loop je stage bij een zelfgekozen stage-organisatie of je kiest een programma aan keuzevakken uit het aanbod van HBO-rechten. Eventueel ga je naar het buitenland. Je stage sluit je af met een stageverslag. 

Je kunt denken aan de volgende stage-activiteiten: 

  • Klantmanager bij Sociale Zaken en Werkgelegenheid
  • Dossiermanager bij een instantie voor schuldhulpverlening
  • Adviseur bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB)
  • Medewerker bij het UWV

Verlengde stage
Wanneer je kiest voor een stage in het tweede semester van jaar drie, kun je ervoor kiezen om die door te laten lopen in het eerste semester van het vierde jaar. Je loopt dan een langere periode stage. De keuze is aan jou. 

Jij beslist
Je kunt zelf bepalen waar je stage loopt. Kies je voor een grote of juist een kleine organisatie? Is je stagebedrijf heel praktisch of juist meer gericht op de theorie? Inholland beschikt over een databank met vacatures van nationale en internationale stagebedrijven. Zo is er altijd een stage die goed bij je past. In je portfolio leg je de bereikte resultaten vast en doe je verslag van je professionalisering. 

Jaar 4 - Afstuderen

Vierde jaar

In het vierde jaar loop je een half studiejaar stage, bijvoorbeeld bij een schuldhulpverleningsinstantie. Een unieke kans om werkervaring op te doen terwijl je nog studeert, om een beroepshouding te ontwikkelen waar je je verdere werkende leven profijt van hebt én om nog voor je afstuderen je gezicht te laten zien in het werkveld. Je werkt volgens een concreet stageplan, dat je formuleert in overleg met je stagebedrijf. Daar begeleidt een interne mentor je, en vanuit de opleiding krijg je ondersteuning van je stagebegeleider. 

Buitenland
Je kunt ook stagelopen in het buitenland. Daarmee sla je twee vliegen in één klap: werkervaring én buitenlandervaring. Wanneer je in het tweede semester van het derde jaar hebt gekozen voor een stage, kun je deze in het eerste semester van het vierde jaar doortrekken als verlengde stage. 

Afstuderen
De tweede helft van dit jaar staat in het teken van je afstuderen. Niet alleen is je focus op je talent en je interesses steeds scherper geworden, je hebt nu vaardigheden en competenties om opdrachten te doen bij opdrachtgevers uit de beroepspraktijk. Een beroepsproduct vormt de kern van je afstuderen, ondersteund door onderzoek. Je bevindingen leg je vast in een verslag, dat je zelf presenteert. 

Bachelor of Laws
Als je de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening met succes hebt afgerond, mag je jezelf Bachelor of Laws noemen!

Ontdek 24/7 opleidingen

Bezoek de Online Open Dag

Lees meer

Download de brochure

 

Probeer de opleiding uit

Kom proefstuderen

Haal het beste uit Sociaal Juridische Dienstverlening

Studiebegeleiding

We vinden het belangrijk dat je je snel thuis voelt bij Inholland. Dat je weet hoe je opleiding in elkaar zit en hoe je effectief studeert. Onze studieloopbaanbegeleiders helpen je op weg. Het overleg vindt plaats in jouw mentorgroep en door middel van groeps- en individuele gesprekken. Bij specifieke leerproblemen, adviseert een studentendecaan je graag. In het eerste halfjaar ondersteunen ook tweedejaarsstudenten jou.

 

 

Studeren in het buitenland?

Studeren in het buitenland verruimt je blik, vergroot je kennis en biedt je een ervaring waar je je leven lang profijt van hebt. Via Hogeschool Inholland kun je een deel van je studie volgen bij zusterinstellingen in bijna alle Europese landen. Je kunt zelfs terecht in Mexico, Argentinië, Brazilië, Australië en de Verenigde Staten. Je staat er in zo’n avontuur natuurlijk niet alleen voor: vanuit Hogeschool Inholland krijg je uitgebreide begeleiding. Je behaalde studiepunten tellen mee als je terugkomt in Nederland. En je ervaringen? Die pakt niemand je meer af.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!