Urban Leisure & Tourism Lab Amsterdam en Rotterdam

Ons doel is om innovatieve, inclusieve en duurzame toerisme- en vrijetijdservaringen te creëren.

Het toerisme in Amsterdam en Rotterdam is in de afgelopen jaren flink toegenomen. Gemeenten staan voor grote uitdagingen zoals geluids- en afvaloverlast, extreme drukte en verschraling van het winkelaanbod. Naast deze uitdagingen biedt het toerisme ook kansen. Het Urban Leisure & Tourism Lab (ULT Lab) heeft locaties in Amsterdam en Rotterdam en verkent hoe beide steden aantrekkelijker kunnen worden voor bezoekers en tegelijkertijd leefbaar blijven voor bewoners en ondernemers. 

Het doel van het ULT Lab is om een positieve impact te maken op de stad. Dit doen we door innovatieve, inclusieve en duurzame producten te ontwerpen op het gebied van toerisme en vrijetijdsbesteding. We willen een ideale balans vinden tussen toerisme en vrijetijdsbesteding én duurzaamheid, leefbaarheid en veiligheid van de stad. Zo kunnen we een duurzame leefomgeving creëren. Bovendien realiseren we zo een sterkere sociale cohesie in de steden, waarmee we bijdragen aan een veerkrachtige samenleving

Hoe het lab werkt

In ons lab brengen we studenten, docenten en onderzoekers van Inholland samen met iedereen die belang heeft bij een aantrekkelijke stad: bewoners, bezoekers, ondernemers, non-profitorganisaties, kennisinstellingen en overheden.

Prototypes ontwerpen en testen met stakeholders
Samen met de gemeenten, (non)profit-, culturele-, maatschappelijke organisaties en stadsgebruikers ontwerpen we in het ULT Lab meerdere fysieke en digitale prototypes in verschillende cycli. Vervolgens testen en verfijnen we deze en verzamelen we feedback op de concepten van experts, gebruikers, beleidsmakers en andere stakeholders uit de lab community. 

Onderzoek in het ULT Lab
Onze onderzoekers Urban Tourism en Regenerative Placemaking doen onderzoek, publiceren artikelen, geven lezingen en werken samen met collega-onderzoekers in binnen- en buitenland. Daarnaast gaan zij aan de slag met studenten, docenten en netwerkpartners met concrete projecten, stages of afstudeeronderzoeken.

 

Onderwijs en onderzoek

In het ULT Lab verweven we onderwijs met onderzoek. Een voorbeeld is onze lab track, een interdisciplinaire minor. Een groep internationale studenten van verschillende opleidingen van Inholland en andere hogescholen en universiteiten gaat aan de slag om een creatief product te ontwerpen in toerisme of vrijetijdsbesteding. Onder begeleiding van leercoaches maken zij hier de stap naar buiten, om samen met lokale stakeholders te werken aan maatschappelijke vraagstukken. Het ULT Lab is aangesloten bij kenniscentrum Creative Business.

Creatieve oplossingen
De opgave voor de studenten in ons lab is vaak het vergroten van de sociale cohesie. De oplossingsrichtingen komen uit het domein van toerisme, recreatie en de evenementensector. Daarbij staat duurzaamheid centraal. We werken met deels zelf ontwikkelde co-design methodologieën en tools. De route naar het eindpunt staat daarbij nooit helemaal vast: het is altijd een gezamenlijke ontdekkingsreis.

De output varieert van een magisch lantaarn park, een inclusief regenboogpad tot een verhalenbankje; van een interactieve brullenbak, een BMX-route tot een cultuurtour door de stad.

Behaalde resultaten tot nu toe

In het ULT Lab werken studenten, onderzoekers en partners aan innovatieve producten op het gebied van toerisme en vrijetijdsbesteding. Het levert praktische, bruikbare tools op, die bewoners, ondernemers, gemeenten en bedrijven zelf kunnen inzetten. Zo realiseerden studenten in de lab track onder meer een kleurrijk regenboogpad, een interactieve prullenbak en een cultuurtour door Amsterdam-Noord.

Lees meer over de gerealiseerde projecten 

De ambities van dit lab

Het ULT Lab wil impact maken op de stad door innovatieve, inclusieve en duurzame producten te ontwerpen op het gebied van toerisme en vrijetijdsbesteding. Dit doen we in samenwerking met ons netwerk. Ons doel is om mensen te verbinden met elkaar en met hun leefomgeving via onze onderzoeks- en onderwijsprojecten.

Voorbeelden van projecten 

Coöperatie met Fairbnb

Al sinds 2018 werken studenten, docentonderzoekers en (associate) lectoren samen met Fairbnb om toerisme een stukje eerlijker te maken. Fairbnb is een platform waar reizigers accommodatie kunnen boeken bij bewoners. Het verschil met vergelijkbare platforms is dat Fairbnb zich hard maakt voor een eerlijke en – in alle opzichten – duurzame gang van zaken. 

Meer over dit project

SMARTDEST

Hoe kunnen grote Europese steden open blijven staan voor de groeiende stroom bezoekers en tegelijkertijd rekening houden met leefbehoeften van hun bewoners? Het SMARTDEST-project zoekt naar antwoorden op deze vraag. 

 

Meer over dit project

Urban Food

Welke keuzes maken mensen in de stad, en in het bijzonder Amsterdam-Noord, ten aanzien van voedsel? Weten ze waar het vandaan komt? En hoe kom je aan eten als je weinig geld hebt? Het ULT Lab studententeam gaat aan de slag om mensen bewust maken van voedsel in de toekomst en de rol van de stad door een ‘Urban food concept’ te ontwikkelen.

Meer over dit project

Amsterdam en Rotterdam zijn steden van mogelijkheden, dus sluit je aan!

Samenwerken als organisatie?

Onze huidige partners zijn onder meer Cinekid, Theater Zuidplein, Stadstheater Noord, Accor Hotels, SAIL Amsterdam, Heijmans, Gemeente Amsterdam en Gemeente Rotterdam, Amsterdam & Rotterdam Partners, VISIT Beemster en diverse (sociaal) ondernemers. Amsterdam en Rotterdam zijn allebei steden van mogelijkheden, dus sluit je aan! Bovendien werken we samen met internationale universiteiten en wisselen we kennis en ervaringen uit. 

Samenwerken in Amsterdam? Neem contact op met Jolanda Möller

Samenwerken in Rotterdam? Neem contact op met Iris Kerst

Creatief aan de slag als student?

Ben je klaar om creatief aan de slag te gaan en met ons samen te werken aan echte uitdagingen in Amsterdam of Rotterdam en aangrenzende gebieden? Studenten: schrijf je in voor de lab track!

Schrijf je in voor de lab track

Een rol in het lab als docent?

In het lab werken docenten mee als docent-onderzoekers aan projecten en cases. Ze begeleiden studenten in het onderzoek als coach en dragen hier zelf ook aan bij. Ben jij docent en heb je interesse in een rol in het ULT Lab? Neem dan contact met ons op.

Meer informatie

Studenten en partners over hun ervaring

Docenten over hun ervaring

Wil je samenwerken of heb je vragen?

Werk samen met ULT Lab Amsterdam

 

Jolanda Möller
Jolanda Möller
Jolanda Möller
contactpersoon
E-mail

Werk samen met ULT Lab Rotterdam

 

Iris Kerst
Iris Kerst
Iris Kerst
contactpersoon
E-mail