Verlaag je studiekosten

Studeren is een investering in jezelf. Je groeit verder in je vakgebied en in je persoonlijke ontwikkeling. Veel werkgevers zijn bereid (een deel van) de studiekosten te vergoeden. Als je de studie zelf gaat betalen is het goed te weten dat je voor veel van onze opleidingen gebruik kunt maken van interessante financiële voordelen.

Bekijk hieronder de financiële voordelen die voor jou relevant zijn:

  • Tot 1 januari 2022
  • Van 1 januari tot en met 1 maart 2022
  • Vanaf 1 maart 2022

Belastingvoordeel tot 1 januari 2022

De overheid stimuleert scholing. Daarom mag je studiekosten aftrekken als persoonsgebonden aftrek. Hierbij gelden de volgende voorwaarden:

Je betaalt zelf de kosten voor je studie, of betaalt zelf een deel van de studie.

De cursus of opleiding is gericht op jouw (toekomstige) beroep.

Er is sprake van een leertraject. Hierbij doe je kennis op onder begeleiding of toezicht.

De uitgaven (min eventuele vergoedingen) zijn hoger dan de drempel van 250 euro.

Het bedrag dat je mag aftrekken als studiekosten en andere scholingsuitgaven na vermindering van de drempel, is maximaal 15.000 euro. Er geldt geen maximaal bedrag of een hoger maximaal bedrag in bepaalde situaties.

Lees meer hierover

Als je voor je studiekosten of andere scholingsuitgaven een vergoeding krijgt, bijvoorbeeld een vergoeding van jouw werkgever, moet je deze vergoeding eerst van je uitgaven aftrekken voordat je het aftrekbedrag berekent. De volgende kosten mag je meetellen: cursusgeld en kosten voor studieboeken of vakliteratuur.

Neem voor een advies op maat contact op met je belastingadviseur of lees meer hierover bij de Belastingdienst.

Goed om te weten: wijziging per 1 januari 2022

Per 1 januari 2022 zijn studiekosten en andere scholingsuitgaven niet meer aftrekbaar. In plaats daarvan komt de subsidieregeling STAP-budget voor werkenden en werkzoekenden. STAP staat voor STimulering ArbeidsmarktPositie. Aftrekbare opleidingskosten die je in 2021 betaalt, mag je nog aftrekken in jouw aangifte inkomstenbelasting 2021. Opleidingskosten die je in 2022 of later betaalt, zijn niet meer aftrekbaar.

Post-hbo opleidingen Zorg en Welzijn

Subsidieregeling STAP-budget  vanaf 1 maart 2022

Goed nieuws: als werknemer, ZZP'er of werkzoekende kun jij vanaf 1 maart 2022 een STAP-budget van maximaal 1.000 euro aanvragen voor het volgen van een opleiding, cursus of training. Hiermee kun je jezelf verder ontwikkelen, beter worden in je vak en jouw positie op de arbeidsmarkt versterken. STAP staat namelijk voor STimulans ArbeidsmarktPositie.

Meer kansen op de arbeidsmarkt
Met het STAP-budget wil de overheid mensen helpen om zich te ontwikkelen tijdens hun loopbaan. Als werknemer, ZZP'er of werkzoekende heb je zo meer kans om je baan te houden, een nieuwe baan te vinden of om jezelf door te ontwikkelen. De overheid stelt jaarlijks een totaalbudget van ca. 200 miljoen euro beschikbaar, waarmee ca. 200.000 mensen (een deel van) hun opleiding kunnen betalen. Het STAP-budget vervangt de huidige fiscale aftrek van scholingskosten. Vanaf 1 maart 2022 kun je STAP-budget aanvragen.

Fiscale aftrekmogelijkheden voor maatwerktrajecten

Werkgevers en ondernemers kunnen scholingskosten als bedrijfskosten in mindering brengen op de winst, ook na invoering van de STAP-regeling. Neem voor een advies op maat contact op met je belastingadviseur.

 

Bekijk het opleidingsaanbod Werken en Leren