Haarlem,
01
september
2020
|
08:00
Europe/Amsterdam

Jasmijn Holla, nieuwe lector Kracht van Sport

‘Corona laat het belang van een gezonde leefstijl extra zien’

Sport gaat niet alleen om winnen of verliezen. Belangrijk is dat je in beweging komt en dan ben je automatisch een winnaar. Je voelt je prettiger, je bent gezonder en je komt in contact met anderen. Vooral kwetsbare groepen profiteren, alleen hebben ze wel een extra zetje nodig, weet Jasmijn Holla. Als senior docent-onderzoeker doet ze al jaren onderzoek naar aangepast sporten voor mensen met een lichamelijke beperking. Nu mag ze dat werk als nieuwe lector met een nog bredere scope voortzetten.

Lector Jasmijn Holla is – hoe kan het ook anders – een sportief type. “Ik houd van buitensporten. Vroeger voetbalde ik en deed ik veel aan wildwaterkanoën. Maar door blessures moet ik daarmee oppassen en zoek ik aangepaste manieren om fit te blijven, zoals hardlopen, zwemmen en fietsen.” Holla is in zekere zin de belichaming van haar eigen onderzoek: hoe kun je blijven bewegen, ook in aangepaste vorm? “Bij Kracht van Sport willen we dat zo veel mogelijk mensen de voordelen van sporten en bewegen ervaren. Juist ook mensen met lichamelijke beperkingen. Voor hen is helaas de drempel vaak hoog om te sporten. Maar als zij niets doen, vergroot dat onder meer de kans op overgewicht, met extra gezondheidsrisico’s van dien.”

Thuis in beweging blijven
De Kracht van Sport is eigenlijk de kracht van een gezonde leefstijl. “Hoe belangrijk dit is, bewijst deze tijd van corona”, zegt Holla, die meteen een vicieuze cirkel schetst: “Juist mensen met overgewicht en een mindere gezondheid zijn nu bang om naar buiten te gaan. Want zij zijn extra kwetsbaar voor corona. Als ze niet oppassen, bewegen ze minder, verslechtert hun gezondheid en raken ze sociaal geïsoleerd.” Gelukkig zijn er interventies om die neerwaartse spiraal te doorbreken. “Met Kracht van Sport zijn we projectleider van SEDY 2, een groot Europees onderzoeksproject gericht op sportparticipatie van kinderen met een lichamelijke beperking. Een van de partners constateerde dat deelname aan online sportlessen hoger was dan aan ‘normale’ lessen. Mogelijk omdat het voor sommige kinderen met een beperking veiliger voelt om thuis te sporten. Ook bijvoorbeeld het revalidatiecentrum Reade en de Dirk Kuyt Foundation boden tijdens de verplichte sluiting van de sportscholen met succes online beweegprogramma’s aan.”

Toekomstige leefstijlcoaches
“Sport is een krachtig middel om te werken aan je gezondheid, ziekten te voorkomen en je fit te voelen waardoor je beter in staat bent zelf de regie over je leven te voeren”, somt Holla op. “Via de opleiding Sportkunde leiden we studenten op tot sport- en leefstijlcoach. Zij doen ook mee in onze onderzoeksprogramma’s, bijvoorbeeld als ‘sportmaatjes’ in het SEDY 1-project. Ze gaan samen met kinderen met een beperking op zoek naar een geschikte sportieve hobby. En met Kracht van Sport ontwikkelen we op theorie en wetenschappelijk bewijs gebaseerde leefstijlinterventies. Zo werken we met partners aan een leefstijlapp voor mensen met een dwarslaesie of beenamputatie. Zij krijgen daarop informatie, tips en trainingen op het gebied van voeding, bewegen en ontspanning, energieverdeling en slaap. Daarmee kunnen ze zelfstandig aan een gezonde leefstijl werken. De ambitie is om de app ook geschikt te maken voor andere doelgroepen.”

Aandacht voor gezonde leefstijl
Als lector wil Holla haar onderzoek zo goed mogelijk laten aansluiten bij de volle breedte van Sportkunde. “Dan gaat het om onze drie expertgroepen, zoals Aangepast Sporten, waarbij ik als onderzoeker al jaren betrokken ben. Maar ook Sport en Maatschappij, waarvoor we met onderzoekers van Empowerment en Professionalisering en de opleiding Social Work een kenniswerkplaats aan het opzetten zijn om kwetsbare groepen via een interdisciplinaire aanpak beter te bereiken. En er is Gezondheidsmanagement, gericht op vitale medewerkers. Al die expertgroepen gaan over het individuele en maatschappelijke belang van een gezonde leefstijl en dat krijgt gelukkig steeds meer aandacht. De meeste leefstijlvraagstukken vragen om een interdisciplinaire, holistische benadering, waarbij samenwerking met interne en externe partners erg belangrijk is. Binnen de onderzoeksgroepen van Inholland hebben we veel kennis en expertise in huis en samen hebben we een krachtig netwerk van praktijk- en kennispartners. Met ons nieuwe Centre of Expertise Preventie in Zorg en Welzijn zie ik ontzettend veel mogelijkheden om deze krachten te bundelen. Wat dat betreft hebben we bij Kracht van Sport echt de tijd mee.”

Reacties 1 - 6 (6)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Wieke Braat
21
October
2020
Hoi Jasmijn!
Wat goed dat je lector bent geworden.
Ik heb zelf sinds 2010 reumatoïde artritis en heb ruim twee jaar thuis gezeten. Ik zweer bij sport (cardio, yoga en zwemmen) en dank mijn normale leven hieraan.
Het blijft mij een raadsel waarom er in het UMC niet meer wordt ingezet op beweging. Ik heb het met tnf blokkers - en crosstrainer- weer terug naar Kenia gemaakt, het deel van de wereld waar ik voor mijn ziekte al werkte, om er weer te wonen.
Keep up! Groetjes Wieke
(Manse ;-))
carolien Kuin
08
September
2020
Dit verdien je echt. Toen je nog bij het Sportcentrum mijn collega was wilde ik je al als manager, het leeftijdsverschil maakte mij niet uit. Je bent altijd constructief bezig met aangepast sporten. Je denkt ver vooruit en je zorgt ervoor dat je plannen goed van de grond komen. Doordat je hard werkt, invoelend bent, alles van tevoren goed bespreekt en organiseert bereik je veel. Als 1 persoon dit lector schap verdient ben jij het.

Gefeliciteerd, succes en geniet.
Annemieke
03
September
2020
Dag Jasmijn, wat mooi dat je lector Kracht en Sport bent en aandacht hebt voor kwetsbare groepen. Ik ervaar het dagelijks hoe goed en fijn (en pittig) het is om te bewegen met mijn chronische ziekte. Jaren geleden vond men het maar gek dat ik intensief bleef bewegen. Gelukkig is de kijk op bewegen en chronisch ziek zijn 180 graden gedraaid!
Succes!
Ryanne Sandstra
03
September
2020
hoi Jasmijn, mooie ontwikkeling zeg! Zelf ook sportief en zie de verschillen duidelijk met hen die het nirt lukt in beweging te komen. Richt jouw onderzoek en project zich alleen op inholland, of zijn er ook mbo scholen aan gekoppeld? (Zelf werkzaam als projectleider en onderzoeksbegeleider op Clusius College)

Mvg ryanne
Mieke Pavicic-Koers
02
September
2020
Van harte gefeliciteerd met de aanstelling tot lector ! En dan vooral op dit zo belangrijke gebied.
Milou Thieme
01
September
2020
Mooi Jasmijn! Een gezonde leefstijl is zo belangrijk.. daar mag véél meer over gesproken en mee gedaan worden. Heel fijn dat jij je daar op deze manier voor inzet. Ik lees dat vooral beweging jouw expertise is. Staat voeding ook op jullie 'programma'?

Heel veel succes met het verder opzetten van jullie Centre of Expertise Preventie in Zorg en Welzijn!
Jasmijn
01
September
2020
Dank je Milou! In onze projecten die zich richten op een gezonde leefstijl besteden we niet alleen aandacht aan bewegen, maar ook aan gezonde voeding, een goede balans tussen inspanning en ontspanning, slaap en gedragsverandering. Hiervoor werken we samen met partners met aanvullende kennis en expertise. Groet, Jasmijn