Diemen,
17
oktober
2019
|
16:23
Europe/Amsterdam

Dierenwelzijn centraal bij studentencongres toerisme

Dierenwelzijn is een onderwerp dat steeds meer organisaties in de toerismesector hoog op de agenda hebben staan. Al decennia lang worden dieren op grote schaal misbruikt om daarmee geld te kunnen verdienen aan toeristen. Wat kunnen reisorganisaties doen om het tij te keren? En hoe gaan touroperators om met dierenwelzijn in hun reisaanbod? Deze vragen stond centraal bij het studentencongres Sustainable Tourism dat begin deze maand bij Inholland Diemen georganiseerd werd.

Vorig jaar hebben alle toerismeopleidingen in Nederland afgesproken om jaarlijks gezamenlijk een reeks congressen te organiseren: eentje voor regio noord, eentje voor midden-Nederland en een voor zuid. Voor alle congressen is het ochtendprogramma gelijk; het middagprogramma wordt door de organiserende onderwijsinstelling zelf ingevuld. Begin deze maand vond in Diemen het tweede congres voor regio midden plaats. Vierdejaarsstudenten Tourism Management (TM) van Inholland Diemen en Haarlem namen samen met 35 studenten van de masteropleiding Tourism, Society and Environment van Wageningen University & Research deel aan het congres.

Een ritje op een olifant
Organisator Swen Waterreus, docent TM en onderzoeker bij het Urban Leisure & Tourism Lab, blikt terug: “In het plenaire ochtendprogramma vertelde Melvin Mak hoe TUI Nederland richtlijnen hebben ontwikkeld om het dierenwelzijn te maximaliseren in het reisaanbod. Zo bieden touroperators niet meer aan dat toeristen op de foto kunnen met getemde leeuwen. Ook zijn er geen excursies meer met een ritje op een olifant.” Brancheorganisatie ANVR wil bewerkstelligen dat dit soort richtlijnen voor de hele branche worden gehanteerd. “Daar vechten ze voor.”

De keynotes van TUI en de ANVR werden gevolgd door de vertoning van een groot deel van de documentaire ‘Blood Lions’, waarin schokkende beelden te zien waren van dierenmisbruik. “In Zuid-Afrika worden leeuwen gefokt en getemd voor commerciële doeleinden. Als toerist mag je ermee op de foto, maar je wordt ook in de gelegenheid gesteld om op de getemde leeuwen te jagen en ze dus te doden. Veel studenten hielden het niet droog toen ze dit zagen”, aldus Swen. Na de film volgde een paneldiscussie, waaraan naast Melvin Mak van TUI en Gerben Hardeman van de ANVR ook Simone Eckhardt van Stichting SPOTS, Julie Middelkoop van World Animal Protection (WAP) en prof.dr. René van der Duim van Wageningen University & Research deelnamen.

Plastic Pledge
In de middag volgden diverse workshops. Stichting SPOTS en WAP diepten het onderwerp nog wat verder uit. Tessa Groenen van MVO Nederland trok het thema wat breder door aan studenten de vraag te stellen hoe de Plastic Pledge in hun opleiding zou moeten worden geïmplementeerd. En TUI en de ANVR bespraken andere aspecten uit de toeristensector die een impact kunnen hebben op het milieu.

Swen: “Na afloop kreeg ik van de Wageningse studenten te horen dat ze het zo bijzonder vonden om hier door gastsprekers uit het werkveld bevestigd te krijgen wat ze in de schoolbanken geleerd hebben. Onze eigen studenten willen zoveel mogelijk leren over het thema duurzaamheid. Omdat gastlessen over dit thema nog niet in het reguliere curriculum voorkomen, vulde deze dag met gastsprekers het bestaande programma goed aan, gaven ze mij terug.”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.