Delft,
23
juni
2020
|
16:58
Europe/Amsterdam

DragonFly ook in coronatijd op volle kracht vooruit

Studenten sleutelen thuis creatief verder aan elektrisch vliegtuig

Projectleider Mark Ommert en projectmanager Arnold Koetje met hun project DragonFly

Studenten Luchtvaarttechnologie zijn minstens zo wendbaar als het elektrische vliegtuig dat ze bouwen. Dat bewezen ze de afgelopen maanden wel. In oktober startte project DragonFly bij Inholland Composites in Delft. De ontwikkeling ging daarna onverminderd door, corona of geen corona!

Mark Ommert is oud-student Luchtvaarttechnologie en geeft nu leiding aan project DragonFly. Hij vertelt enthousiast over het project, waar gemiddeld vijftien studenten aan werken. “Vanuit de opleiding bouwden de afgelopen maanden een breed netwerk op. Op het gebied van elektrische aandrijving gaat er de komende tijd wereldwijd veel gebeuren, de ontwikkelingen gaan snel. Projecten zoals het onze zijn hard nodig om verder te komen.”

In mei ging de website van project DragonFly live. Ook waren er een haalbaarheidsstudie en een technisch onderzoek naar de constructie, vertelt Arnold Koetje, programmamanager bij Inholland Composites. “De overheid wil dat we in 2070 klimaatneutraal vliegen, dus het is belangrijk dat we ons snel de technologieën eigen maken die hiervoor nodig zijn. Elektromotoren zijn een deel van de oplossing.”

Creatieve uitdagingen
Luca Baak is een van de studenten die aan project DragonFly bouwt. Voor zijn afstudeeronderzoek richt hij zich op het ontwerp van de ‘engine mount’ voorin het toestel. In de elektrisch aangedreven Dragonfly houdt deze mount de elektromotor, motorcontroller én de batterijen op hun plek. Dat betekende flink wat uitdagingen voor Luca. “Ik moest er creatief ‘omheen’ ontwerpen. Er is niet veel literatuur over, omdat het niet vaak is gedaan – elektrische vliegtuigen zijn zeldzaam. Dus baseerde ik me onder meer op foto’s.”

Volgens Luca hebben sommige mede-afstudeerders thuis een halve werkplaats ingericht, omdat ze vliegtuigonderdelen fysiek moeten testen. Zelf heeft hij genoeg aan een geavanceerd designprogramma op zijn laptop. Wel zo handig in coronatijd. “Met die software kan ik alles doen. Ik doe sterkteberekeningen, bepaal het beste ontwerp en zorg dat die voldoet aan alle regelgeving.”

Luca zegt dat hij de afgelopen tijd veel ervaring opdeed met projectmanagement. “Thuis heb ik minder informeel contact met mijn begeleider en docenten. Ik kan in het voorbijgaan niet even iets vragen, zoals ik normaal gesproken bij Inholland doe. Dus ik ga zelf op zoek naar antwoorden. Ook zijn heldere afspraken over meetings en volgende stappen nu extra belangrijk. Net als zelfdiscipline, om ook thuis productief te zijn.”

Arnold Koetje, programmamanager Inholland Composites
Wereldwijd is er een handjevol fabrikanten van elektromotoren, dus het is heel bijzonder dat we samenwerken met een Nederlandse speler.
Arnold Koetje, programmamanager Inholland Composites

Grote bekendheid
Project DragonFly is nu bekend in binnen- en buitenland, zegt projectmanager Arnold. “Zo kwam het dat Saluqi Motors, een Eindhovense onderneming die elektromotoren voor onder andere de luchtvaartsector ontwikkelt, contact met ons opnam. Ze zien dit type vliegtuig als een hele geschikte ‘airframe’ om één van hun eerste elektromotoren te testen. Wereldwijd is er maar een handjevol fabrikanten, dus het is heel bijzonder dat we samenwerken met een nieuwe, Nederlandse speler.”

Ontwerpen, bouwen, testen
De coronacrisis raakt de luchtvaartindustrie hard. Maar dat wil niet zeggen dat ook project DragonFly eronder lijdt, zegt Arnold Koetje. Integendeel. “Omdat grote bedrijven in zwaar weer verkeren en hun onderzoek op een lager pitje zetten, speelt dat ons in de kaart. Bovendien is er in deze tijd minder aandacht voor vliegtuigonderhoud, maar juist meer voor ontwerpen, bouwen en testen – zaken waar we als opleiding Luchtvaarttechnologie op focussen.”

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Peter Mulders
26
June
2020
Fantastisch project, benieuwd welke lagers jullie gebruiken bij deze combinatie.
Succes met de ontwikkeling ervan!