18
september
2023
|
11:34
Europe/Amsterdam

EAIE komt eraan: interview met Bart Combee

Hoe profiteren studenten én Rotterdammers van internationale samenwerkingen?

Nog twee weken en dan opent de grootste onderwijsconferentie van Europa haar deuren in Ahoy, Rotterdam. Collegevoorzitter Bart Combee blikt vooruit op deze EAIE-conferentie. “De EAIE is een mooie kans om de wereld te laten zien dat wij met ons onderwijs en onderzoek maatschappelijke impact maken.”

Bart Combee kijkt nu al uit naar de vier dagen durende conferentie die eind september start. “Het belooft heel inspirerend te worden. Er komen ongelooflijk veel internationale collega’s waar we van gaan leren, nieuwe initiatieven van gaan horen en waar we nieuwe samenwerkingen mee gaan opzetten. Als geboren en getogen Rotterdam vind ik het heel mooi dat zo’n evenement wordt gehouden in mijn stad.”

Elkaar versterken
“De wereld globaliseert, raakt steeds meer met elkaar verknoopt. Dat geldt voor het onderwijs en onderzoek, maar ook voor de vraagstukken waar we als stad mee te maken hebben. Denk aan de energietransitie, klimaatdoelen of polarisatie in de samenleving, daar hebben collega’s in andere landen óók mee te maken. Dan is het heel fijn als je elkaar kunt versterken door kennis uit te wisselen.”

Internationale ervaringen voor studenten
Daarmee raakt Bart de kern van de visie op internationalisering: “We willen de kwaliteit van ons onderwijs en onderzoek vergroten. Dat zit deels in de professionalisering van onze medewerkers. Bijvoorbeeld door vakinhoudelijke inzichten uit te wisselen met collega’s in het buitenland. En deels door studenten een internationale ervaring te bieden. Dan denk je snel aan een uitwisseling, zodat ze kunnen studeren in een ander land, maar internationalisering gaat verder dan dat.”

Vooral internationalisation at home neemt een vlucht. Tijdens projecten werken studenten digitaal met een internationale groep samen aan een maatschappelijk vraagstuk. Voorbeelden hiervan zijn BIP’s waarin studenten samenkomen én op afstand werken en COIL’s waarin studenten volledig digitaal samenwerken.

Global professional
“Je hebt een goede samenwerking nodig tussen instellingen in verschillende landen om deze projecten van de grond te krijgen,” licht Bart toe. “Maar dankzij deze internationale ervaringen ontwikkelen studenten de kennis en vaardigheden die ze later nodig hebben als global professional. Dat kan op taalgebied zijn, maar ook door te leren werken met mensen uit een andere cultuur of met een andere achtergrond.”

Communicatiestijlen
Die ervaring opdoen tijdens je studie is ontzettend waardevol en komt later goed van pas, weet de collegevoorzitter uit eigen ervaring. Na zijn studie Economics aan de Erasmus Universiteit Rotterdam werkte hij in internationaal bedrijfsleven, gezondheidszorgzorg en werd hij directeur van de Consumentenbond en later president van de wereldwijde federatie Consumers International. Hier werkte hij intensief samen met mensen uit alle continenten.

“Niet alleen moest ik meer moeite doen om mezelf uit te drukken in een andere taal. Ik had ook te maken met verschillende communicatiestijlen. In sommige landen is het opbouwen van een relatie belangrijk en in andere landen zoomen ze eerst in op de details. Als je zo’n stijl over het hoofd ziet, kan dat de samenwerking hinderen.”

Iets betekenen voor de stad
Tijdens de EAIE is Bart op allerlei momenten betrokken: van een welkomstwoord tijdens de Partner Day en Campus Experience tot het bijwonen van kennissessies. Hij wil de mensen die hij ontmoet inspireren, maar ook aan het denken zetten.

“Aan een internationale en diverse stad als Rotterdam zit ook een schaduwkant, namelijk dat er mensen niet meeprofiteren van de grote wereld. Voor wie globalisering eerder een bedreiging is dan een kans. Ik vind dat we daarin iets positiefs moeten betekenen voor de stad. Hoe profiteren zij ervan dat wij hier met zijn allen bij elkaar zijn? Daar wil ik samen over nadenken.”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.