17
april
2023
|
15:48
Europe/Amsterdam

’Het eten van plantaardige voeding moet een feestje zijn’

#8 Feike van der Leij over lekkere, gezonde én duurzame voeding

Feike van der Leij, lector Health & Food en food-ondernemer Roland Tabor.

De verleiding van vette of zoete snacks rond etenstijd, supermarkten waar de   ongezonde producten voor het grijpen liggen; mede daardoor groeit het aantal mensen met overgewicht. Het is noodzakelijk om met goede alternatieven te komen. Naast gezondheidsproblemen zijn er ook andere uitdagingen op het gebied van voeding, zoals voedselverspilling, transport, verlies van biodiversiteit en dierenwelzijn. In deze aflevering van de podcastserie Onderzoekers over de Toekomst vertelt Feike van der Leij, lector Health & Food bij Inholland, over een veelbelovende ontwikkeling in de overgang van dierlijke naar plantaardige eiwitten: de veldboon. Samen met food-ondernemer Roland Tabor legt hij uit waarom dit helpt om  mens en aarde gezond te houden.

Gezond én ook nog eens lekker!
“Het punt is,” zegt Feike, “gezonde dingen zijn vaak niet lekker. Visolie bijvoorbeeld, heel gezond, maar niet lekker. De kunst is dus om ervoor te zorgen dat we gezond eten lekker maken.” Onderzoekers, studenten en werkveldpartners zijn daar druk mee bezig. Dat doen ze onder meer met het onderzoeksproject ‘Bean me up!’ , dat zich richt op de ontwikkeling en vermarkting van veldbonen. “Deze boon is rijk aan eiwit, een belangrijke brandstof en bouwstof voor ons lichaam. Bovendien is de veldboon een goed alternatief voor soja”, legt Feike uit. Dat klinkt natuurlijk fantastisch, maar ook al is de veldboon nog zo gezond, lekker is ‘ie’ niet. En met een muffige bonensmaak ga je de voedselindustrie niet veroveren. Tenzij je de smaak van de veldboon weet te veranderen. En dat is precies wat veldwerkpartners en studenten van Inholland onderzoeken in het project Bean me up!.

De veldboon is rijk aan eiwit, een belangrijke brandstof en bouwstof voor ons lichaam. Bovendien is deze boon een goed alternatief voor soja.

Feike van der Leij

Appeltaartmuffins als eiwitrijk tussendoortje  
Roland Tabor is medeoprichter van Fabafull, producent van plantaardige tussendoortjes. Hij steekt zijn hand uit en biedt een muffin aan. “Een appeltaartmuffin”, zegt hij. “Vanmorgen vers gebakken.” Het ruikt goed. In ieder geval zeker niet naar bonen. Al bij de eerste hap lichten de ogen van de proevers op en volgen positieve reacties en in no time zijn alle muffins schoon op. “We doen nog onderzoek naar wat nog meer lekker is, maar deze muffins zijn al een succes”, vertelt Roland. Momenteel biedt hij ze als eiwitrijk tussendoortje aan in de zorg, maar zijn ambitie is om een breed scala aan eiwitrijke tussendoortjes te leveren aan bijvoorbeeld sportscholen, online en uiteindelijk zelfs op festivals. “De muffin is het bewijs dat we lekkere plantaardige producten kunnen maken zonder dat deze sterk bewerkt zijn. Als we er maar tijd en geld in steken en dat maakt het belang van deze bijzondere onderzoeksprojecten gelijk duidelijk”, zegt Roland die bij het Bean me up! project betrokken is.

 

Als lector bekijkt Feike dit onderzoeksproject ook vanuit het onderwijsperspectief. “Voor mij is onderzoek verweven in onderwijs, omdat het dé manier is om onderwijs aantrekkelijk te maken en het onderzoek samen met jonge talenten uit te voeren. En het werkt. Ik heb maar liefst vijf afstudeerders momenteel!” vertelt Feike enthousiast. “Het slaat aan omdat we kijken naar actuele onderwerpen en samen met het werkveld zoeken naar oplossingen en mogelijkheden. Zo is er inmiddels veldbonenyoghurt en maken we veldbonenijs.” Binnenkort start Inholland met het nieuwe voedselproject: ’Duurzame eiwitten: eendje meer’ over eendenkroos. “Het is het gewas met de grootste totaalopbrengst per hectare”, legt Feike uit. “We gaan als Inholland nu samen met werkveldpartners onderzoeken hoe we een optimaal eiwitpercentage kunnen bereiken.” Ook wordt de smaak van eendenkroos onderzocht. “Zeker is dat we nog heel veel kunnen ontdekken waarbij gezond ook echt lekker kan zijn.”

De muffin is het bewijs dat we lekkere plantaardige producten kunnen maken zonder dat deze sterk bewerkt zijn.

Food-manager Roland Tabor

 

Meer weten over duurzaam en gezond eten en welke rol de veldboon hierin speelt?  
Beluister de podcast nu via jouw favoriete podcast-app zoals Spotify, Google Podcast of Apple Podcast. En vergeet je niet te abonneren! Zo ben je als eerste op de hoogte van nieuwe afleveringen van Onderzoekers over de Toekomst.

Inholland onderzoekt

Bij Inholland werken we aan duurzame oplossingen die bijdragen aan een goede kwaliteit van leven, voor nu en later. Met Inholland onderzoekt vertellen we verhalen over hoe we hier vanuit onderzoek aan bijdragen, samen met studenten en werkveldpartners. 

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Andre
18
April
2023
Maar goed, wanneer kunnen we de muffins van Fabafull in de kantine verwachten? Ik ben er wel voor te porren nu.

En om koemelkpuristen met een meltdown voor te zijn: dat hoeft wat mij betreft allemaal niet in plaats van, maar ook. Of zo.