Feike van der Leij
Feike van der Leij

Feike van der Leij

lector
Lectoraat
Telefoon
E-mail

  

  

Werk samen met Feike

Even voorstellen

Dr. Feike van der Leij is sinds februari 2021 lector van het lectoraat Health & Food en daarmee onderdeel van het Research and Innovation Centre Agri, Food & Life Sciences. Met zijn lectoraat richt hij zich op de vraag hoe we voeding en concepten rondom voeding zodanig kunnen veranderen dat mensen langer gezond blijven, op een gelukkige manier oud kunnen worden en tegelijk de duurzaamheid van de voedselketen verbetert. Hier zijn innovaties in voedseltechnologie voor nodig, maar ook slimme concepten om consumenten te bereiken en manieren om ideeën over gezonde voeding te laten landen in de maatschappij.

Met het omvangrijke onderzoeksprogramma Food for Happy Ageing geeft Feike sturing aan de mooie ambities van zijn lectoraat. Binnen thema’s gericht op smaak, customized food, personalized food, reststroomverwaarding en spiermetabolisme en veroudering starten of lopen al verschillende onderzoeksprojecten.

Samenwerken

Feike werkt graag samen met andere domeinen binnen Inholland en met andere organisaties in het onderwijs, van mbo en hbo tot universiteiten, zowel op docent- als studentniveau. Ook onderzoeksinstellingen zoals TNO zijn aangehaakt, net als het bedrijfsleven. De intensieve samenwerking krijgt onder meer vorm bij FICA, waar studenten van bijvoorbeeld de opleiding Food Commerce & Technology aan verschillende food-vraagstukken werken binnen bedrijven.

Feike te gast bij Onderzoekers over de Toekomst

Over de podcast

De helft van de Nederlandse bevolking kampt met overgewicht. Het is dus hoog tijd dat gezond eten toegankelijker en lekkerder wordt. Maar gezonde keuzes maken voor mens én planeet is tegenwoordig uiterst complex. Gelukkig is er een hypergezonde, duurzame oplossing: onze eigen veldboon. Feike vertelt in deze podcastaflevering van Onderzoekers over de Toekomst over de veldboon als eiwitrijk, duurzaam alternatief voor importsoja. De transitie van dierlijk eiwit naar plantaardig eiwit is essentieel, stelt Feike. "We hoeven heus niet allemaal vegetariër te worden. Maar we hebben op deze manier te weinig aardes om iedereen te voeden." 

Luister mee

Meer over Feike van der Leij

Expertise

Feike van der Leij is naast lector werkzaam als docent bij de opleiding Food Commerce & Technology van Hogeschool Inholland.

Ervaring

Feike volgde de hbo-opleiding Medische Microbiologie, studeerde Biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen waar hij aanbleef voor een promotieonderzoek naar de genetische kenmerken van aardappelen met één type zetmeel. Na zijn promotie verhuisde hij naar Zürich waar hij aan de Eidgenössische Technische Hochschule (ETH) onderzoek deed naar bioplastics. In 1994 keerde hij terug om zich in het UMC Groningen te richten op de vraag hoe het DNA bij mensen de energiehuishouding regelt. Hij ontdekte verschillende genen in het menselijke genoom, wat hem na 2006 als docent bij hogeschool Van Hall Larenstein inspireerde tot het schrijven van het Genomisch kookboek voor het onderwijs. Bij deze hogeschool was Feike vijf jaar lector voordat hij in 2015 overstapte naar Inholland.

Over Feike

Feike is getrouwd, heeft een dochter en woont in Amsterdam. Mensen om hem heen roemen zijn gedrevenheid om zijn kennis over te brengen vanuit zijn oprechte enthousiasme over de haast artistieke schoonheid van ons DNA.

"Niet zo oud mogelijk worden maar zo lang mogelijk gezond blijven, daar gaat het volgens mij om."

 

Feike van der Leij, lector Health & Food

Publicaties van Feike:

Werk samen met Feike

Kom in contact en stel je vragen

Feike van der Leij
Telefoon
0610982961