Amsterdam,
30
juni
2020
|
12:41
Europe/Amsterdam

Samen vieren verbindt: Keti Koti- viering op woensdag 1 juli

Binnen Inholland zien we diversiteit als kracht. Eén van de manieren om daar uiting aan te geven is door samen de feestdagen van onze collega’s en studenten te vieren. Onderzoekers van de onderzoekslijn Diversiteitsvraagstukken en de werkgroep Diversiteit van Inholland zijn daarom een gezamenlijke kalender aan het maken waarbij ze collega’s en studenten vragen om verhalen met elkaar te delen en de verbinding te zoeken met elkaar.

Soms gebeurt dit al spontaan, zoals tijdens de Holi-viering bij Inholland Diemen, en soms zijn er activiteiten op kleinere schaal op de locaties, zoals docent-onderzoeker Marette Ebert die met haar internationale studenten een kalender gemaakt heeft. Zo is er ook het idee ontstaan om gezamenlijk stil te staan bij de afschaffing van de slavernij en ‘Keti Koti’ te vieren.

Keti Koti
Keti Koti is een feestdag waarop herdacht en gevierd wordt dat Nederland de slavernij heeft afgeschaft in de toenmalige koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen. Op 1 juli 1863 werd de Emancipatiewet aangenomen en daarmee werd de slavernij in West-Indië officieel beëindigd. De tot slaaf gemaakten werden nog tien jaar verplicht te werken op de plantages, waardoor vaak ook 1 juli 1873 wordt beschouwd als de ‘echte’ datum waarop de slavernij werd afgeschaft. Keti Koti betekent 'Ketenen Gebroken' in de Surinaamse taal Sranantongo. Ook wordt deze dag ‘Manspasi’ genoemd, wat emancipatie betekent.

Wil je Keti Koti vieren?
In Suriname is 1 juli een nationale feestdag en in Nederland wordt Keti Koti sinds 2009 groots gevierd in het Oosterpark in Amsterdam. Ook in Rotterdam en Den Haag worden jaarlijks activiteiten georganiseerd rondom Keti Koti. Dit jaar is het niet mogelijk om een Keti Koti-festival te bezoeken, maar gelukkig is er wel veel online te beleven: 

  • Je kunt op dinsdag 30 juni online (20.30 uur) de Keti Koti lezing bijwonen
  • Je kunt een Keti Koti Dialoogtas ophalen met een maaltijd en materiaal om thuis een dialoog in gang te zetten
  • Op 1 juli kun je natuurlijk de Nationale Herdenking Slavernijverleden via NPO1 volgen.
  • Ook deze korte video geeft een idee van hoe verschillende mensen dit gedeelde verleden herdenken en vieren

Deel jij je verhaal?
De onderzoekers roepen collega's en studenten op om je (familie)verhalen van Keti Koti, of andere feestdagen voor de gezamenlijke kalender, met hen te delen. Je kunt dit mailen naar Tjitske Lovert (tjitske.lovert@inholland.nl) en Marette Ebert (marette.ebert@inholland.nl). 

Momenteel is het door de coronamaatregelen nog niet mogelijk om bij Inholland met elkaar Keti Koti en andere belangrijke dagen 'in het echt' te vieren, zoals bijvoorbeeld het Offerfeest (31 juli). We kijken er heel erg naar uit om vanaf volgend studiejaar met onze gezamenlijke kalender aandacht te besteden aan de feestdagen van onze studenten en collega's. Kijkend naar de diversiteit binnen Inholland hebben we straks bijna iedere dag samen iets te vieren!