23
januari
2024
|
12:23
Europe/Amsterdam

Verbonden en samen met de natuur leven, wat betekent dat?

Symbioceen op Zeeburgereiland

symbioceen

We hebben op dit moment te maken met meerdere crises  die gaan over de verstoorde balans tussen de mens en de aarde. Om daar verandering in te brengen zijn er nog geen oplossingen voorhanden en het zoeken ernaar alleen is onvoldoende om de balans te herstellen. Ook het proces hoe er te komen zal moeten veranderen, waarbij niet alleen het belang van mensen voorop staat. Onze relatie met de natuur moet veranderen.  Maar hoe doen we dat?  

 

For English press here

 

Symbioceen  
Het begrip symbioceen is geïntroduceerd door schrijver en milieufilosoof Glenn Albrecht1. De  term is ontleend aan het woord symbiose, dat in de biologie staat voor het langdurig samenleven van twee of meer organismen van verschillende soorten. In het symbioceen staan relaties en verbinding van al het levende centraal. Albrecht stelt als uitgangspunt dat álle levende wezens zoals mens, dier, plant, bacteriën, fungi, micro-organismes, een integraal verbonden geheel vormen. De mens staat niet aan de top van de piramide, maar is een gelijkwaardig onderdeel. Dat geeft de mens een bescheidener plek. Dat helpt om anders om te gaan met klimaatvraagstukken.  

Maar wat betekent het dan, leven in het symbioceen?  

Summer research school 
Van 28 t/m 30 juni 2023 vond de Summer research school Symbioceen plaats op Zeeburgereiland, een samenwerking tussen het Inholland Sluislab en het Centre of Expertise for Creative Innovation (CoECI) geïnitieerd door An Kramer. An is onderzoeker bij het lectoraat Design Thinking van Inholland en daarnaast de verbindende schakel tussen het Kenniscentrum Creative Business en CoECI. Tijdens de Summer research school onderzochten dertig deelnemers samen de vraag: Wat betekent het Symbioceen op het Zeeburgereiland?  

Co-research  
Tien studenten van diverse opleidingen, tien bewoners en tien onderzoekers werkten in kleine divers samengestelde teams samen. Juist de gevarieerde samenstelling maakte dat ieders’ eigenheid gevraagd was. Waar de één alles wist van eetbare planten, had een ander verstand van geluidstechniek, en een derde persoon had juist twee rechterhanden en kon van een idee iets tastbaars maken. 

Ik heb nog nooit zoveel vertrouwen en vrijheid gevoeld. Dat gaf me vleugels, we hebben keihard gewerkt én elkaar goed leren kennen.

Een deelnemende student

Geen vaststaande doelen, wel resultaten 
Juist door de open insteek van de onderzoeksvraag, konden de deelnemers zelf een fascinatie kiezen, zoals het beschermen van natuur, of juist speculatief te zoeken hoe de natuur devices zou maken om met ons mensen te communiceren.  

Onze groep bedacht een ritueel dat we konden delen. Ik gaf me vrijwillig op om gestoken te worden met brandnetels en dan kwam iemand anders in de groep met de oplossing, weegbree. Ik vond het niet erg om wat pijn te ondergaan; een ritueel moet een beetje pijn met zich meebrengen, dat is groepsbinding! 

Een deelnemende onderzoeker

Kunst maken en delen als onderzoeksresultaat 
De opdracht aan de deelnemers was niet helemaal open. Ze werden gevraagd om toe te werken naar een experience circuit: een route over het Zeeburgereiland waarbij ze de gasten een ervaring boden, vanuit hun onderzochte fascinatie. Tussendoor deelden de teams hun ideeën en lieten ze gemaakte prototypes zien. Juist het met elkaar maken, leverde andere eindresultaten op. 

Documentaire en boek 
De zoektocht naar het symbioceen op Zeeburgereiland is vastgelegd in een documentaire en een boekje. Ter inspiratie voor iedereen die zelf op kleine en grotere schaal naar wegen zoekt om zich essentieel anders met de natuur te verbinden. 

In de documentaire wordt één van de teams gevolgd. Je ziet hoe ze samen zoeken wat het symbioceen zou kunnen betekenen en uiteindelijk tot een verrassend idee en resultaat komen. Daarnaast zie je de gezamenlijke opdrachten, en het uiteindelijke experience circuit

In het boekje lees je de achtergrond van het begrip symbioceen, en vind je de verschillende resultaten van de teams en de achtergrond van hun zoektocht. Daarnaast leer je de deelnemers kennen via kleine natuurportretten.  

Vervolg event – Maak Plaats!
Op zondag 7 april is er een vervolg op de Summer research school Symbioceen, met onder andere een keynote  van Glenn Albrecht, de founder van Symbioceen, live uit Australië! Meer informatie over het programma volgt binnenkort. Je kunt je alvast aanmelden via an.kramer@inholland.nl