Haarlem,
03
juni
2019
|
10:17
Europe/Amsterdam

Zelfregie staat centraal tijdens Makathon Smart Solutions Zorg en Welzijn

'Weten wat de cliënt wil, daar draait het om'

Hoe kan slim gebruik van ict en technologie bijdragen aan betere zorg, begeleiding en meer zelfregie voor kind en cliënt? Dat was de hoofdvraag van de derde editie van de Makathon Smart Solutions Zorg en Welzijn, georganiseerd op het prachtige terrein van de Hartekamp Groep in Heemstede. In totaal 113 deelnemers uit het vo, mbo, hbo en de sector zorg en welzijn bogen zich van 15 tot en met 17 mei over diverse casussen. “De zorg- en begeleidingsvragen worden steeds complexer, zowel in de gehandicaptenzorg als in de kinderopvang. Het is belangrijk dat verschillende vakgebieden elkaar vinden en samen tot slimme oplossingen komen”, aldus Marian Stet, lid raad van bestuur van de Hartekamp Groep. 

Leestijd +- 4 minuten - bekijk de video voor een sfeerimpressie

Dit gedachtegoed komt ook terug in de inspiratievisie De Gezonde Samenleving; waarin het belang van interprofessioneel werken met inzet van technologie wordt benadrukt. Inholland wil haar studenten opleiden vanuit de idee dat werken aan empowerment, voor zover mogelijk en rekening houdend met de specifieke context, een belangrijk onderdeel is van onze maatschappelijke opdracht. Het thema van de Makathon (spreek uit: Méékaton) was dit jaar zelfregie. Iedereen moet richting kunnen geven aan zijn of haar eigen leven, ook als je daarvoor een beroep moet doen op anderen. Het gaat om zelf bepalen hoe je je leven inricht en niet altijd om zelf doen. Bij alle casussen ging het erom een oplossing te bieden waarmee de cliënt vanuit de eigen kracht, motivatie en contacten, en binnen de grenzen van wat mogelijk is, zoveel mogelijk zelfregie kan behouden.

Persoonlijke opdrachten
Vanuit Inholland zijn zowel studenten als docenten aanwezig van de opleidingen InformaticaSocial Work en Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken (MBRT). De studenten als deelnemers en de docenten als coach van een van de twaalf groepen. Dat bijna elke casus de naam draagt van de cliënt waar het om draait – Kevin, Jos, Eva, Pieter, Niels, Thomas, Brenda – en dat de cliënt in kwestie in de meeste gevallen ook aanwezig is, maakt het werken aan de Makathon persoonlijk en tastbaar. “Je stapt al snel in de valkuil van aannames. In onze groep dachten we bijvoorbeeld dat een VR-bril niet kon, omdat de cliënt dat vast niet fijn zou vinden. Toen we ernaar vroegen, bleek juist dat hij het heel stoer vond!” Nicoline Zwanenburg, docent MBRT, begeleidde dit jaar voor het eerst – maar als het aan haar ligt zeker niet voor het laatst – een groep tijdens de Makathon. “Je betrekt iedereen bij de oplossing, vooral ook de cliënt waar het om draait. Je weet voor wie je het doet en bedenkt in samenspraak een passende oplossing.”

Geen beperkingen
De casussen werden dit jaar ingebracht door de Hartekamp Groep en Les Petits Kinderopvang. Ga er maar aanstaan: welke slimme, technologische toepassingen bieden een oplossing voor de angst om te slapen, meer zelfstandigheid bij het buiten spelen, beter leren communiceren, meer vrijheid om te sporten, maar ook voor zelfontwikkeling en professionalisering van begeleiders, manieren om slimmer te observeren en, heel concreet, beter vervoer van de ene naar de andere locatie? “Je kunt echt out-of-the-box denken. Geld is daarbij geen beperking, hoeveel het kost hoeft de oplossing niet in de weg te zitten.” De student van de richting Zorg aan het Nova College vond het super interessant om aan de Makathon deel te nemen. “Als je drie dagen zo intensief over een probleem nadenkt, kom je echt met een innovatieve oplossing. Iedereen draagt vanuit zijn eigen expertise bij aan het uiteindelijke idee en ook de workshops helpen je verder. Het heeft mij geïnspireerd.”

De mens centraal
“Wat tijdens een Makathon gebeurt, is hoe het in de praktijk gaat. Of hoe het in de praktijk zou moeten gaan. Bij het bedenken van een oplossing heb je anderen nodig, vanuit verschillende vakgebieden en opleidingen.” Dit is koren op de molen voor Laurence Alpay, zowel associate lector e-Health bij Inholland als practor Zorg en Technologie bij het Nova College. “De samenwerking tussen vo, mbo, hbo en de praktijk maakt deze manier van leren waardevol. Wat me opvalt, is dat iedereen zo gericht is op de eindgebruiker. Eerst aftasten wat voor iemand het is en wat hij of zij nodig heeft om echt geholpen te worden, en dan pas op zoek naar een oplossing. De mens centraal zetten, in zijn context. Dat is waar De Gezonde Samenleving binnen Inholland voor staat, en wat hier in de praktijk tot uiting komt.” Ook Nicoline Zwanenburg is enthousiast. “Dit is een andere manier van leren. Vanuit de zoektocht naar de oplossing voor jouw uitdaging, stel je vragen die ertoe doen en ga je vanuit intrinsieke motivatie op zoek naar informatie. Daarnaast werk je intensief samen. Je leert van elkaar, en krijgt inzicht in en begrip voor andere vakgebieden. Zo weet je elkaar later ook makkelijker te vinden.”

Vervolg
De prototypes, filmpjes, apps en noviteiten die op vrijdag worden gepresenteerd, weten de juryleden en bezoekers te imponeren. Esther van Gog, dagvoorzitter en relatiemanager bij het Nova College, geeft aan dat veel ideeën een vervolg gaan krijgen. “Met wat jullie hebben bedacht, gaan studenten van Inholland en Nova verder. Zij krijgen daarbij hulp van onze vele sponsors.” Sjaak Struijf, wethouder in Heemstede, is onder de indruk van de creativiteit en het harde werk dat er is verricht. “Of je groepje nu wint of niet, jouw aanwezigheid is de grootste prijs.” Uiteindelijk gaat de eerste prijs naar team Redband, die de kalmeerbeer voor de 21-jarige Bart ontwikkelde. “De manier waarop jullie te werk zijn gegaan, sprak ons enorm aan. Jullie hebben het product echt samen met de cliënt ontwikkeld. Chapeau!”

Meer weten over de Makathon Smart Solutions Zorg en Welzijn, de organisatoren en sponsoren? Benieuwd naar de foto’s en aftermovies? Weten met welke casussen de deelnemers aan de slag zijn gegaan? Op de hoogte blijven van de volgende editie of vergelijkbare initiatieven? Op de site van Smart Makers Education is al deze informatie te vinden.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.