Delft,
01
mei
2018
|
09:28
Europe/Amsterdam

Wij Inholland award 2018: Pulplab

'Wij staan 100% achter ons product’

Tegenwoordig schieten de juicebars als paddenstoelen uit de grond. Gezond en lekker, maar wat gebeurt er met de reststromen, zoals de pulp? Juliette Valkier en Andjanie Somaidien, studenten Food, Commerce & Technology aan Inholland Delft, hebben hier een duurzame oplossing voor; het maken van granola.

De meiden kwamen op het idee door een studieproject. Andjanie: “Ik heb thuis een slowjuicer en gooide altijd best veel weg. Ook bij juicebars wordt er niets met die pulp gedaan. Tijdens een brainstormsessie hebben wij een oplossing bedacht voor deze verspilling. We zijn gaan experimenteren. Eerst was het voornamelijk trial-and-error tot het product er uiteindelijk was.” Juliette: “Naast granola hebben we ook geprobeerd om crackers te maken, maar dat was geen succes. Ook hebben we energybars gemaakt. Granola kwam er het beste uit.” De eerste keer dat de dames de granola proefden waren ze meteen enthousiast. Andjanie: “De smaak was meteen goed. Het unieke aan ons product is dat we groente geven als ontbijt. De pulp bestaat uit vezels, hierdoor zit je langer vol en eet je geen suikerbom.”

SUCH in Haarlem
Het Start Up programma van de Start Up Campus van Inholland Haarlem heeft een belangrijke rol gehad in de ontwikkeling van dit project. Juliette: “Het SUCH-programma heeft ons geholpen naar het zoeken van de juiste doelgroep. We zijn anders naar het product gaan kijken. Het programma dwingt je om dieper op zaken in te gaan. Anders was het product en het ondernemingsplan minder goed doordracht. Het is ook heel waardevol om vanuit verschillende aspecten net een andere invalshoek te krijgen, bijvoorbeeld over het product of marketing. Ik zou het programma zeker aanraden. Al moet je wel al een product hebben.”

Vanuit hun opleiding leren de meiden hoe ze het product hygiënisch moeten bereiden. Andjanie: “Wij leren vooral goed na te denken over de bereiding van het product. Zijn er mogelijkheden waardoor het veiliger of gezonder wordt? De pulp is een voedingsbodem voor bacteriën en wij leren dan hoe je de verdere vorming van bacteriën kunt voorkomen.”

Oog op de toekomst
“Het product is af. Er moet nu een huisstijl komen voor het bedrijf en we zijn op zoek naar een partner”, zegt Andjanie. Juliette vervolgt: “Een webshop is een mooie stap om te beginnen met de verkoop. Het is een manier om je te laten zien, wat voor investeerders interessant kan zijn.” Op de vraag of het product al succesvol is antwoorden de dames als volgt: “Het product zelf is al een succes, maar wat wij willen is dat het beschikbaar wordt voor heel Nederland. Dan is het pas ècht succesvol!”

Probeer het gewoon!
Andjanie heeft nog een tip voor andere studentondernemers: “Als je een idee hebt die je verder wilt uitbouwen, probeer het dan gewoon! Wij zijn door Inholland zo erg geholpen, onze docenten hebben een belangrijke rol gespeeld en ook de deelname aan de Wij Inholland award zet ons in de spotlights. Ook mochten we naar de World Food Day in Rotterdam. Dit dankzij Inholland. We krijgen enorm veel begeleiding en hulp vanuit de hogeschool.”

Wij Inholland
Wij Inholland biedt een mogelijkheid aan studenten om hun project onder de aandacht te brengen. Als student krijg je een podium waarop je je met een innovatief project kunt onderscheiden van de standaard. Het is essentieel dat een project innovatief is op één van de thema’s gezond, duurzaam of creatief. Andere criteria zijn dat het project multidisciplinair is, een toegevoegde waarde heeft voor de regio en dat er wordt samengewerkt met een bedrijf, instelling of gemeente. Het winnende studententeam krijgt ondersteuning om hun project verder te brengen en een cheque ter waarde van 2.000 euro. Stem jij voor Pulplab?

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.