
Duurzaam. Klimaatneutraal. Regionaal cyclisch. De agribusiness staat voor grote opgaven in de transitie naar een duurzame landbouw. Het CO2- en emissieneutraal vormgeven van de gehele keten vergt andere productiemethodieken en kortere ketens. Die kunnen alleen worden ontwikkeld als er ook een positieve businesscase voor alle ketenpartners uit voortkomt. De voedselverwerkende industrie is een van de schakels in deze keten.
Er zijn volop marktkansen voor eiwitrijke gewassen vanwege de toenemende roep om verantwoord, lokaal geproduceerd eiwit. Zo liggen er op korte termijn kansen bij de teelt van peulvruchten voor menselijke consumptie en de sterk groeiende markt van veganistische, vegetarische en flexitarische producten.
Nieuwe rassen en een betere kennis omtrent de teelt en de juiste plaats in de vruchtopvolging kunnen leiden tot een economisch interessante teelt en een verbreding van het bouwplan. Niet in de laatste plaats omdat peulvruchten als vlinderbloemigen positief doorwerken in de kwaliteit (biodiversiteit) van de bodem. Het laten groeien van de kansen voor peulvruchten sluit ook aan bij de eisen vanuit de Europese unie tot een verbreding van de teeltplannen en past bij de ingezette vergroeningsambities.
Hogeschool Inholland (penvoerder) en de samenwerkingspartners gaven met het project Bean me up! de (proces)technologische en applicatieve ontwikkeling van de veldboonketen een sterke impuls en droegen daarmee bij aan de duurzame versterking van de regio. Daarnaast leverden we een stevige bijdrage aan de beleidsambities om te komen tot een regionaal sluitende kringlooplandbouw.
De activiteiten die de partners in het project uitvoerden, waren geclusterd in vijf werkpakketten. Daarbij onderzochten we de veldboonextractie en -applicatie en het verdienmodel bakery (WP1), de veldboonextractie en -applicatie en het verdienmodel non-bakery (WP2), het verdienmodel van de veldboonteelt (WP3) en het vermarktingsmodel van de veldboon (WP4). Het laatste werkpakket (WP5) bestond uit de projectaansturing en -administratie. De onderzoekers van Food, Health & Technology waren de trekker van werkpakket 2 en 5. Werkpakket 1 is geleid door NMK-Esbaco en Donny Craves die, samen met Inholland-studenten Food Commerce & Technology, al druk bezig waren met het verwerken van veldbonen in hun bakkerijproducten (zowel B2C als B2B). Docent-onderzoekers van Inholland, studenten van de Universiteit van Amsterdam en ook docenten en studenten van Clusius College participeerden hierin.
Binnen WP2 deden we procestechnologisch onderzoek en ontwikkeling naar de extractie, productie, applicatie, formulering en sensoriek van plantaardig eiwit uit bonen ten bate van verschillende voedingsproducten zoals zuivelvervangers. De bedrijven Biorefinery Solutions, Willicroft en Donny Craves waren hierin partij. In werkpakket 3 is de teelt geoptimaliseerd en doorontwikkeld zodat telers, te beginnen in de gebieden rondom de Metropoolregio Amsterdam, zoals Noord-Holland Noord, er economisch haalbaar uitvoering aan konden geven. Vertify en CAV Agrotheek speelden hierin een belangrijke rol. In werkpakket 4 was Fresh Monkeys een belangrijke speler, zij zijn met Donny Craves en Willicroft goed in de marketing, storytelling en business communicatie en zijn hierin ondersteund door de Universiteit van Amsterdam. De communicatie overall hoorde thuis bij WP5, waarin ook de administratie, opstart, uitvoering en afronding conform projectplan en projectbegroting was ondergebracht.
Studenten vanuit verschillende opleidingen van Hogeschool Inholland, Clusius College en de Universiteit van Amsterdam (samen vertegenwoordigd door de Amsterdam Green Campus) werkten met het werkveld aan innovatieve opdrachten en onderzoeken. De kennis die ze hiermee opdeden, namen ze mee het onderwijs in. Daarnaast legden de studenten contacten binnen het toekomstige werkveld en deden ze praktische ervaring op.
De samenwerkingspartners bestonden uit onderwijsinstellingen en bedrijven uit het werkveld. Door samen te werken wilden ze het volgende bereiken:
Bekijk hier het college terug waarin sprekers Peter Voshol en Fred van de Velde ingaan op de uitdagingen en kansen van veldbonen als eiwitbron.
Vanuit het platform Boer & Business in Balans maakte provincie Noord-Holland deze video over de eiwittransitie. Hoe wordt een veldboon een ijsje?