Berging van regenwater voor natuur en energie

Lectoraat
Gebouwde Omgeving
Duur
September 2023 t/m april 2025
Locatie
Alkmaar
Contact
Bronia Jablonská

Het doel van het project

Net als in veel andere gemeenten in Nederland en wereldwijd, zijn klimaatadaptatie en energietransitie belangrijke thema’s in de gemeente Den Helder. In de Koegraspolder, nabij Julianadorp, vormen droogte en verzilting een groot probleem. De mate van verzilting hangt hier sterk samen met de beschikbaarheid van zoetwater. Verzilting ontstaat namelijk door indringend zeewater en door brak grondwater dat in de polders omhoogkomt, de zogenaamde zoute kwel. In de droge periodes verergert de verzilting.

Vooral kwekers krijgen te maken met verzilting. Het land dat door het verhoogde zoutgehalte minder of geen oogst oplevert, betekent minder inkomsten voor de kweker. Daardoor groeit de behoefte aan voldoende zoetwater om dit tegen te kunnen gaan. 

In dit project onderzochten we welke ecologische, technische en economische oplossingen haalbaar zijn voor de ontwikkeling van een innovatief, geïntegreerd en toekomstbestendig systeem. Dit systeem richt zich op duurzame energieopwekking, het behoud van voldoende zoetwater en het tegengaan van verzilting in de Koegraspolder en de omliggende woongebieden. 

Overtollige opgewekte energie kan gedeeld worden met de omgeving, zoals andere boerderijen, vakantieparken of woningen. Opgevangen regenwater kan tijdens droge periodes, vaak van maart tot en met juli, ingezet worden om het land te besproeien. Tegelijkertijd kan warmte gewonnen worden in het opgeslagen water. Dit gebeurt via een warmtewisselaar.

Hoe pakte Inholland dit onderzoek aan?

We begonnen dit project met een literatuurstudie en het verzamelen van relevante informatie over onderwerpen als verzilting, geohydrologie, landbouw, landschap, geschikte duurzame energiesystemen en milieu. Daarnaast organiseerden we een excursie naar de Koegraspolder, een agrarisch gebied in Noord-Holland. Ook brachten we een bezoek aan een boerderij die is aangesloten bij het project Zoetwaterboeren — een initiatief gericht op het ontwikkelen, onderzoeken en demonstreren van een duurzaam watersysteem.

Vervolgens onderzochten we verschillende onderdelen van het systeem: geohydrologie, regeneratieve landbouw, duurzame energie — met name het opslaan van energie in opgevangen regenwater — aquathermie, landschapsanalyse en de financiële haalbaarheid.

Aan het einde van het project kwamen alle betrokken experts samen voor een workshop over impactanalyse. Partners presenteerden hun onderzoeksresultaten en analyseerden gezamenlijk verschillende aspecten vanuit hun eigen vakgebied, wat leidde tot nieuwe inzichten.

Daarnaast analyseerden we grondmonsters van vier kwekers in de Koegraspolder. Onze partner Nectaerra onderzocht deze monsters op het gehalte aan organische stoffen. Vanuit de regeneratieve landbouw is bekend dat bodems met een hoger gehalte aan organische stoffen zoetwater beter kunnen vasthouden, waardoor ze weerbaarder worden tegen verzilting.

Bij deze kwekers hielden we ook interviews. We vroegen hen naar de grootte van de boerderij en hun gewassen, de mate van verzilting en hoe zij hiermee omgaan, het irrigatiesysteem, de wateropslag, het energieverbruik en de mogelijkheden voor het opwekken van duurzame energie. De resultaten van deze onderzoeken vormen de basis voor het advies aan de kwekers over regeneratieve landbouw en het toepassen van een energiesysteem met warmteopslag.

"Met dit geïntegreerde systeem proberen we eigenlijk de natuur na te bootsen, waar alle aspecten in balans en symbiose zijn. De natuur zelf zou als een van de stakeholders beschouwd moeten worden."

- Mauro Gallo, associate lector Biomimicry

Wat is het belang voor het onderwijs?

Diverse studenten hebben binnen dit project opdrachten uitgevoerd, zoals modelstudies, veldwerk, interviews en analyses. Zij studeren aan verschillende opleidingen: Werktuigbouwkunde, Landscape and Environmental Management, Marketing en Communicatie, Business Studies en Bouwkunde.

Voor de studenten was het contact met het werkveld leerzaam en bood het kansen voor hun loopbaan. Zo werkten zij bijvoorbeeld samen met partner Nectaerra bij het afnemen van grondmonsters. Daarnaast namen zij interviews af bij boerderijen op locatie en gingen zij op werkbezoek bij onder andere de gemeente Den Helder, Sweco en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

Alle studenten maakten deel uit van het projectteam. Hun bijdrage aan dit project heeft hun interesse gewekt voor onderzoek op het gebied van natuurbescherming, bodem- en watersystemen en energietransitie. Ook deden zij ervaring op met multidisciplinair samenwerken en met denken, ontwerpen en werken in een klimaatadaptieve en toekomstbestendige context.

Docenten kunnen de bevindingen uit het project integreren in het opleidingsmateriaal.

Wat zijn de (verwachte) resultaten?

Het project levert een haalbaarheidsstudie op met oplossingen en visies om de verzilting in de Koegraspolder aan te pakken. Daarbij worden milieuvriendelijke, innovatieve en klimaatadaptieve concepten gepresenteerd die ook in andere gemeenten toepasbaar zijn en kunnen bijdragen aan de oplossing van vergelijkbare vraagstukken.

Denk aan concepten zoals een boerderij met een gezonde bodem die voldoende water kan vasthouden, waardoor er minder irrigatie nodig is tijdens het groeiseizoen en bij droogte. Opgeslagen regenwater kan deels voorzien in de irrigatiebehoefte, zodat er minder water uit sloten nodig is en het waterpeil op peil blijft. De regenwaterberging functioneert daarbij ook als warmte-koudeopslag en vormt een aanvulling op duurzame energie uit thermische zonnecollectoren, zonnepanelen en windturbines. Zonne- en windenergie drijven het irrigatiesysteem aan. Restbiomassa wordt ingezet om de bodem veerkrachtiger te maken of om biogas te produceren.

Ook collectieve oplossingen zijn denkbaar, waarbij meerdere boerderijen samenwerken en systemen delen. Dit kan aantrekkelijk zijn vanwege de uitwisseling van energie en lagere systeemkosten. Daarnaast kunnen concepten worden ontwikkeld waarin herinrichting van het landschap een rol speelt, met oog voor de historische ontwikkeling en de huidige situatie. Dit zou kunnen leiden tot minder intensieve landbouw en meer secundaire activiteiten door kwekers, waar zowel mensen als natuur van profiteren.

Hoe betrokken we het werkveld?

Bij het project zijn verschillende disciplines vanuit het werkveld betrokken, zoals agrariërs, adviseurs, projectleiders, onderzoekers, docenten en overheids- en beleidsmedewerkers. Deze professionals werken samen op het gebied van milieu, klimaatadaptatie, regeneratieve en innovatieve landbouw, horticultuur, energieopslag, aquathermie, landschapsarchitectuur en financiële haalbaarheid.

Voor het werkveld, inclusief onderzoek en onderwijs, is het belangrijk om te beseffen dat dit soort vraagstukken alleen opgelost kan worden door een multidisciplinaire aanpak en samenwerking tussen verschillende vakgebieden.

We werkten samen met de gemeente Den Helder als opdrachtgever (en expert op het gebied van milieu en klimaatadaptatie), Sweco (advies op het gebied van duurzame energie en landschapsanalyse), Nectaerra (onderzoek naar geohydrologie en regeneratieve landbouw) en Vertify (horticultuuronderzoek). HHNK (Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier) was aangesloten als adviseur op het gebied van aquathermie.

Samenwerkingspartners van Hogeschool Inholland

Werk samen met Bronia

Kom in contact en stel al je vragen

Telefoon
0615279281