
De Zuid-Hollandse Delta staat voor de uitdaging om jong talent aan te trekken en te behouden. In het Delta-Dreamers DNA-project hebben we daarom allereerst in kaart gebracht wat voor samenwerkingen er al zijn in de Zuid-Hollandse-Delta in de Triple Helix: tussen bedrijven onderling, maar ook tussen scholen en gemeenten.
We keken in dit onderzoek naar het DNA-profiel van de samenwerkingen: dat gaat over de aard, schaal en borging ervan. Is de samenwerking incidenteel of structureel? Het kan variëren van een samenwerking met één of twee partijen tot een breder netwerk. Ook is belangrijk hoe de samenwerking is geborgd, bijvoorbeeld in kennis, mensen of processen. Daarnaast keken we in hoeverre successen en ervaringen gedeeld worden met andere organisaties, zoals bedrijven, gemeenten, scholen of eilanden.
We keken in deze samenwerking met name naar de arbeidsmarktvraagstukken en de aansluiting met het onderwijs. Ook wilden we helderheid krijgen over wat jongeren al weten over de regionale arbeidsmarkt. Hoe realistisch is hun beroepsbeeld? Hoe willen jongeren geïnformeerd worden over hun latere werk?
Ons doel was om de Zuid-Hollandse Delta te profileren als sterke netwerkregio voor studiekiezers en werkzoekenden. Daarbij legden we de verbinding tussen onderwijs, bedrijfsleven en overheid. Dit onderzoek is een vervolg van het Delta Dreamers-project.
Uit zowel de enquête onder jongeren als het onderzoek bij de deelnemende scholen, bedrijven en gemeenten blijkt dat het beeld dat jongeren hebben van toekomstige beroepen vaak niet realistisch is: het beeld is vaak onvolledig, onjuist of achterhaald.
Scholen proberen jongeren een realistischer beroepsbeeld mee te geven en hen kennis te laten maken met de regionale arbeidsmarkt. Dat doen zij onder andere met bedrijvenmarkten en bedrijfsbezoeken. Toch is het de vraag of dat voldoende is - jongeren willen graag geïnformeerd worden aan de hand van concrete ervaringen.
Welke beelden hebben jongeren over de regionale arbeidsmarkt en de beroepsmogelijkheden op de eilanden van de Zuid-Hollandse Delta? Wat kan hen helpen om ‘de wereld van het werk’ dichter bij ‘de wereld van de jongeren’ te brengen?
Aan de hand van de resultaten kunnen we diverse aanbevelingen doen aan scholen, bedrijven en gemeenten. Hoe kunnen zij zorgen voor een realistischer, aansprekend beroepsbeeld van hun toekomstige beroepen?
In juli 2025 publiceren we een eindrapportage in de vorm van een leespresentatie. Daarin delen we alle resultaten van dit onderzoeksproject.
Wat bepaalt de studiekeuze van jongeren? In een artikel van het Reformatorisch Dagblad vertelt associate lector Jeany van Beelen-Slijper over het grote belang van het beeld dat jongeren hebben van een beroep – en hoe dat beeld vaak niet strookt met de realiteit. “Bij studiekeuze spelen tekorten op de arbeidsmarkt nauwelijks een rol,” zegt Jeany. “De keuze is vaak gevoelsmatig, niet rationeel, en vaak gebaseerd op een bepaald beeld van het latere beroep. Een beeld dat nogal eens naast de werkelijkheid zit.” En dat verschil tussen beeld en werkelijkheid geldt niet alleen voor minder bekende beroepen, benadrukt Jeany.
"Dit project legt de basis voor duurzame samenwerking tussen onderwijs en arbeidsmarkt in de Zuid-Hollandse Delta."
We onderzochten bij bedrijven, scholen en gemeenten in hoeverre ze al met elkaar samenwerken rond de instroom op de arbeidsmarkt. We hielden interviews met alle betrokkenen (26 bedrijven, 12 scholen en 4 gemeenten) om inzicht te krijgen in samenwerking. Wat gebeurt er bijvoorbeeld aan samenwerking tussen de organisaties onderling, en tussen scholen en organisaties? Hoe zien die samenwerkingen eruit, en wat is het DNA-profiel van die samenwerking?
Parallel hieraan hebben we een jongerenonderzoek verricht. We wilden achterhalen wat vo-leerlingen en mbo-studenten weten over de beroepsmogelijkheden op de regionale arbeidsmarkt en hoe ze zich hierop oriënteren. Hiervoor hebben we enquêtes uitgezet. Jongeren blijken geïnformeerd te willen worden op basis van ervaringen en beleving, niet op grond van (vacature)beschrijvingen of voorlichtingen. Daarom hebben we vanuit het lectoraat Human Capital een LOB-les 2.0 ontworpen, met aansprekende vlogs (“de werkweek van ..”) en quizvragen, in samenwerking met de deelnemende partners uit het werkveld.
Onze inzichten deelden we in een kenniscafé waar alle betrokkenen samenwerkten aan het versterken van de regionale samenwerking. Het project sloten we af met een symposium waar we de bevindingen presenteerden en concrete vervolgstappen bepaalden voor het opzetten van een duurzame Learning Community.
Door het DNA-profiel van de regio in kaart te brengen, kregen we inzicht in de huidige samenwerkingsstructuur én in mogelijkheden om deze te versterken. Het DNA-profiel van de regio definiëren wij als toekomstbestendige samenwerkingsverbanden tussen onderwijs en organisaties (ecosysteem) die bijdragen aan een goede aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Zo wilden we de Zuid-Hollandse Delta profileren als een sterke netwerkregio voor studiekiezers en (jonge) werkzoekenden. Tegelijkertijd verbonden we op deze manier de partijen binnen de Triple Helix.
Scholen krijgen dankzij dit project een beter beeld van wat er speelt in het werkveld en kunnen hun LOB-activiteiten hierop aanpassen. Door structurele samenwerkingsverbanden te ontwikkelen, ontstaan er meer mogelijkheden voor stages, gastlessen en praktijkopdrachten. De betrokken onderwijsinstellingen leren van elkaars ervaringen en kunnen best practices delen.
We betrokken scholen, arbeidsorganisaties en gemeenten actief bij het project, onder meer via interviews. In totaal participeerden 26 organisaties uit vier sectoren (Agri, Bouw & Techniek, Business & Finance en Zorg & Welzijn), 12 scholen en 4 gemeenten, allen afkomstig van de eilanden Voorne-Putten, Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee.
In een kenniscafé en een afsluitend symposium verkennen we samen wat nodig is om de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt te versterken. Bedrijven en non-profit organisaties krijgen inzicht in best practices om jong talent aan te trekken en te behouden in de Zuid-Hollandse Delta. Dankzij de samenwerking met onderwijsinstellingen kunnen zij vroegtijdig in contact komen met potentiële werknemers en zich profileren bij jongeren.
We richtten dit project op het creëren van duurzame verbindingen tussen onderwijs en werkveld. We delen kennis en ervaringen om de aansluiting te verbeteren. Het werkveld in de Zuid-Hollandse Delta omvat diverse sectoren, zoals technische bedrijven, agrofood, zorginstellingen en overheidsorganisaties. De impact uit zich in een grotere instroom van jong talent en sterkere regionale samenwerkingsnetwerken.
Dit project is een vervolg van het project Delta Dreamers.
"Zaterdagochtend opengaan, via vakantiebaantjes laten zien wat het werk inhoudt. We willen allang niet meer de mensen alleen ‘voor ons eigen bedrijf’, maar vooral ook interesse opwekken voor het vak en later behouden voor de sector."