
De toenemende toerismedruk in Amsterdam brengt aanzienlijke uitdagingen met zich mee: de druk op openbare ruimte, infrastructuur en de leefbaarheid van wijken wordt steeds groter. Bovendien is de verwachting dat het aantal bezoekers in de komende jaren verder zal stijgen, mede door de aantrekkingskracht van Amsterdam als culturele en historische bestemming en de groei van de wereldwijde reissector. Dit maakt het noodzakelijk om innovatieve en toekomstgerichte oplossingen te vinden die verder gaan dan het proberen te beperken van bezoekersaantallen en de overlast van bezoekers.
Met dit project willen we de complexiteit van de groei van toerisme en de ervaren overlast helder krijgen. Met een focus op het vertellen van een eerlijk verhaal, waarin de negatief ervaren impact van toerisme wordt erkend, terwijl tegelijkertijd wordt aangegeven dat ervan uit zowel de gemeente als andere belanghebbenden enorm veel wordt gedaan om de negatieve impact te verminderen en om toerisme waarde te laten toevoegen aan de stad.
We hanteren een Design Thinking-onderzoeksmethode bestaande uit drie fasen: systeembegrip, lokaal experimenteren en implementatie. Allereerst houden we interviews met de gemeente en stakeholders, en organiseren we sessies om het toerismesysteem en onderlinge rollen te analyseren. Met behulp van de Inner Development Goals (IDG’s) en empathiemapping zoeken we naar gedeelde waarden en een compassievolle dialoog.
In de volgende fase voeren we, via ESCalator-sessies, experimenten uit die nieuwe perspectieven en narratieven rondom toerisme testen. Denk aan toekomstscenario’s via ‘Worldmaking’ en ‘Backcasting’ en gesprekken over eigenaarschap. Ook werken we aan methodieken om belanghebbenden op constructieve wijze met elkaar in gesprek te brengen.
Vervolgens ontwikkelen we een eindproduct in overleg met de gemeente, bijvoorbeeld een pamflet, video of rapport, dat het gedeelde narratief zichtbaar maakt en eigenaarschap stimuleert. We sluiten het project af met een presentatie waarin we aanbevelingen doen en toewerken naar een ‘coalition of the willing’.
"Toerisme wordt geen probleem, maar een gedeelde kans voor stad en samenleving."
Met dit project bieden we studenten en onderzoekers van Inholland de kans om te werken aan actuele maatschappelijke vraagstukken binnen een complexe stedelijke context. Door de Design Thinking-aanpak en samenwerking met externe stakeholders leren zij om systemisch te denken, empathisch te handelen en toekomstgericht te ontwerpen.
De gemeente Amsterdam is de belangrijkste partner en opdrachtgever in dit project. Daarnaast worden stakeholders uit de toerismesector betrokken, zoals bewoners, ondernemers, culturele instellingen en maatschappelijke organisaties. Via interviews, co-designsessies en experimenten werken zij actief mee aan het vormen van een gedeeld narratief. Het werkveld wordt niet alleen geraadpleegd maar ook mede-eigenaar van het proces en resultaat, waardoor draagvlak en toepassing in de praktijk worden vergroot.
Het project levert naar verwachting verschillende resultaten op. Zo levert het visuele weergave op van het toerisme-systeem in Amsterdam, inclusief rollen en belangen van stakeholders. De experimenten leiden tot nieuwe methodieken voor constructieve dialoog en toekomstscenario’s.
De eindfase resulteert in een gezamenlijk ontwikkeld eindproduct zoals een pamflet, rapport of audiovisueel materiaal dat richting geeft aan het gedeelde narratief. Daarnaast stellen we aanbevelingen op voor een bredere coalitie en vervolgacties. De kracht van dit onderzoek ligt in het versterken van eigenaarschap, wederzijds begrip en innovatieve beleidsvorming.