Martin Blaakman
Martin Blaakman

Martin Blaakman

lector
Lectoraat
Telefoon
E-mail

 

Werk samen met Martin

Even voorstellen

Dr. Martin Blaakman is lector Toegankelijkheid van het Recht, onderdeel van het kenniscentrum Business, Finance & Law. Binnen het lectoraat verbreedt Martin de formeel-juridische focus met een maatschappelijke en democratische benadering. Daarbij gaat het niet alleen om toegankelijk juridische dienstverlening, maar ook om zaken als rechtvaardigheid, sociale gelijkheid en democratie.

Onderzoeksvraagstukken richten zich op het gemis van basisvoorzieningen in relatie tot het rechtssysteem. Daarnaast richt het lectoraat zich op de beleving van onrecht en hoe burgers kijken naar het rechtssysteem. Tot slot wordt het perspectief van de jurist meegenomen in de vraag welke speelruimte die heeft om onrecht te signaleren en aan te pakken.

Samenwerken

Martin zoekt de koppeling tussen onderzoek, onderwijs en praktijk. Hiervoor betrekt hij docenten en studenten bij onderzoeksprojecten en zoekt hij de samenwerking met tal van partners in het werkveld die een rol spelen bij vraagstukken rond recht en rechtvaardigheid, met name in de regio Rotterdam. Dat zijn onder meer organisaties en professionals in de juridische dienstverlening, de (kinder)ombudsman Rotterdam, de gemeente Rotterdam en maatschappelijke organisaties.

De positie van Oekraïense ontheemden in Nederland

Vanuit het lectoraat Toegankelijkheid van het Recht onderzoekt Martin als lector sinds 2022 de maatschappelijke positie van Oekraïense ontheemden in Nederland. Hij richt zich daarbij op thema’s als bestaanszekerheid, toegang tot werk, juridische positie en de lange(re) termijnperspectieven van opvang en integratie. Door middel van praktijkgericht onderzoek — onder andere in samenwerking met gemeenten zoals Coevorden — brengt hij in kaart wat deze groep nodig heeft om zelfstandig een bestaan op te bouwen, nu steeds duidelijker wordt dat veel ontheemden niet op korte termijn terugkeren. De uitkomsten dragen bij aan beleidsvorming op lokaal en landelijk niveau.

Onderzoek naar bestaanszekerheid Oekraïners

Onderzoek naar toekomstperspectief Oekraïners

Onderzoek naar toegang Oekraïners tot basisvoorzieningen 

Wie is Martin Blaakman? 

Expertise

Expertise

Martin Blaakman is naast zijn lectorschap actief binnen het Class-Conscious Academics Network, een netwerk ter ondersteuning van eerstegeneratiestudenten aan de Universiteit Utrecht. Daarvan is hij mede-initiatiefnemer.

Ervaring

Ervaring

Martin studeerde Filosofie en behaalde zijn eerstegraads bevoegdheid voor het voortgezet onderwijs. Zijn eerste werkervaring deed hij op bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst waar hij onder meer een adviesfunctie bekleedde en de dilemma’s zag die ontstonden tussen ontwikkeling en uitvoering van beleid. Hij maakte de overstap naar de Nationale Ombudsman om onrecht veroorzaakt door overheidsbeleid aan te kaarten. Martin promoveerde aan de Universiteit Utrecht op een proefschrift over discriminatie en onbewuste vooroordelen en was voor zijn komst naar Hogeschool Inholland docent aan de Universiteit Utrecht.

 

Over Martin

Over Martin

Martin is een filosoof die graag met beide voeten in de klei staat. Daar, in de praktijk, wil hij met zijn expertise en onderzoek vraagstukken rond sociale gelijkheid en rechtvaardigheid aanpakken. Hij is gedreven door deze inhoud, betrokken en meelevend. Martin woont in Leiden met zijn partner en twee kinderen.

Martin in de media

Eigen bijdrage Oekraïners schaadt integratie

Beleid belemmert zelfredzaamheid en kost Nederland uiteindelijk geld

Het verhogen van de eigen bijdrage voor werkende Oekraïense ontheemden is een vergissing, stelt Martin in Trouw. De maatregel is gebaseerd op een onrealistische berekening, ondermijnt integratie en leidt op termijn tot hogere kosten. Het beleid mist een langetermijnvisie, mede door het uitblijven van duidelijkheid over de verblijfsstatus. Daardoor raken betere banen en zelfstandige huisvesting buiten bereik, terwijl recent onderzoek van Martin in Coevorden laat zien dat 70% hier wil blijven. De gemeente speelt daarop in met beleid dat ruimte en ondersteuning biedt.

Volgens Martin is het contrast tussen gemeenten en kabinet schrijnend. Het kabinet moet kiezen: vasthouden aan duur, tijdelijk verblijf, of investeren in veerkracht en integratie.

Lees verder op Trouw.nl

Meer over onderzoek naar toekomstperspectief Oekraïners

Voorkom uitbuiting en gebrekkige integratie, geef Oekraïners meer rechten

Ontheemden uit Oekraïne krijgen veel te weinig hulp in Nederland. Dat stellen Martin en onderzoeker Snizhana Savko in hun opiniestuk op Trouw.nl. 'Uit ons onderzoek blijkt dat Oekraïense ontheemden de weg naar juridische hulp nauwelijks vinden. Gemeenten en rechtshulporganisaties moeten samen optrekken om betere toegang tot rechtsbescherming te realiseren. Oekraïense ontheemden in Nederland zijn kwetsbaar,' schrijven zij.

Lees verder op Trouw.nl

Ruim helft Oekraïners is hier aan het werk, maar meesten zijn ontevreden over niveau

'Oekraïense vluchtelingen doen het goed op de arbeidsmarkt. De helft van de 68.000 vluchtelingen tussen de 15 en 65 jaar heeft werk, maar de meerderheid is niet tevreden over het werk dat ze doen,' schrijft het AD over het onderzoek van Martin naar Oekraïense vluchtelingen en hun toegang tot basisvoorzieningen

Lees verder op AD.nl

Oekraïense vluchtelingen dreigen in Nederland te verdwijnen in niemandsland

'De problemen met werk en wonen houden ook de samenleving een spiegel voor,' schrijft Nu.nl over het onderzoek van Martin naar Oekraïense ontheemden. 'Als Nederland geen maatregelen neemt, verdwijnen Oekraïense vluchtelingen in een niemandsland tussen alleen bescherming krijgen en meedraaien in de maatschappij.'

Lees verder op Nu.nl

 

'Studenten moeten leren onrecht te signaleren en daar iets aan te doen. Daar worden ze betere juristen van.'

- Martin Blaakman, lector Toegankelijkheid van het Recht

Werk samen met Martin

Kom in contact en stel je vragen

Martin Blaakman
Telefoon
06 12 75 01 59