De resultaten uit het onderzoek

“Ik vertelde dat mijn vriendje het leuk vindt dat ik op gesprek mocht. Waarop hij zei: “Dus je hebt geen vriendin?” Vanaf toen liep het gesprek niet meer..."


Bert, geïnterviewde student

Voor dit kwalitatief onderzoek naar Stagediscriminatie zijn interviews gehouden met 60 respondenten. Dat waren studenten met diverse achtergronden en een aantal werkgevers en docenten. Een team van studenten en ervaren onderzoekers heeft de interviews afgenomen en het onderzoeksmateriaal geanalyseerd. 

Meer informatie over het onderzoek is te vinden in het onderzoeksrapport. Voor het onderzoek zijn ook andere bronnen geraadpleegd. Een aantal daarvan hebben we op deze pagina opgenomen. 

Terug naar Stagediscriminatie? Hoeft niet!

Ook interessant om te lezen

Etnische discriminatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt

Lex Thijssen, Marcel Coenders en Bram Lancee (2019)

De auteurs laten op grond van onderzoek zien dat arbeidsdiscriminatie bestaat. Werkgevers maken verschil tussen etnische groepen op grond van beschikbare informatie over sollicitanten.

Download het artikel hier

Inclusive workplaces: A review and model

Lynn Shore, Jeanette Cleveland & Diana Sanchez (2018)

Stagediscriminatie is een vorm van uitsluiting die raakt aan wat ‘institutioneel racisme’ wordt genoemd. Wat we willen is inclusie. 

Download het artikel hier

Kompas voor Inclusieve Communicatie

Lineke van Hal, Joke Hermes, Karel Koch en Cemil Yilmaz (2019)

Deze handreiking voor professionals is geschreven voor het publieke domein, waar organisaties de opdracht hebben burgers te bereiken.

Download de handreiking hier

"Ik heb eens van een student gehoord dat zij niet was aangenomen omdat ze een hoofddoek droeg. Bij het sollicitatiegesprek zeiden ze dat ze geen hoofddoek mocht dragen, dat had te maken met de veiligheid. De reden? Ze waren bang dat ze iets zou meesmokkelen in haar hoofddoek."

Suraya, geïnterviewde student

(Op de foto staat niet Suraya maar Murat (rechts), een van onze geportretteerden; hij adviseert bedrijven over diversiteit en inclusie, en geeft workshops over video-solliciteren) 

Heb je vragen of feedback?

We staan je graag te woord!

Joke Hermes
Joke Hermes
Joke Hermes
lector
Lectoraat
E-mail
Machteld de Jong
Machteld de Jong
Machteld de Jong
lector
Lectoraat
Telefoon
E-mail