Associate degree Sociaal Financiële Dienstverlening deeltijd

"Ik moest na 30 jaar opnieuw leren studeren!"

Moeder en dochter volgen dezelfde deeltijdstudie

Samen met je moeder én een stapel studieboeken aan de eettafel. Niet omdat zij jou helpt met studeren, maar omdat ze exact dezelfde studie doet. Moeder Aline van Woerdekom (52) en dochter Jeanine Pietjouw (22) besloten afgelopen jaar allebei Associate degree Sociaal Financiële Dienstverlening te volgen bij Hogeschool Inholland. Waarom kozen ze samen voor deze opleiding in deeltijd? En hoe is het om als moeder en dochter in dezelfde klas te zitten?

Sinds dat Jeanine op haar 18e de havo heeft afgerond, is ze niet meer naar school geweest. Ze werkt een aantal jaar als manager bij de KFC. De middelbare schoolperiode was voor haar niet altijd even makkelijk: “Ik was vaak ziek. Toen mijn moeder dit jaar besloot een opleiding in deeltijd te gaan volgen, dacht ik erover na om ook te kiezen voor een studie. Mijn moeder heeft mij uiteindelijk overtuigd om naar deze opleiding te kijken. Vervolgens hebben we besloten om het avontuur samen aan te gaan. Het initiatief komt dus echt bij mijn moeder vandaan!”

"Ik wilde duurzaam inzetbaar blijven binnen de organisatie."

Omscholen

Als woonbegeleider in de psychiatrie werkt moeder Aline voornamelijk met ouderen. “Dit is fysiek best zwaar werk”, vertelt ze. Vier jaar geleden kreeg Aline twee keer een TIA. “Dit was een moeilijke periode. Mijn spraak was een derde van wat het nu is. Ik was veel woorden kwijt en mijn armen en benen werkten niet goed mee. ’Wat nu?, dacht ik’. Ik wilde graag duurzaam inzetbaar blijven binnen de organisatie.” Haar leidinggevende hield er rekening mee dat ze niet zou terugkeren op de werkvloer. “Stel dat ik tot mijn 69e mag werken, dan heb ik nog heel wat jaren te gaan en wordt het fysieke werk te zwaar. Ik besloot me om te scholen. Ik wilde meer ‘met mijn hoofd’ werken en mensen in de psychiatrie helpen bij budgetbeheer. Voor de pilot, die ik straks misschien mag uitvoeren op mijn werk, komt mijn studie goed van pas. Ik kijk ernaar uit dat ik dan de opleiding met mijn baan kan combineren.”

Samen studeren, carpoolen én online colleges volgen

Aline en Jeanine hebben de eettafel in de woonkamer ingericht als studeertafel. “We gebruiken allebei een eigen laptop. In het begin keek de docent soms verward. Zij begreep niet dat wij naast elkaar zaten”, vertelt Aline. “Er was een andere docent die dacht: ‘Er doet gezellig een moeder mee’, maar zij wist niet dat ik ook een leerling was.” We vinden het erg leuk om samen colleges te volgen. “En het is praktisch! We wonen in Veenendaal en onze hogeschool is in Den Haag. We rijden er dan samen naartoe”, aldus Jeanine.

Opnieuw leren studeren

Voor Aline was het in het begin wel even wennen: “Ik heb al meer dan 30 jaar niet gestudeerd! Ik moest echt opnieuw leren studeren. De eerste periode was vrij pittig. Je leert dan ook alle nieuwe systemen. Dat is was voor mij een moment om door te zetten en niet op te geven. Ik merkte dat de tweede periode al een stuk makkelijker ging.”

"Ik heb door de studie meer zelfvertrouwen gekregen."

Uit de sleur

Jeanine heeft in die eerste periode veel over zichzelf geleerd: “Ik had niet verwacht dat ik dit zou kunnen. Ik dacht eigenlijk dat het te hoog gegrepen was voor mij, maar mijn gemiddelde staat nu zelfs op een 8,6! Ik zit door de studie beter in m’n vel. Heerlijk om te zien dat ik ergens naartoe werk. Ik vind het fijn om te leren. Het biedt mij toekomstperspectief. Ik heb meer zelfvertrouwen gekregen en mijn kennis verrijkt.” Voor Aline geldt hetzelfde: “Ik merk dat ik soms nog dingen vergeet. Daarin zit voor mij wel een uitdaging. En als de cijfers dan veelbelovend zijn, geeft dat een kick!”

"We motiveren elkaar en trekken elkaar van de bank, als dat nodig is"

Elkaar motiveren

Dat ze samen dezelfde studie volgen heeft veel voordelen. Zo motiveren ze elkaar, als de ander geen zin heeft. Jeanine: “De één trekt de ander van de bank, als dat nodig is” Tot nu toe halen ze allebei hoge cijfers en vinden ze de projecten, die ze doen, erg interessant. Aline: “We gunnen elkaar een goede score.” Jeanine: “We kijken elkaars stukken na en geven feedback. Op die manier proberen we nog een beter cijfer te halen.”

Volhouden

De grootste uitdaging voor Aline en Jeanine is dat ze deze positieve energie en motivatie vasthouden en dat ze hun studie succesvol afronden. De enige tip die Aline aan andere studenten wil geven is: “Gewoon doen en volhouden. Dat is wat wij ontdekt hebben.” En Jeanine voegt daaraan toe: “Het eerste blok kan pittig zijn, maar wacht het even af. Je hoeft niet bang te zijn dat je er alleen voor staat, je wordt goed begeleid. En naast zelfstudie, leer je veel samen met je mede-studenten.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228