Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek voltijd

Je draagt bij aan de genezing en bestrijding van ziekten en aandoeningen. Daarmee staat je een mooie en nuttige carrière te wachten.

Na je opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek

Heb je je diploma behaald? Dan weet jij hoe je processen in levende organismen kunt analyseren. Maar wat kun je daar nu mee? Heel veel. Je draagt bij aan de genezing en bestrijding van ziekten en aandoeningen. Daarmee staat je een mooie en nuttige carrière te wachten.

Dit is straks jouw werkveld
BML is een heel brede opleiding. Van de industrie tot farmacie, van landbouw tot de medische wetenschap: met jouw diploma gaan op tal van plekken deuren voor je open. Trekt een onderzoeksinstelling jou? Denk dan aan gerenommeerde namen als het Nederlands Kanker Instituut, TNO of Sanquin. Of ga je voor een carrière in het bedrijfsleven? Dan staan bedrijven zoals Solvay, Galapagos, DSM of Cargill misschien wel op je lijst.

Je wordt opgeleid tot:

 • klinisch of hematologisch analist
 • microbiologisch analist
 • leidinggevende laboratorium
 • moleculairbiologisch analist
 • beenmergonderzoeker
 • DNA-onderzoeker

Je wordt niet opgeleid tot:

 • bioloog

Wat houdt jouw baan straks in?

Wat jij later wordt, hangt af van de richting die je binnen Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (BML) kiest:

 • Met Medische Diagnostiek analyseer je de gezondheid van mensen. Je voert hiervoor laboratoriumonderzoeken uit in een ziekenhuis of bij een medisch onderzoeksinstituut. Na verloop van tijd geef je misschien leiding aan het lab.
 • Met Bioresearch kom je in de onderzoekswereld of het bedrijfsleven terecht. Het gaat bijvoorbeeld om baanbrekend onderzoek naar de oorsprong van erfelijke ziekten of de werking van biochemische processen bij bacteriën.

Een paar beroepen op een rij:

 • Klinisch, chemisch of hematologisch analist
  Je doet onderzoek in allerlei lichaamsvloeistoffen zoals bloed, liquor, urine, ontlasting, knievocht enzovoort. Vaak neem je zelf ook bloed af bij patiënten. De testresultaten die jij produceert, moeten uiterst betrouwbaar zijn. Dat bewaak jij ook als analist. Daarnaast werk je veel met apparatuur waar je onderhoud aan pleegt. Je kunt je specialiseren in beenmergonderzoek, eiwitonderzoek of DNA-onderzoek. Het verwerken van deze data en het bespreken met artsen brengt je dicht bij de patiënten. Je adviseert welke vervolgonderzoeken gedaan kunnen worden.
 • Microbiologisch analist
  Je controleert biologisch materiaal op micro-organismen, zoals bacteriën en schimmels. Welke invloed hebben ze op de houdbaarheid van levensmiddelen of de kwaliteit van water? Je adviseert over de vervolgonderzoeken.
 • Moleculairbiologisch analist
  Met de modernste apparatuur richt je je op het allerkleinste: wat is de structuur van cellen en organismen op moleculair niveau? Hoe functioneren ze? Je brengt het leven van DNA en eiwitten in kaart om raadsels in de medische wetenschap of problemen in de landbouw op te lossen.

Open Avond 12 februari

Meld je aan

Hoe schrijf je je in?

Inschrijven

Probeer de opleiding uit

Kom proefstuderen

Verder studeren

Heb je de smaak als student te pakken? Je bent niet de enige. Ongeveer 40 procent van de studenten besluit na BML hun kennis verder te verdiepen. De opleiding biedt toegang tot allerlei (master)opleidingen in binnen- en buitenland, zoals biomedische wetenschappen.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!