Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek voltijd

Je werkt mee aan de genezing en bestrijding van ziekten. Heel veel mensen zijn blij met jouw werk!

Na je opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek

Jij kunt nu processen in levende organismen analyseren. Maar wat kun je daar nu mee? Heel veel! Jouw werk helpt bij de genezing en bestrijding van ziekten en aandoeningen. Veel mensen zijn blij met jouw werk. 

Dit is straks jouw werkveld
Met een diploma Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (BML) kun je op veel plekken werken. Van de industrie tot de farmacie. En van de landbouw tot de medische wetenschap. Wil je aan de slag bij een onderzoeksinstelling? Denk dan aan  bekende plekken als het Nederlands Kanker Instituut, TNO of Sanquin. Of ga je voor een carrière in het bedrijfsleven? Dan staan bedrijven zoals Solvay, Galapagos, DSM of Cargill misschien wel op je wensenlijst. Je kunt erop vertrouwen dat je daar straks zo aan de slag kunt!

Je wordt opgeleid tot:

 • onderzoeksanalist humane ziekten
 • klinisch of hematologisch analist
 • microbiologisch analist
 • leidinggevende laboratorium
 • moleculairbiologisch analist
 • DNA-onderzoeker

Je wordt niet opgeleid tot:

 • docent biologie

Wat houdt jouw baan straks in?

Wat jij later wordt, hangt af van de richting die je binnen Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (BML) kiest:

 • Met Medische Diagnostiek werk je bijvoorbeeld bij analyse-laboratoria in een ziekenhuis of medisch onderzoeksinstituut. En wat dacht je van een forensisch of voedselveiligheidslaboratorium? Toon met jouw snelle en precieze analyses aan of iemand ziek of gezond is. Of ontwikkel daarvoor nieuwe tests. Doe je best en na een tijdje ben je misschien zelfs verantwoordelijk voor een deel van het labmanagement.
 • Met Bioresearch werk je in de onderzoekswereld of het bedrijfsleven. Gebruik er een van de  professionele methodes en technieken om ziektes te begrijpen en te genezen. Help jij mee aan het ontwikkelen van het nieuwe medicijn voor kanker, hersenaandoeningen, immunologische afwijkingen of erfelijke ziektes?

Een paar beroepen op een rij:

 • Klinisch, chemisch of hematologisch analist
  Je doet onderzoek aan monsters van patiënten. Vaak neem je zelf ook bloed af. De testresultaten die jij produceert, moeten uiterst betrouwbaar zijn. Dat bewaak jij ook als analist. Daarnaast werk je veel met apparatuur waar je onderhoud aan pleegt. Je kunt je specialiseren in beenmergonderzoek, eiwitonderzoek of DNA-onderzoek. Het verwerken van deze data en het bespreken met artsen brengt je dicht bij de patiënten. Je adviseert welke vervolgonderzoeken gedaan kunnen worden.
 • Microbiologisch analist
  Je controleert biologisch materiaal op micro-organismen, zoals bacteriën en schimmels. Welke invloed hebben ze op de houdbaarheid van levensmiddelen of de kwaliteit van water? Je adviseert over de vervolgonderzoeken.
 • Moleculairbiologisch analist
  Met de modernste apparatuur richt je je op het allerkleinste: hoe werken cellen? Welke genen, eiwitten en metabolieten spelen hierbij een rol? Jij identificeert mechanismen op het kleinste niveau die van grote invloed kunnen zijn op onze gezondheid.

"Het was een race om de eerste én de beste te zijn!"

Afgestudeerde Jonne haalde het nieuws met zijn coronaonderzoek

Lees zijn verhaal

Open Avond 8 juni

Meld je aan!

Hoe schrijf je je in?

Inschrijven

Probeer de opleiding uit

Kom proefstuderen

Verder studeren

Vind jij het studeren zo leuk dat je er niet mee wilt stoppen na vier jaar? Je bent niet de enige. Ongeveer 40 procent van de studenten besluit na BML hun kennis verder te verdiepen. Met je diploma ben je welkom bij allerlei (master)opleidingen in binnen- en buitenland. Zoals biomedische wetenschappen.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!