Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek voltijd

Je draagt bij aan de genezing en bestrijding van ziekten en aandoeningen. Daarmee staat je een mooie en nuttige carrière te wachten.

Na je opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek

Heb je je diploma behaald? Dan weet jij hoe je processen in levende organismen kunt analyseren. Maar wat kun je daar nu mee? Heel veel. Je draagt bij aan de genezing en bestrijding van ziekten en aandoeningen. Daarmee staat je een mooie en nuttige carrière te wachten.

Dit is straks jouw werkveld
BML is een heel brede opleiding. Van de industrie tot farmacie, van landbouw tot de medische wetenschap: met jouw diploma gaan op tal van plekken deuren voor je open. Trekt een onderzoeksinstelling jou? Denk dan aan gerenommeerde namen als het Nederlands Kanker Instituut, TNO of Sanquin. Of ga je voor een carrière in het bedrijfsleven? Dan staan bedrijven zoals Solvay, Galapagos, DSM of Cargill misschien wel op je lijst.

Je wordt opgeleid tot:

 • onderzoeksanalist humane ziekten
 • klinisch of hematologisch analist
 • microbiologisch analist
 • leidinggevende laboratorium
 • moleculairbiologisch analist
 • DNA-onderzoeker

Je wordt niet opgeleid tot:

 • docent biologie

Wat houdt jouw baan straks in?

Wat jij later wordt, hangt af van de richting die je binnen Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (BML) kiest:

 • Met Medische Diagnostiek kan je bijvoorbeeld komen te werken op analyse laboratoria in een ziekenhuis, medisch onderzoeksinstituut, forensisch of voedselveiligheidslaboratorium. Je zorgt daar dat snel en nauwkeurig analyses worden gedaan die aantonen of iemand ziek of gezond is. Ook kan je hiervoor zelf nieuwe tests ontwikkelen of optimaliseren. Na verloop van tijd ben je wellicht verantwoordelijk voor een deel van het labmanagement.
 • Met Bioresearch kom je in de onderzoekswereld of het bedrijfsleven terecht. Hier gaat het vaak om het gebruiken van een breed scala aan geavanceerde methodes en technieken om ziektebeelden zoals bijvoorbeeld kanker, hersenaandoeningen, immunologische afwijkingen en erfelijke aandoeningen te doorgronden.

Een paar beroepen op een rij:

 • Klinisch, chemisch of hematologisch analist
  Je doet onderzoek aan monsters van patiënten. Vaak neem je zelf ook bloed af. De testresultaten die jij produceert, moeten uiterst betrouwbaar zijn. Dat bewaak jij ook als analist. Daarnaast werk je veel met apparatuur waar je onderhoud aan pleegt. Je kunt je specialiseren in beenmergonderzoek, eiwitonderzoek of DNA-onderzoek. Het verwerken van deze data en het bespreken met artsen brengt je dicht bij de patiënten. Je adviseert welke vervolgonderzoeken gedaan kunnen worden.
 • Microbiologisch analist
  Je controleert biologisch materiaal op micro-organismen, zoals bacteriën en schimmels. Welke invloed hebben ze op de houdbaarheid van levensmiddelen of de kwaliteit van water? Je adviseert over de vervolgonderzoeken.
 • Moleculairbiologisch analist
  Met de modernste apparatuur richt je je op het allerkleinste: hoe werken cellen? Welke genen, eiwitten en metabolieten spelen hierbij een rol? Jij identificeert mechanismen op het kleinste niveau die van grote invloed kunnen zijn op onze gezondheid.

Ontdek 24/7 opleidingen

Bezoek de Online Open Dag

Hoe schrijf je je in?

Inschrijven

Probeer de opleiding uit

Kom proefstuderen

Verder studeren

Heb je de smaak als student te pakken? Je bent niet de enige. Ongeveer 40 procent van de studenten besluit na BML hun kennis verder te verdiepen. De opleiding biedt toegang tot allerlei (master)opleidingen in binnen- en buitenland, zoals biomedische wetenschappen.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!