Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek voltijd

Jij bent straks één van de onderzoekers die bijdraagt aan betere perspectieven voor mensen met kanker of erfelijke aandoeningen. Je wilt alles weten over bijvoorbeeld het immuunsysteem of de stofwisseling. 

Hbo Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek

Voor wie

Jouw voorkeur gaat uit naar exacte vakken. Je houdt ervan om door logisch te beredeneren tot oplossingen te komen. Je wilt ook weten hoe ingenieus de natuur in elkaar zit en hoe de wereld tot op het niveau van moleculen werkt. Welke processen op moleculair en cellulair niveau bepalen het verschil tussen gezondheid of ziekte? Die kennis pas je graag toe in de praktijk. Jij wilt een echt goede laborant worden. Iemand die met verstand van zaken onderzoek opzet, uitvoert, analyseert en verder aanscherpt. Jij gaat door waar anderen stoppen, bent creatief in het vinden van oplossingen, nieuwsgierig naar hoe iets nog beter kan. Want met jouw labwerk wil jij de wereld een stukje beter maken. Misschien zet je je in om een bepaalde ziekte op te sporen of te bestrijden. Door te focussen op het allerkleinste kun jij iets groots bereiken. De komende jaren wil jij je daarvoor inzetten, met hoofd, handen en hart. Want wat jij doet op laboratoriumschaal, kan een wereld van verschil maken.

Klinkt goed? Bekijk hieronder het studieprogramma van Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek.

Studieprogramma Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek

De vierjarige opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (BML) combineert de praktijk met theorie. Vanaf jaar 1 breng jij volop uren door in onze state-of-the-art laboratoria én vanaf jaar 3 bij bedrijven en instellingen buiten onze hogeschool. Hieronder lees je wat je in vier jaar doet.

Studieopbouw

Studieopbouw in het kort

Bij BML draait alles om medisch laboratoriumonderzoek en de kennis en vaardigheden die daarbij komen kijken. Natuurlijk breng je veel tijd door in het lab, maar daarnaast bouw je ook een theoretische basis op in bijvoorbeeld de moleculaire biologie, celfysiologie, genetica, immunologie en microbiologie.

Indeling studieprogramma

Ons vierjarige studieprogramma heeft verschillende keuzemomenten waarop jij beslist hoe je je verder wilt ontwikkelen. De basis is heel breed. Daarna krijg je alle ruimte je te specialiseren.


Fases in het vierjarig programma

Eerste jaar - propedeuse
Tijdens jaar 1 staat de basis van het laboratoriumonderzoek centraal. Je volgt precies hetzelfde programma als de studenten van de opleidingen Biotechnologie en Chemie. Hierdoor kun je aan het eind van dit jaar alsnog bedenken of je door wilt bij BML of dat Biotechnologie of Chemie misschien beter bij je past. Bovendien maakt deze brede basis van jou een betere professional. Want in de beroepspraktijk zul je samenwerken met onderzoekers van allerlei disciplines, zoals biotechnologie en chemie. Een brede blik op het werkveld heb je dus echt nodig.

Tweede jaar - verdiepen
In het tweede jaar maak jij de keuze: ga je verder met BML of kies je zonder vertraging voor Biotechnologie of Chemie? Bij BML verdiep je je in de eerste drie periodes van het tweede jaar in de belangrijkste onderwerpen van het medisch laboratoriumonderzoek. Als je deze fase hebt afgerond sta je weer voor een keuze: je specialisatie. Ga je verder in Medische Diagnostiek of trekt Bioresearch je het meeste?

Tweede en derde jaar - stage en specialiseren
Vanaf de laatste periode van jaar 2 ga jij je specialiseren. Wil jij expert worden in de Medische Diagnostiek of kies je voor Bioresearch? Tijdens jouw specialisatie krijg je niet alleen twee periodes les op de hogeschool, maar ben je ook een half jaar onderzoek aan het doen bij een bedrijf of instituut dat je zelf uitzoekt.

Derde jaar - vrije keuze
Na je specialisatie heb je een hele periode waarin je een flinke keuzevrijheid hebt. Wil je bijvoorbeeld vakken volgen van een andere specialisatie in ons onderwijscluster? Of wil je misschien leren programmeren om je vaardigheden als bioinformaticus te ontwikkelen?

Vierde jaar - afstuderen
Het vierde jaar staat volledig in het teken van jouw afstuderen. Je gaat bijna een heel jaar aan je eigen onderzoeksproject werken. Bijvoorbeeld bij een diagnostisch lab, een instituut of een onderzoeksgroep bij een ziekenhuis. Je draait echt mee in het team en neemt deel aan werkbesprekingen en onderzoeksmeetings. Jij laat zien dat je klaar bent om als startende professional het werkveld in te gaan.

Studievormen en roostering

Wij geloven dat je het beste leert als verschillende lesvormen elkaar afwisselen. Belangrijk is dat je nieuwe theorie ook meteen kunt toepassen. We zorgen bovendien voor een evenredige verdeling van jouw studiebelasting. Ons programma en onze docenten stimuleren jou om de stof goed bij te houden.

  • Elk jaar is ingedeeld in vier periodes van tien weken, iedere periode met een eigen thema.
  • Je hebt drie dagen per week onderwijs op locatie. De onderwijsvormen variëren tussen werkcolleges, practica en projectgroepen. De andere twee dagen werk je zelfstandig.
  • De eerste zeven weken van de periode krijg je onderwijs op het gebied van theorie en (laboratorium)vaardigheden. De laatste drie weken werk je met medestudenten aan een (onderzoeks)project waarin je jouw nieuwe kennis en vaardigheden toepast.
  • De derdejaarsstage en de afstudeerstage zijn bij bedrijven of instellingen. Misschien krijg je wel de kans om daar na je opleiding aan de slag te gaan! Pak daarom de vrijheid om jouw stages te doen op plekken die jou het meest aanspreken.

Jaar 1 - Propedeuse

De propedeuse

In het eerste jaar, de propedeuse, leer jij de basis van het laboratoriumonderzoek. Je volgt het programma samen met studenten van de opleidingen Biotechnologie en Chemie. Je leert het werk van een analist (laboratoriummedewerker) op basisniveau: stel een onderzoeksplan op, voer experimenten uit en presenteer de resultaten.

Je bent zelf verantwoordelijk voor je voortgang, maar wij helpen je hierbij door een studieprogramma dat is ingericht om jou succesvol te laten studeren. Samen met een studieloopbaanbegeleider houd je jouw voortgang in de gaten en je te adviseren.

Ben je er zeker van dat je wilt werken in het lab, daar experimenten wilt opzetten om met de kleinste materie iets groots te bereiken, maar twijfel je nog over het precieze vakgebied? Geen nood: het eerste jaar is voor alle opleidingen binnen Life Sciences & Chemistry hetzelfde. Zo kun je na het eerste jaar verder met het tweede jaar van de opleiding Biotechnologie of Chemie.

Vakken

In jaar 1 volg je vakken die de basis vormen van de life sciences en chemie. Je leert over basischemie, organische chemie, moleculaire biologie, celbiologie en scheidingstechnieken. Dit helpt je begrijpen hoe reacties op moleculair niveau effect kunnen hebben op het niveau van bijvoorbeeld een cel of een weefsel. 

Bovendien ontwikkel je je in onderzoeks- en rapportagetechnieken en bouw je een basis op als laboratoriumprofessional tijdens de labdagen. Hierbij leer je werken met standaard technieken, maar ook met zaken rondom veiligheid, planning, voorbereiding en het bijhouden van een labjournaal.

Jaar 2 - Verdiepen

Verdiepen

  • Vanaf jaar 2 duik je steeds dieper in de wereld van medisch laboratoriumonderzoek. In de eerste periode draait alles om genexpressie en het gebruik van moleculair biologische technieken. Lukt het jou om een lichtgevende bacterie te maken?
  • In de tweede periode staan cellen en weefsels centraal, net als de verschillende geavanceerde methoden om deze te onderzoeken. Kun jij aan het eind van deze periode op basis van verschillende monsters bepalen wat er met een patiënt aan de hand is?
  • Periode 3 is gericht op de vraag hoe je moleculaire detectietechnieken gebruikt voor bijvoorbeeld genetisch onderzoek. Het onderzoeken doe je niet alleen in het laboratorium, maar ook met behulp van allerlei bioinformatica-tools achter de computer.

Je weet na drie periodes zo veel van je vakgebied, dat je toe bent aan je volgende keuze: de specialisatie. Kies je voor Medische Diagnostiek of voor Bioresearch?

Talent?
 Zoek je een extra uitdaging? Neem dan vanaf het tweede studiejaar deel aan het Analytical Sciences Talent Programme, gesteund door bedrijfsleven, onderwijs en overheid. In dit ‘honoursprogramma’ leer je nóg betere analyses maken. Een andere optie is het Leadership and Innovation Programme dat gericht is op persoonlijke ontwikkeling en jouw rol in teams.

Jaar 2 & 3 - Stage en specialisatie

Stage en specialisatie

Medische Diagnostiek
In de medische diagnostiek ben jij ervoor verantwoordelijk dat patiëntmateriaal zo betrouwbaar en nauwkeurig mogelijk kan worden geanalyseerd en dat hier nog betere methodes voor worden ontwikkeld. Artsen zijn van jou afhankelijk om een goed behandelplan op te stellen. Je leert medische diagnoses te ondersteunen met data.

Tijdens deze specialisatie komen onderwerpen aan bod zoals hematologie, klinische chemie, medische microbiologie, maar ook kwaliteitsmanagement en validatie. Tijdens je stage doe je zelf een half jaar onderzoek en ervaar je de toepassing in de praktijk.

Bioresearch
De medische wetenschap heeft al heel veel bereikt, maar toch is genezing van veel ziektes nog lastig. Bij bioresearch ontwikkel je je verder in de grote diversiteit aan onderzoekstechnieken. Zo help jij mee om genezing wél een stap dichterbij te brengen.

Je leert bijvoorbeeld hoe je menselijke cellen kan kweken en gebruiken als model. Maar ook hoe je weefsels op verschillende niveaus (moleculen, DNA, RNA en eiwit) kan onderzoeken en hoe je uit grote datasets relevante informatie en verbanden haalt. Er zijn veel verschillende onderzoeksgroepen, bijvoorbeeld op het gebied van oncologie of neurologie. Op welke plek wil jij als stagiair ervaring opdoen?

Jaar 4 - Afstuderen

Afstuderen

Het vierde jaar van je opleiding staat in het teken van jouw afstudeerstage. Tijdens je stage werk je aan een onderzoek van een laboratorium naar keuze en bewijs je dat jij een professional bent. Je maakt zelf de planning, voert de experimenten uit in het laboratorium en verwerkt resultaten in een scriptie. In je eindgesprek verdedig je dit afstudeerproject. Het resultaat? Jouw welverdiende diploma! 

Bachelor of Science
Heb je je opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek met succes afgerond? Gefeliciteerd, je mag jezelf Bachelor of Science noemen.

Stevige basis
Na je opleiding kun je werken als analist, bijvoorbeeld bij een academisch ziekenhuis of een onderzoeksinstituut. Daarnaast komt een deel van onze afgestudeerden te werken bij commerciële bedrijven, zoals analyselabs of farmaceutische bedrijven. Deze bachelor is ook een goede basis voor een masteropleiding.

Kom 5 juni naar de Open Avond

Meld je aan!

Leuke opleiding?

Op de hoogte blijven?

Probeer de opleiding uit

Kom proefstuderen

Haal het beste uit Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek

Studiebegeleiding

We vinden het belangrijk dat je je snel thuis voelt bij Inholland. Samen met je ervaren docenten, je mede- en ouderejaarsstudenten en partners uit het werkveld vormen we een learning community. In onze veilige, vertrouwde omgeving leren we mét en ván elkaar, hebben we oog voor elkaar en voor jou. Jouw ontwikkeling als professional en als mens staat centraal. Onze studieloopbaanbegeleiders helpen je op weg. Bij specifieke leerproblemen, adviseert een studentendecaan je graag. 

Studeren in het buitenland

Studeren in het buitenland verruimt je blik en vergroot je kennis. Het is een ervaring waar je je leven lang wat aan hebt. Tijdens de derdejaars stage of het afstuderen in jaar 4 heb je de mogelijkheid om onderzoek te gaan doen bij een instelling in het buitenland.

Nieuws vanuit de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek

Lijkt dit je een leuke opleiding?

We houden je graag op de hoogte van de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek voltijd. Zo kun je ontdekken of de opleiding bij jou past en helpen we je bij je studiekeuze. Laat je e-mailadres achter en wij doen de rest.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228