Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek voltijd

Jij brengt je dagen het liefste door in het laboratorium. Je wilt alles weten over bijvoorbeeld het immuunsysteem of de stofwisseling. 

Hbo Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek

Voor wie

Jij:

 • bent geïnteresseerd in scheikunde en biologie;
 • wilt weten hoe de kleinste deeltjes van levende organismen eruitzien;
 • bent nieuwsgierig;
 • houdt van het doen van experimenten.

Bij Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (BML) breng je je dagen door in het laboratorium. Hoe? Onderzoek bijvoorbeeld samen met docenten en medestudenten de details van het immuunsysteem. Of de stofwisseling.

Na deze opleiding word je analist in de medische diagnostiek of bioresearch. 

Studieprogramma Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek

De vierjarige opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek combineert de praktijk met theorie. Al tijdens de opleiding kom je in contact met bedrijven uit het werkveld. Hieronder lees je wat je in vier jaar doet. 

Studieopbouw

Studieopbouw in het kort

Hoe werken chemische processen in levende organismen? Dat is de hoofdvraag in deze opleiding. Met daarbij duizend-en-één andere onderzoeksvragen: hoe genees je hersenvliesontsteking? Bij welke bloedwaarden heeft iemand een voedselallergie? En niet-medische vragen: welk effect hebben micro-organismen op de waterkwaliteit? Tijdens deze opleiding onderzoek en analyseer je deze vraagstukken. Dat kun jij straks met je kennis over microbiologie, hematologie, biochemie en DNA-technieken. Ook oefen je veel in het laboratorium.

Studievormen
Tijdens de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek studeer je in de volgende vormen:

 • Theorie
  Je leert via hoorcolleges, werkcolleges en zelfstudie.
 • Vaardigheden
  Je leert werken in een laboratorium. Minstens één dag in de week bereid je daar experimenten voor, voer je ze uit en maak je er verslagen van.
 • Projectmatig werken
  Je werkt met medestudenten in een projectgroep aan onderzoeksvragen uit de praktijk.

Jaar 1 - Propedeuse

Eerste jaar

De opleiding begint algemeen. Je volgt een propedeuseprogramma met studenten van de opleidingen Biotechnologie en Chemie. Hierin leer je het vakgebied van de Life Sciences & Chemistry kennen.

Thema's 
De eerste twee jaar van de studie hebben ieder vier perioden, met ieder een thema. In het eerste jaar leer je alles dat je moet weten voor een carrière als onderzoeks-/laboratoriummedewerker.  

 • Je hebt ongeveer 20 contacturen per week, plus activiteiten. Je zorgt samen met je persoonlijke studieloopbaanbegeleider dat je studie goed verloopt.  
 • Je studeert in verschillende onderwijsvormen zoals hoor- en werkcolleges, praktijkonderwijs in het laboratorium, projectgroepen en zelfstudie. 
 • Je leert het werk van een analist (laboratoriummedewerker) op basisniveau: stelt een onderzoeksplan op, voert experimenten uit en presenteert de resultaten! 

Vind je een ander vakgebied tóch interessanter dan Biotechnologie? Geen nood: het eerste jaar is voor alle opleidingen binnen Life Sciences & Chemistry hetzelfde. Zo kun je na het eerste jaar verder met de opleiding Biotechnologie of Chemie.

Vakken 
In jaar volg je vakken rondom thema’s zoals bijvoorbeeld Het veilige lab & Forensisch onderzoek. Hiermee leg je de basis voor je carrière als laboratoriumonderzoeker in de Life Sciences en Chemie. Deze vakken zijn bijvoorbeeld Basischemie, Celbiologie, Microbiologie en Wiskunde.   

Jaar 2 - Verdiepen

Tweede jaar

Dit jaar breid je je kennis uit. Je werkt nog steeds één dag per week in het laboratorium. Het aantal lesuren is minder dan in het eerste jaar. Je werkt al behoorlijk zelfstandig en je hebt nu alle basiskennis van je vak. Aan het eind van het tweede jaar toetsen we of je klaar bent voor je stage in jaar drie. Welke richting wil jij op? Kies je specialisatie:

 • Medische Diagnostiek:
  Breng jij de genezing van ziektes bij mensen een stap dichterbij? Je leert medische diagnoses te ondersteunen met data (gegevens). Dit is belangrijk werk in een ziekenhuis of medisch laboratorium. Je volgt vakkenpakketten zoals 'Ziekten & Afweer' en 'Laboratoriumdiagnostiek'. 
 • Bioresearch:
  Je leert alles over de processen van levende organismen. Onder meer in het vakkenpakket 'Bioresearchtechnieken en genoomanalyse'. Een belangrijk onderdeel van jouw vakgebied is bijvoorbeeld onderzoek naar kanker. Dat kun je gaan doen in een universiteitsziekenhuis of bij instituten zoals het Nederlands Kanker Instituut. 

Talent?
Zoek je een extra uitdaging? Neem dan vanaf het tweede studiejaar deel aan het Analytical Sciences Talent Programme. In dit 'honoursprogramma' gesteund door bedrijfsleven, onderwijs en overheid, leer je nóg betere analyses maken.

Vakken
Vanaf jaar 2 ga je je volledig richten op onderwerpen die van belang zijn voor het onderzoeken van processen die bepalend zijn voor ziekte en gezondheid. Je volgt vakken zoals Moleculaire biologie, Oncologie, Medische diagnostiek, Genetica, Bio-informatica en Statistiek.

Jaar 3 - Stage

Derde jaar

In een stage van een half jaar ontdek je de wereld van het onderzoeken en het uitvoeren van experimenten. Jouw stagegever? Die bepaal je zelf. Je hebt nu al heel veel kennis, dus je vindt zeker een plek die je interessant vindt. Wordt het bijvoorbeeld het Nederlands Kanker Instituut, een bloedtransfusielaboratorium van Sanquin of een academisch ziekenhuis? Of ga je liever voor een buitenlands farmaceutisch of biotechnologisch bedrijf? Jij bepaalt!

Voor veel studenten is de stage het moment waarop ze ontdekken hoeveel ze al geleerd hebben. En hoe uitdagend het is om langere tijd aan een onderzoek te werken. Tijdens de stage krijg je begeleiding van je docenten én van de stage-instelling.

De tweede helft van het jaar volg je keuzeonderwijs. Dit zijn vakkenpakketten om je verder te specialiseren in de richting van jouw keuze.jouw keuze.

Jaar 4 - Afstuderen

Vierde jaar

Je begint met je afstudeerstage. Tijdens je stage werk je aan een onderzoek van een laboratorium naar keuze en bewijs je dat jij een professional bent. Je maakt zelf de planning, voert de experimenten uit in het laboratorium en je verwerk resultaten in een scriptie. In je eindgesprek verdedig je dit afstudeerproject. Het resultaat? Jouw welverdiende diploma! 

Bachelor of Science
Als je de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek met succes hebt afgerond, mag je jezelf Bachelor of Science noemen.

Stevige basis
Na je opleiding kun je werken als analist, bijvoorbeeld bij een academisch ziekenhuis of een onderzoeksinstituut. Of in een bedrijf dat onderzoek doet naar levensmiddelen. Ook kun je chemische producten analyseren in de procesindustrie. Er is keuze genoeg, want jij hebt al veel geoefend in het laboratorium tijdens je opleiding en stages. Of wil je verder leren? Veertig procent van de afgestudeerden volgt hierna nog een master.

Online Open Avond 9 juni

Meld je aan

Lees meer

Download de brochure

 

Probeer de opleiding uit

Kom proefstuderen

Haal het beste uit Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek

Studiebegeleiding

We vinden het belangrijk dat je je snel thuis voelt bij Inholland. Dat je weet hoe je opleiding in elkaar zit en hoe je goed en snel studeert. Onze studieloopbaanbegeleiders helpen je op weg. Dan doen ze in jouw mentorgroep en in groeps- en individuele gesprekken. Bij specifieke leerproblemen, adviseert een studentendecaan je graag. In het eerste halfjaar ondersteunen ook tweedejaarsstudenten jou.

Studeren in het buitenland

Studeren in het buitenland verruimt je blik, vergroot je kennis en biedt je een ervaring waar je je leven lang wat aan hebt. Via Inholland kun je een deel van je studie volgen bij zusterinstellingen in bijna alle Europese landen. Je kunt zelfs terecht in Mexico, Argentinië, Brazilië, Australië en de Verenigde Staten. Je staat er in zo'n avontuur natuurlijk niet alleen voor: we geven je uitgebreide begeleiding. Je behaalde studiepunten tellen mee als je terugkomt in Nederland. En je ervaringen? Die pakt niemand je meer af.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!