Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek voltijd

Maar wat graag breng je je dagen door in het laboratorium om heel nauwkeurig het immuunsysteem of de stofwisseling te onderzoeken.

Hbo Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek

Voor wie

Jij bent gebiologeerd door scheikunde en biologie. Je wilt weten hoe levende organismen in elkaar zitten. Jij hebt de vereiste nieuwsgierigheid voor Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (BML). Je haalt je hart op met experimenten. Maar wat graag breng je je dagen door in het laboratorium om heel nauwkeurig het immuunsysteem of de stofwisseling te onderzoeken. Dat is zo interessant, daar wil jij je beroep van maken. Je wordt analist in de medische diagnostiek of bioresearch. Een carrière die begint bij Hogeschool Inholland: een opleiding met een persoonlijke sfeer en betrokken docenten.

Studieprogramma Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek

De vierjarige opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek combineert de praktijk met theorie. Al tijdens de opleiding kom je in contact met bedrijven uit het werkveld. Hieronder lees je wat je in vier jaar doet. 

Studieopbouw

Studieopbouw in het kort

Hoe werken chemische processen in levende organismen? Dat is de centrale vraag in deze opleiding. Met daarbij duizend en één andere onderzoeksvragen. Zoals: Hoe genees je hersenvliesontsteking? Welke bloedwaarden wijzen op voedselallergieën? Of niet-medische vragen zoals: welk effect hebben micro-organismen op de waterkwaliteit? Tijdens de vierjarige opleiding leer je deze vraagstukken te onderzoeken en te analyseren. Daarvoor krijg je kennis over microbiologie, hematologie, biochemie en DNA-technieken en je maakt meters in het laboratorium.

Studievormen
Tijdens de opleiding Biologie en Medisch Laboratoiumonderzoek wordt gewerkt met de volgende studievormen: 

 • Theorie
  Je doet kennis op met colleges, werkcolleges en zelfstudie.
 • Vaardigheden
  Je leert te werken in een laboratorium. Minstens een dag in de week ben je in het laboratorium om experimenten voor te bereiden, uit te voeren en er een verslag van te maken.
 • Projectmatig werken
  Voor de praktijk van een laborant is dat een onmiskenbaar onderdeel.

Jaar 1 - Propedeuse

Eerste jaar

Vanaf het eerste jaar leer je het vak van analist. Theorie, laboratoriumvaardigheden en projectmatig werken staan daarbij centraal. Je oriënteert je nu nog breed, want je volgt deze propedeuse ook met studenten Biotechnologie en Chemie. Aan het eind van het jaar kun je eventueel overstappen naar deze opleidingen. In onderstaande een overzicht van wat je kunt verwachten van deze opleiding: 

 • Je oriënteert je breed op het gebied van Life Sciences & Chemistry.
 • Je volgt ongeveer 20 college-uren per week. Ook krijg je activiteiten als studieloopbaanbegeleiding.
 • Je studeert zelfstandig en in studie- en projectgroepen.
 • Je leert het werk van een analist op basaal niveau: je kunt een onderzoeksplan opstellen, experimenten uitvoeren en resultaten rapporteren en presenteren.
 • Aan het eind van het jaar krijg je een toets. Past de opleiding echt bij je? En welke richting ligt jou het beste?

Vakken

basischemieorganische chemiefermenterenforensic sciencebiotechnologie(medische) microbiologieoncologieonderzoekenmoleculaire diagnostiekrecombinant DNA-technologiestatistiekklonerenroots, ethiek en wetenschapsfilosofiede cel en eiwittenhematologie/klinische chemie

Jaar 2 - Verdiepen

Tweede jaar

Het is nu tijd om je kennis verder te verdiepen. De opzet van het onderwijs blijft hetzelfde, maar het aantal lesuren is iets minder. Je zult zelfstandiger werken. De wekelijkse dag in het laboratorium blijft. Aan het eind van het jaar heb je een grondige basiskennis. Kun je daarmee aan de slag in de praktijk? We toetsten of je klaar bent voor de stage in het derde jaar. Je maakt een keuze uit de twee studierichtingen:

 • Medische Diagnostiek:
  breng jij de genezing van mensen een stap dichterbij? Je leert scherpe medische diagnoses te ondersteunen met data. Dit is onmisbaar werk in een ziekenhuis en een medisch laboratorium. Om dit te kunnen volg je minors zoals 'Ziekten & Afweer' en 'Laboratoriumdiagnostiek'. 
 • Bioresearch:
  je duikt dieper en dieper in de processen van levende organismen, onder meer met de minor 'Bioresearchtechnieken en genoomanalyse'. Een belangrijk onderdeel van jouw vakgebied is bijvoorbeeld kankeronderzoek. Hiervoor kun je later terecht in een universiteitsziekenhuis of bij instituten zoals het Nederlands Kanker Instituut. 

Talent?
Blijk je een talent te zijn en zoek je een extra uitdaging? Vanaf het tweede studiejaar kun je deelnemen aan het Analytical Sciences Talent Programme. In dit 'honoursprogramma' gesteund door bedrijfsleven, onderwijs en overheid scherp je je analysevaardigheden aan.

Vakken

basischemieorganische chemiefermenterenforensic sciencebiotechnologie(medische) microbiologieoncologieonderzoekenmoleculaire diagnostiekrecombinant DNA-technologiestatistiekklonerenroots, ethiek en wetenschapsfilosofiede cel en eiwittenhematologie/klinische chemie

Jaar 3 - Stage

Derde jaar

Je begint met een stage van een halfjaar.  Zo leer én ervaar je hoe je onderzoek doet en experimenten uitvoert. Leren door te doen dus, en daar leer je het snelste van. Jouw stageplek? Bekijk zelf waar je met jouw stevige theoretische bagage heen trekt. Wordt het bijvoorbeeld het Nederlands Kanker Instituut, een bloedtransfusielaboratorium van Sanquin, een academisch ziekenhuis, een farmaceutisch of liever een biotechnologisch bedrijf? Kijk of een grote of juist een kleine organisatie bij je past.

Jouw keuze
En misschien is dit jouw kans om ervaring op te doen in het buitenland. Wat je wensen ook zijn, bij Inholland hebben we een uitgebreide database van stagebedrijven en -vacatures om je op weg te helpen. Tijdens de stage krijg je begeleiding, zowel van de opleiding als de stage-instelling. De tweede helft van het jaar volg je minors. Dit zijn vakkenpakketten om je verder te specialiseren in de studierichting van jouw keuze.

Jaar 4 - Afstuderen

Vierde jaar

Je gaat afstuderen en dat begint met je afstudeerstage. Vervolgens werk je aan een onderzoek van een laboratorium naar keuze. Je maakt zelf de planning, voert de experimenten uit in het laboratorium en verwerkt je resultaten in een scriptie. Je sluit je studie af met een afstudeerverslag, presentatie en een eindgesprek. Hierin verdedig je je afstudeerproject. Als kers op de taart ontvang je dan jouw welverdiende diploma.

Bachelor of Science
Als je de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek met succes hebt afgerond, mag je jezelf Bachelor of Science noemen!

Stevige basis
Na je opleiding heb je een stevige theoretische en praktische basis om als analist aan de slag te gaan. Bij een academisch ziekenhuis of een onderzoeksinstituut bijvoorbeeld. Of in een bedrijf dat onderzoek doet naar levensmiddelen. Ook kun je chemische producten analyseren in de procesindustrie. Er is keuze genoeg, ook om door te studeren: zo'n 40 procent van de afgestudeerden kiest hiervoor. 

Ontdek 24/7 opleidingen

Bezoek de Online Open Dag

Lees meer

Download de brochure

 

Probeer de opleiding uit

Kom proefstuderen

Haal het beste uit Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek

Studiebegeleiding

We vinden het belangrijk dat je je snel thuis voelt bij Inholland. Dat je weet hoe je opleiding in elkaar zit en hoe je effectief studeert. Onze studieloopbaanbegeleiders helpen je op weg. Het overleg vindt plaats in jouw mentorgroep en door middel van groeps- en individuele gesprekken. Bij specifieke leerproblemen, adviseert een studentendecaan je graag. In het eerste halfjaar ondersteunen ook tweedejaarsstudenten jou.

 

 

Studeren in het buitenland

Studeren in het buitenland verruimt je blik, vergroot je kennis en biedt je een ervaring waar je je leven lang profijt van hebt. Via Hogeschool Inholland kun je een deel van je studie volgen bij zusterinstellingen in bijna alle Europese landen. Je kunt zelfs terecht in Mexico, Argentinië, Brazilië, Australië en de Verenigde Staten. Je staat er in zo'n avontuur natuurlijk niet alleen voor: vanuit Hogeschool Inholland krijg je uitgebreide begeleiding. Je behaalde studiepunten tellen mee als je terugkomt in Nederland. En je ervaringen? Die pakt niemand je meer af.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!