Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek voltijd

Jij brengt je dagen het liefste door in het laboratorium. Je wilt alles weten over bijvoorbeeld het immuunsysteem of de stofwisseling. 

Hbo Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek

Voor wie

Jij:

 • wilt weten hoe processen op moleculair en cellulair niveau het verschil tussen gezondheid of ziekte bepalen;
 • houdt ervan om te experimenteren met geavanceerde apparatuur en technieken;
 • bent een kritische denker;
 • gaat graag samen met anderen de uitdaging aan om complexe gezondheidsvraagstukken te beantwoorden.

Bij Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (BML) draait alles om medisch laboratoriumonderzoek en de kennis en vaardigheden die daarbij komen kijken. Je brengt natuurlijk veel tijd door in het lab. Je bouwt daarnaast een theoretische basis op in bijvoorbeeld de moleculaire biologie, celfysiologie, genetica, immunologie en microbiologie.

Na deze opleiding word je analist in de Medische Diagnostiek of Bioresearch.

Studieprogramma Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek

De vierjarige opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek combineert de praktijk met theorie. Al tijdens de opleiding kom je in contact met bedrijven uit het werkveld. Hieronder lees je wat je in vier jaar doet. 

Studieopbouw

Studieopbouw in het kort

Indeling studieprogramma
Ons vierjarige studieprogramma kent verschillende keuzemomenten waarop jij zelf beslist hoe je je verder wilt ontwikkelen of specialiseren. Dit kies je op basis van wat je hebt geleerd.


Fases in het vierjarig programma

Propedeuse. Tijdens jaar 1 staat de basis van het laboratoriumonderzoek centraal. Je volgt het studiejaar samen met de opleidingen Biotechnologie en Chemie. Hierdoor kun je aan het eind van dit jaar alsnog bedenken of je door wilt bij Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek, of dat Biotechnologie of Chemie misschien beter bij je past.

Verdiepen. Als jij kiest voor BML, verdiep je je in de eerste drie periodes van het tweede jaar in de belangrijkste onderwerpen die kenmerkend zijn voor het medisch laboratoriumonderzoek. Als je deze fase hebt afgerond sta je voor een nieuwe keuze: je specialisatie.

Specialisatie en stage. Vanaf de laatste periode van jaar 2 ga jij je specialiseren. Wil jij expert worden in de Medische Diagnostiek of kies je voor de Bioresereach? Tijdens deze specialisatie krijg je niet alleen 2 periodes les op de hogeschool, maar doe je ook een half jaar onderzoek bij een bedrijf of instituut dat je zelf uitzoekt.

Vrije keuze. Na je specialisatie heb je een hele periode waarin je een flinke keuzevrijheid hebt. Wil je bijvoorbeeld vakken volgen van een andere specialisatie in ons onderwijscluster? Of wil je leren programmeren om je vaardigheden als bioinfomaticus te ontwikkelen?

Afstuderen. Het vierde jaar staat volledig in het teken van jouw afstuderen. Je gaat bijna een heel jaar aan een eigen onderzoeksproject werken. Bijvoorbeeld bij een diagnostisch lab, een instituut of een onderzoeksgroep bij een ziekenhuis. Daar doe je mee met werkbesprekingen of onderzoeksmeetings. Hiermee laat jij zien dat je klaar bent om als startend professional het werkveld in te gaan!


Studievormen en roostering

Wij geloven dat je het beste leert als verschillende lesvormen elkaar afwisselen en vooral als je datgene wat je leert zelf kan toepassen. Ons programma is ontwikkeld op een evenredige verdeling van jouw studiebelasting en stimuleert je om de aangeboden stof bij te houden.

 • Elk studiejaar is ingedeeld in 4 periodes van 10 weken, ieder met een eigen thema.
 • Je hebt drie dagen per week onderwijs op locatie waarbij verschillende onderwijsvormen, zoals werkcolleges, practica en projectgroepen, worden afgewisseld. De andere 2 dagen werk je zelfstandig.
 • De eerste 7 weken van de periode krijg je onderwijs op het gebied van theorie en (laboratorium)vaardigheden. De laatste 3 weken werk je met medestudenten aan een (onderzoeks)project waarin je de opgedane kennis en vaardigheden toepast.
 • De derdejaars stage en de afstudeerstage zijn bij bedrijven of instellingen. Misschien kun je daar zelfs aan de slag na je opleidingen. Je hebt veel vrijheid om deze stages uit te voeren op een plek die jou het meest aanspreekt.

Jaar 1 - Propedeuse

De propedeuse

In het eerste jaar, de propedeuse, leer jij de basis van het laboratoriumonderzoek. Je volgt het programma samen met studenten van de opleidingen Biotechnologie en Chemie. En je leert het werk van een analist (laboratoriummedewerker) op basisniveau: je stelt een onderzoeksplan op, voert experimenten uit en presenteert de resultaten.

Je bent zelf verantwoordelijk voor je voortgang, maar wij helpen je hierbij. Dit doen we met een studieprogramma dat is gericht op studiesucces en een studieloopbaanbegeleider die met jou je voortgang in de gaten houdt.

Weet je zeker dat je het lab in wil, maar twijfel je nog over welke richting? Geen nood: het eerste jaar is voor alle opleidingen binnen Life Sciences & Chemistry hetzelfde. Zo kun je na het eerste jaar verder met de opleiding Biotechnologie of Chemie.

Vakken

In jaar 1 volg je vakken die het fundament vormen van de life sciences en de chemie. Daarin komen componenten uit de basischemie, organische chemie, moleculaire biologie en celbiologie voorbij. Dit helpt je begrijpen hoe reacties op moleculair niveau effect kunnen hebben op het niveau van bijvoorbeeld een cel of een weefsel.

Bovendien ontwikkel je je in onderzoeks- en rapportagetechnieken en bouw je een basis op als laboratoriumprofessional tijdens de labdagen. Hierbij leer je werken met standaard technieken, maar ook met zaken rondom veiligheid, planning, voorbereiding en het bijhouden van een labjournaal.

Jaar 2 - Verdiepen

Verdiepen

 • Vanaf jaar 2 duik je steeds dieper in de wereld van medisch laboratoriumonderzoek. In de eerste periode draait alles om genexpressie en het gebruik van moleculair biologische technieken. Lukt het jou om een lichtgevende bacterie te maken?
 • In de tweede periode staan cellen en weefsels centraal, net als de verschillende geavanceerde methoden om deze te onderzoeken. Kun jij aan het eind van deze periode op basis van verschillende monsters bepalen wat er met een patiënt aan de hand is?
 • Periode 3 is gericht op de vraag hoe je moleculaire detectietechnieken gebruikt voor bijvoorbeeld genetisch onderzoek. Het onderzoeken doe je niet alleen op het laboratorium, maar ook met behulp van allerlei bioinformatica-tools achter de computer.

Je weet na drie periodes zoveel van je vakgebied dat je toe bent aan je volgende keuze: de specialisatie. Kies je voor Medische Diagnostiek of voor Bioresearch?

Talent?
Zoek je een extra uitdaging? Neem dan vanaf het tweede studiejaar deel aan het Analytical Sciences Talent Programme. In dit 'honoursprogramma', gesteund door bedrijfsleven, onderwijs en overheid, leer je nóg betere analyses maken.

Jaar 2 & 3 - Stage en specialisatie

Stage en specialisatie

Medische Diagnostiek
In de medische diagnostiek ben jij ervoor verantwoordelijk dat patiëntmateriaal zo betrouwbaar en gevoelig mogelijk kan worden geanalyseerd. Artsen zijn van jou afhankelijk om een goed behandelplan op te kunnen stellen. Je leert medische diagnoses te ondersteunen met data (gegevens).

Tijdens de specialisatie komen onderwerpen aan bod zoals hematologie, klinische chemie, medische microbiologie, maar ook kwaliteitsmanagement en validatie. Tijdens je stage doe je zelf een half jaar onderzoek en ervaar je de toepassing in de praktijk.

Bioresearch
De medische wetenschap heeft al heel veel bereikt, maar toch is genezing bij veel ziektes nog lastig. Bij bioresearch ontwikkel je je veder in de grote diversiteit aan onderzoekstechnieken die genezing misschien wél een stap dichterbij brengen.

Je leert bijvoorbeeld hoe je humane cellen kan kweken en gebruiken als model, hoe je weefsels op verschillende niveau (moleculen/DNA/RNA/eiwit) kan onderzoeken en hoe je uit grote datasets relevante informatie en verbanden haalt. Er zijn vele verschillende onderzoeksgroepen, bijvoorbeeld op het gebied van oncologie of neurologie, waar jij als stagiair mee kan werken aan het onderzoek.

Jaar 4 - Afstuderen

Afstuderen

Het vierde jaar van je opleiding staat in het teken van jouw afstudeerstage. Tijdens je stage werk je aan een onderzoek van een laboratorium naar keuze en bewijs je dat jij een professional bent. Je maakt zelf de planning, voert de experimenten uit in het laboratorium en verwerkt resultaten in een scriptie. In je eindgesprek verdedig je dit afstudeerproject. Het resultaat? Jouw welverdiende diploma! 

Bachelor of Science
Als je de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek met succes hebt afgerond, mag je jezelf Bachelor of Science noemen.

Stevige basis
Na je opleiding kun je werken als analist, bijvoorbeeld bij een academisch ziekenhuis of een onderzoeksinstituut. Daarnaast komt een deel van onze afgestudeerden te werken bij commerciële bedrijven, zoals analyselabs of farmaceutische bedrijven. Ook voor een masteropleiding vormt deze bachelor een goede basis.

Open Avond 8 juni

Meld je aan!

Alle info op een rij

Download de flyer

Probeer de opleiding uit

Kom proefstuderen

Haal het beste uit Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek

Studiebegeleiding

We vinden het belangrijk dat je je snel thuis voelt bij Inholland. Dat je weet hoe je opleiding in elkaar zit en hoe je goed en snel studeert. Onze studieloopbaanbegeleiders helpen je op weg. Dan doen ze in jouw mentorgroep en in groeps- en individuele gesprekken. Bij specifieke leerproblemen, adviseert een studentendecaan je graag. In het eerste halfjaar ondersteunen ook tweedejaarsstudenten jou.

Studeren in het buitenland

Studeren in het buitenland verruimt je blik, vergroot je kennis en biedt je een ervaring waar je je leven lang wat aan hebt. Via Inholland kun je een deel van je studie volgen bij zusterinstellingen in bijna alle Europese landen. Je kunt zelfs terecht in Mexico, Argentinië, Brazilië, Australië en de Verenigde Staten. Je staat er in zo'n avontuur natuurlijk niet alleen voor: we geven je uitgebreide begeleiding. Je behaalde studiepunten tellen mee als je terugkomt in Nederland. En je ervaringen? Die pakt niemand je meer af.

Nieuws vanuit de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!