Bouwkunde voltijd

"De opleiding gaf mij een positief gevoel tijdens de open dag, heel persoonlijk."

Afgestudeerde Niels de Wit

Mijn naam is Niels de Wit en in 2018 heb ik de opleiding Bouwkunde met afgerond aan de Hogeschool Inholland te Alkmaar.

Waarom heb je voor deze opleiding gekozen en waarom bij Inholland?
Nadat ik in 2014 de opleiding Bouwkunde aan het MBO had afgerond, had ik nog niet het idee dat ik uitgeleerd was, waardoor het HBO voor mij een logische vervolgstap leek. De reden dat ik voor Inholland gekozen heb, is voortgekomen uit het positieve gevoel dat de school op mij had achtergelaten na het bezoeken van een open dag. Leren en werken moet je overal, maar doordat Bouwkunde bij Inholland een relatief kleine opleiding is, voelde het voor mij veel persoonlijker aan.

Welke opleiding heb je hiervoor gedaan en hoe heb je de overgang naar het hbo ervaren?
Door de praktische ervaring die ik op het MBO heb opgedaan, merkte ik dat de bouwkundige vakken makkelijk waren. Tijdens de colleges herkende ik soms herhaling, maar voornamelijk was het een verbreding en verdieping van mijn bouwkundige kennis. De wiskundige vakken en vakken als constructieleer vond ik daarentegen lastiger.

Hoe heb je de opleiding ervaren?
Ik heb de opleiding als een leuke en leerzame tijd ervaren. Tijdens de opleiding heb ik veel kennis opgedaan door de vakkundige en enthousiaste docenten die nauw betrokken waren bij de projecten. Ook heb ik veel nieuwe mensen mogen ontmoeten. Doordat het een relatief kleine opleiding is, leer je iedereen goed kennen, waardoor ik nog steeds goed contact heb met veel van hen.

Over welke (karakter)eigenschappen moet je beschikken om van deze opleiding een succes te maken?
Gedurende de opleiding krijg je naast de individuele opdrachten ook veel groepsopdrachten. Naast de zelfstandigheid die van je wordt verwacht tijdens de opleiding, is het dan ook belangrijk dat je goed kunt samenwerken en een echte teamplayer bent.

Waar heb je stage gelopen?
Tijdens de opleiding heb ik bij twee bouwbedrijven stagegelopen en bij 1 bouwbedrijf mijn afstudeeronderzoek gedaan. De eerste stage was in het tweede leerjaar. Deze stage heb ik bij de afdeling kleinbouw van de Toekomstgroep in Andijk mogen doen. Tijdens deze stage heb ik het calculatie-, werkvoorbereidings-, en uitvoeringstraject van kleinbouw-en renovatieprojecten mogen doorlopen. De tweede stage was in het derde leerjaar, deze heb ik bij Bouwbedrijf de Nijs in Warenhuizen gedaan. Tijdens deze stage heb ik de werkvoorbereiding van een groot project, hotel Jakarta, in Amsterdam gedaan. Na deze stage heb ik hier ook nog een vakantiebaantje aan over gehouden. Dit was een hele leerzame periode.

Welk beroep en bij welk soort bedrijf ben je gaan werken na de opleiding?
In het vierde leerjaar dien je een afstudeeropdracht te doen bij een bedrijf. Ik deed mijn afstuderen bij Smit’s Bouwbedrijf in Beverwijk. Na mijn afstuderen kon ik hier direct aan het werk en ben ik begonnen met een traineeship op het bedrijfsbureau om het BIM-team te ondersteunen.

Waarom zou jij deze opleiding aanraden?
Ik zou de opleiding om meerdere redenen aanraden. Te beginnen bij de leerzame vakken die door vakbekwame docenten worden gegeven. Naast de vakken en kennis die je er op doet, biedt de opleiding veel meer dan alleen maar leren zoals: buitenlandse studiereizen, excursies naar diverse bouwwerken en de mogelijkheid tot het doen van stages. Het behalen van je KOB-aannemersvakdiploma gedurende de studie behoort zelfs tot één van de vele mogelijkheden.

Heb je nog een tip voor aankomende studenten?
Iets dat voor zich spreekt: Begin alleen aan de opleiding als de bouw je echt interesseert en je het leuk vind. Als de moeilijkheidsgraad dan aan de hoge kant ligt, maar je het graag wilt en je best er voor doet, dan lukt het!

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228