Bouwkunde voltijd

Jouw ideeën zet je graag om in realistische, doorberekende ideeën. En je bent een doener om wat op papier staat van de grond af op te bouwen. 

Hbo Bouwkunde

Voor wie

Misschien loop jij wat verstrooid rond als je in het centrum van Rotterdam bent of aan de oevers van het Amsterdamse IJ. Niets mooiers dan architectuur. Daarlangs wil je verdwalen. Om na deze fascinatie weer snel met beide benen op de grond te staan. Want meer dan een dromer ben je een denker: jouw ideeën zet je graag om in realistische, doorberekende ideeën. Jouw kennis van wis- en natuurkunde is daar goed genoeg voor. En je bent een doener om wat op papier staat van de grond af op te bouwen. Daarvoor beschik je over organisatietalent en leiderschap. Past deze karakterschets bij jou? Stap dan in de wereld van de bouwkunde.

Studieprogramma Bouwkunde

De vierjarige opleiding Bouwkunde combineert de praktijk met theorie. Al tijdens de opleiding kom je in contact met bedrijven uit het werkveld. Hieronder lees je wat je in vier jaar doet. 

Studieopbouw

Studieopbouw in het kort

Met Bouwkunde leer je bouwprojecten ontwerpen, berekenen, construeren en uitvoeren. Het komt aan op een creatief ontwerp en vooral de bouwtechnische uitwerking ervan tot in de details. Daarvoor heb je wis- en natuurkunde nodig. Het hoort allemaal bij deze brede opleiding. Daarin sta je stil bij actuele thema's, zoals duurzaam renoveren. Grote kans dat je het in de praktijk tegenkomt: je loopt namelijk volop stage. Daarin oefen je naast je technische ook je organisatorische en communicatieve vaardigheden.

Persoonlijk
Hoe breed de opleiding ook is, de locaties in Alkmaar en Haarlem zijn lekker overzichtelijk en de sfeer is persoonlijk. Medestudenten en docenten kennen jou vanaf het begin bij naam. Je voelt je snel thuis bij Inholland.

Studievormen

  • Theorie
    Een vast bestanddeel van elke opleiding is de theorie. Je volgt hoor- en gastcolleges en je besteedt uren aan zelfstudie.
  • Projecten
    Theorie volg je vooral individueel, aan projecten werk je meestal met medestudenten. Je krijgt daarbij ondersteuning: een coach leert je procesmatig werken en een deskundige geeft je desgevraagd technisch en inhoudelijk advies.
  • Praktijk
    Je gaat op diverse excursies om werk in uitvoering live te volgen. Van actuele bouwprojecten in Nederland tot een bezoek aan een Europese stad en een verre studiereis naar misschien wel China: je komt al snel in aanraking met de internationale beroepspraktijk. Uiteraard ook door stage te lopen. Opnieuw een kans voor een leerzame ervaring in het buitenland.
  • Onderzoek

Twijfel je nog?
Met wiskunde en natuurkunde heb jij de bouwstenen in handen om aan meerdere opleidingen te beginnen.  Weet je nog niet zeker of Bouwkunde wel bij jou past, kijk dan eens bij opleidingen die op Bouwkunde lijken:

Jaar 1 - Propedeuse

Eerste jaar

Met Bouwkunde word jij in vier jaar een bouwkundig ingenieur. Dat begint met een stevig theoretisch fundament. Zo maak je in het eerste jaar volle dagen op school. Je volgt dan niet alleen colleges. Je werkt ook met medestudenten aan opdrachten. Al snel komt de praktijk om de hoek kijken. Gastdocenten zetten het venster naar buiten open.

Spectaculair
Je volgt blokken van tien weken. Daarin werk je aan een project. Zo maak je meteen kennis met ontwerpaspecten en bouwkundige constructies uit de praktijk. Uiteraard leg je het theoretisch fundament voor je opleiding met colleges in bijvoorbeeld bouwfysica, en materiaalkunde.

De praktijk zie je op zijn spectaculairst tijdens diverse excursies naar actuele bouwprojecten.

Jaar 2 - Verdiepen

Tweede jaar

Zo, en nu aan de slag. Al in het tweede jaar ga je naar de bouwplaats voor een oriënterende stage van twintig weken. Voor een aannemer voer je vooral praktisch werk uit. Vraag bijvoorbeeld een offerte op met het juiste aantal materialen. Oefen je vaardigheden in digitaal tekenen, assisteer bij de projectuitvoering en wees vraagbaak voor medewerkers op de bouwplaats.

Projecten
Na je stage ga je aan de slag met twee projecten. Ook volg je colleges over onder meer construeren.

Jaar 3 - Stage

Derde jaar

Je begint het jaar met de vakken: Bouwtechniek en herbestemmen, ruimtelijke ordening en beleid, bestaande constructies en building information modeling, Internationalisering . Daarna is het tijd voor je tweede stage, het moment om je te specialiseren. En om eventueel naar het buitenland te gaan! Inmiddels heb je je weg in de beroepspraktijk gevonden en je specialisatie gekozen. Daardoor kun je bewust jouw stageplek kiezen. Ga je aan de slag bij een architecten- of constructiebureau, de overheid of wordt het misschien wel weer een aannemer? Extra spannend is dat je veel verantwoordelijkheden krijgt, meer dan ooit.

Ballast Nedam
Dankzij de goede contacten met het bedrijfsleven heb je toegang tot veel interessante stageplaatsen. Studenten liepen eerder stage bij bijvoorbeeld Ballast Nedam, BAM, Bouwbedrijf De Nijs, architectenbureaus en kleinere bouwbedrijven. Kijk ook gerust voorbij de horizon en ga voor een stageavontuur in het buitenland.

Kansen in het buitenland
Goed opgeleide bouwkundigen zijn overal in de wereld welkom. Ook als ze nog druk bezig zijn hun diploma te halen. Leer nieuwe uitdagingen over de grens kennen, zowel vakinhoudelijk als persoonlijk. Hoe stellen ze elders in Europa bestekken op, op welke schaal werken ze in China? En hoe vind jij je weg tussen deze nieuwe collega's in een vreemde cultuur. Ervaar het tijdens jouw stage in het derde studiejaar. Probeer zelfstandig zo'n mooie plek te bemachtigen. Zo'n kans laat je toch niet liggen?

 

Jaar 4 - Afstuderen

Vierde jaar

In het vierde jaar ga je door met jouw specialisatie, die je in het derde jaar in gang hebt gezet. En er volgt een spectaculaire onderbreking. Studenten en docenten organiseren namelijk een studiereis. Wordt China weer de bestemming, zoals afgelopen jaren?

Afstuderen
Het laatste halfjaar staat in het teken van jouw afstuderen. Werk aan een afstudeerproject bij een bouwbedrijf dat jij zelf mag kiezen en in overleg met het bedrijf mag vormgeven. Het is jouw proeve van bekwaamheid: laat zien dat je uitgegroeid bent tot young professional.

Bachelor of Science
Rond je jouw afstudeeropdracht met succes af, dan mag je jezelf Bachelor of Science (BSc) noemen of ingenieur (ing.).

 

Vakken

Vakken

Construeren staalConstrueren betonBetontechnolgieWiskundeBouwfysicaBouwmetenBouwmaterialenUitvoeringstechniekVCAVoorbereiding stageInternationaliseringOrganisatie van de bouwProjectmanagement & organisatieToegepaste mechanicaGeschiedenis van de architectuurBouwtechniekRevitBedrijfsvoeringRegelgevingBouwtheorieEconomieCommunicerenOntwerp & bouwtechniekMateriaal en techniekBouwtechniek UtiliteitsbouwGebouwontwerp en BrandveiligheidStatisch Onbepaalde ConstructiesConstructief OntwerpOnderzoek en RapportagetechniekGebouwinstallaties en DuurzaamheidBegroten en PlannenSpecificeren en ContracterenBIM DatamanagementInvesterings- en exploitatiekostenRuimtelijke ordening en beleidBestaande ConstructiesBuilding Information ModelingInternationaliseringGebouwanalyse en bouwbesluitBeheer en onderhoudBLVC, Omgevingsaspecten

Online Open Dag 31 oktober

Meld je aan

Lees meer

Download de brochure

 

Probeer de opleiding uit

Kom proefstuderen

Haal het beste uit Bouwkunde

Studiebegeleiding

We vinden het belangrijk dat je je snel thuis voelt bij Inholland. Dat je weet hoe je opleiding in elkaar zit en hoe je effectief studeert. Onze studieloopbaanbegeleiders helpen je op weg. Het overleg vindt plaats in jouw mentorgroep en door middel van groeps- en individuele gesprekken. Bij specifieke leerproblemen, adviseert een studentendecaan je graag. In het eerste halfjaar ondersteunen ook tweedejaarsstudenten jou.

 

Studeren in het buitenland?

Studeren in het buitenland verruimt je blik, vergroot je kennis en biedt je een ervaring waar je je leven lang profijt van hebt. Je staat er in zo'n avontuur natuurlijk niet alleen voor: vanuit Hogeschool Inholland krijg je begeleiding. Zo is een uitwisseling mogelijk met Hogeschule Joanneum te Graz in Oostenrijk. Je behaalde studiepunten tellen mee als je terugkomt in Nederland. En je ervaringen? Die pakt niemand je meer af.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!