Civiele Techniek voltijd

"Iedereen in mijn klas is al gescout door bedrijven om daar na de studie te gaan werken."

Afgestudeerde Sarah Wiggers

Studenten werken tijdens hun opleiding zelfstandig aan vraagstukken van bedrijfsleven en overheden, daarbij ondersteund door docenten, lectoren en onderzoekers. De Kenniswerkplaats portretteert studenten en jonge ondernemers in een serie verhalen, waarin ze vertellen over hun opleiding en hun passie voor hun werkgebied. In dit verhaal maken we kennis met Sarah Wiggers, alumnus Civiele Techniek.

Als student meewerken aan een nieuw Den Helder
Na de havo wilde Wiggers doorstuderen maar wat ze precies wilde, dat wist ze nog niet. Al snel kwam ze er achter dat ze iets met techniek wilde doen. Omdat ze nog niet de behoefte had om uit huis te gaan en Alkmaar vanuit ‘t Zand waar ze woont goed te bereizen is, viel de keuze al snel op de hogeschool Inholland in Alkmaar. Ondanks dat de keuze om te studeren in Noord-Holland voortkwam uit een praktische overweging, heeft Wiggers geen moment spijt gehad van haar keuze om in de regio te blijven. Zo geeft hogeschool Inholland veel ondersteuning bij het studeren en zijn er genoeg mogelijkheden om praktijkervaring op te doen. Over de stages tijdens haar studie vertelt ze dan ook met veel passie. “Ik heb eigenlijk drie stages gedaan tijdens mijn studie: bij een uitvoerder aan het begin van het tweede jaar, dat heb ik gedaan bij KWS, een bouwbedrijf. Hier was ik eigenlijk vooral buiten bezig met projecten. Mijn tweede stage heb ik gedaan bij een ingenieursbureau, dat was echt een kantoor stage. Dan leer je hoe alle plannen worden gemaakt voordat het werk buiten in uitvoering gaat. Over de laatste schoolopdracht die in samenwerking met het Hoogheemraadschap werd ingericht, is Wiggers nog het meest te spreken. “De gemeente wilde kijken of het mogelijk was om gebouwen te plaatsen op de dijk. Hierbij moest de zee aan de buitenkant van de dijk worden verbonden met het stadsgedeelte”. Bij Den Helder ligt de belangrijkste marinebasis van Nederland. Hiernaast is Den Helder ook een belangrijk knooppunt in de offshore-activiteiten op het Nederlandse deel van de Noordzee. Wie echter de stad bezoekt, ziet niets van deze cultuur terug. “Den Helder mist sfeer en het doel van dit project was dan ook om meer leven te krijgen in de stad”. Voor een frisse blik en input van jongeren besloot de gemeente het project voor te leggen aan een groep Civiele Techniek en Bouwkunde studenten van hogeschool Inholland in Alkmaar en Bouwmanagement & Vastgoed van hogeschool Inholland in Haarlem. “Dat was een leuke uitdaging, want vanuit Bouwkunde zat er een richtlijn aan het ontwerp van het gebouw. Zij kregen de opdracht om een gebouw van vier of vijf verdiepingen te ontwerpen. Zo’n groot gebouw werd voor ons lastig om qua veiligheid te verantwoorden. Wij als Civiele Techniek studenten gingen immers over de veiligheid van de dijk”.

Stage lopen bij het Hoogheemraadschap
Na het uitvoeren van het schoolproject zag Wiggers haar kans schoon om de cirkel rond te maken en naast ervaring uit het bedrijfsleven ook ervaring op te doen bij de overheid. “Daar moet ik zijn voor mijn afstudeerstage dacht ik, ik ben er dan ook meteen achteraan gegaan”. Zo gezegd zo gedaan, en met succes. Wiggers wist een stageplaats te bemachtigen bij het Hoogeheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Voor haar stage opdracht besloot Wiggers verder te bouwen op het schoolproject. “Ik ben toen veel dieper in mijn afstudeeronderzoek gaan kijken naar de veiligheid van de dijk en hoe deze verandert wanneer je een grote constructie gaat integreren in het dijklichaam”. Zo kwam Wiggers door het ontwerpen van software modellen tot de conclusie dat een gebouw dat op staal is gefundeerd bij zou kunnen dragen aan de stevigheid van de dijk.

Het onderzoek van Wiggers zette beslist zoden aan de dijk en vormden de eerste aanzet om te kijken welke technische belemmeringen er mogelijk kunnen zijn bij het ontwikkelen van de dijk. Het onderzoek werd door de hogeschool rijkelijk beloond met een 8,6 en ook Wiggers was zeer te spreken over haar werk. Zo vertelt ze: “Ik heb met dit onderzoek hopelijk het fundament gelegd waarop de gemeente kan voortbouwen. Er moet natuurlijk nog veel meer onderzoek worden gedaan, al denk ik dat dit vooral onderzoek zal zijn naar de juridische mogelijkheden van bouwen op de dijk”.

Vrouwen in de techniek
Tegenwoordig vind je op bijna elke Nederlandse universiteit of hogeschool meer vrouwen dan mannen in de collegebanken. Helaas lijkt dit niet op te gaan voor de technische studies. Zo ligt het aandeel vrouwen met een technisch beroep veel lager dan in de rest van Europa. Met 18 % is ons land hekkensluiter. Ook Wiggers erkent dat er weinig vrouwen zijn die kiezen voor een technische studie. “In mijn klas ben ik de enige vrouw. Dit verschil zal er altijd blijven als wij er niets aan doen. Het is aan ons om meer vrouwen de techniek in te krijgen”. Toch erkent Wiggers dat er ook voordelen zitten aan het werken met alleen maar mannen. “Er is geen gezeur, we doen het gewoon en gas erop. Dat maakt studeren heel relaxt”. Op de vraag of er ook wel eens sprake is van positieve discriminatie antwoord Wiggers dat ze het niet weet. “Eigenlijk is iedereen die deze studie heeft afgerond- man of vrouw- gewoon erg gewild. Iedereen van mijn klas is al gescout door bedrijven om daar na de studie te gaan werken. Het kan zijn dat er een klein voordeel is omdat vrouwen een probleem vanuit een andere invalshoek kunnen bekijken maar of dat doorslaggevend is…”. De toekomst ziet Wiggers rooskleurig tegemoet. Zoals veel studenten weet ze nog niet wat ze na haar studie gaat doen. Daarom heeft ze besloten om een baan bij het Hoogheemraadschap aan te houden om eerst te gaan reizen. Na haar wereldreis hoopt ze voor zichzelf duidelijk te hebben of ze verder gaat studeren of toch kiest om aan de slag te gaan in de techniek. Hoe dan ook raadt ze iedereen aan om een technische studie en stage te gaan doen in Noord-Holland. “Je hebt met een technische studie nooit moeite met het vinden van een stage of werk”. Hiernaast vindt Wiggers dat je niet persé naar de grote stad hoeft om een stage of werkplek te vinden. “ Kijk maar naar een bedrijf als het Hoogheemraadschap, dat soort spelers heb je ook hier in Noord-Holland, eigenlijk kun je alles wat je nodig hebt hier in de prachtig groene omgeving vinden”.

Bron: Van Hollandse Bodem

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228