Dier in de duurzame samenleving (Dier- en Veehouderij) voltijd

Jij houdt van dieren en wilt hier op hoger niveau mee aan de slag.

Hbo Dier in de duurzame samenleving (Dier- en Veehouderij)

Voor wie

Je houdt van dieren. Van jouw huis zou je best een boerderij willen maken. Of dat kan? Andersom kan natuurlijk wel: een boerderij als je nieuwe thuis. Biologisch, vlakbij de stad, gericht op agrotoerisme om boer en burger met elkaar te verbinden. Of richt je je liever op de gezondheid van dieren met goede voedingsproducten, of geneesmiddelen? Met Dier in de duurzame samenleving (Dier- en Veehouderij) kun je alle kanten op. Of je nu met de voeten in de aarde wilt staan als ondernemer, vooral een adviserende of beleidsmatige rol ambieert of nieuwe oplossingen zoekt als onderzoeker. Jij zet door als andere opgeven. De opleiding biedt een brede basis en is soms best technisch door de multidisciplinaire opdrachten en de vele innovaties in de sector. Zo krijg je te maken met biologie en scheikunde.

Studieprogramma Dier in de duurzame samenleving (Dier- en Veehouderij)

De vierjarige opleiding Dier in de duurzame samenleving (Dier- en Veehouderij) combineert de praktijk met theorie. Al tijdens de opleiding kom je in contact met bedrijven uit het werkveld. Hieronder lees je wat je in vier jaar doet. 

Studieopbouw

Studieopbouw in het kort

Van marketing tot anatomie en van statistiek tot voeding: met de opleiding kun je in heel veel beroepen terecht. Niet alleen om dieren te houden: ook interessante functies als onderzoeker of adviseur zijn mogelijk. De praktijk staat centraal: met stages en praktijkprojecten doe je veel ervaring op, vooral bij bedrijven en organisaties in en rond de Randstad. Zo zie je welke uitdagingen er in jouw toekomstig werkveld spelen. Binnen de kleinschalige opleiding kun je rekenen op persoonlijke aandacht: in Delft, onze locatie met groene opleidingen. 

Studievormen

 • Theorie
  Je doet kennis op met hoor-, werk- en gastcolleges en zelfstudie, afgesloten met tentamens.
 • Projecten
  Met een groep doe je een literatuurstudie of werk je bijvoorbeeld aan een concrete case van een bedrijf. Met welke oplossing komen jullie in een verslag of projectposterpresentatie.
 • Praktijk
  Je gaat het veld in door op verschillende excursies te gaan en op meerdere plekken stage te lopen en opdrachten uit te voeren, ook voor jouw afstuderen. Dat maakt jou klaar voor het echte werk na je opleiding.
 • Onderzoek
  Je verricht onderzoek waarover je artikelen, essays of verslagen schrijft. Je rondt je opleiding af met een afstudeeronderzoek.

Studies die hierop lijken
Heb je 'iets' met dieren of juist ietsje meer met natuur en milieu? Ontdek wat Landscape and Environment Management jou te bieden heeft. Of ga voor Tuinbouw & Agribusiness voor een baan in de sier-, fruit- of groenteteelt. We bieden het allemaal aan op Hogeschool Inholland Delft, onze 'groene' locatie, vlakbij de kassen van het West- en Oostland en de polders van het Groene Hart.

Jaar 1 - Propedeuse

Eerste jaar

Met Dier in de duurzame samenleving (Dier- en Veehouderij) word je opgeleid tot ondernemer, voorlichter, adviseur, beleidsmedewerker of onderzoeker. In het eerste en tweede jaar leer je het dier vanbinnen en vanbuiten kennen. Daarnaast kom je alles te weten over het runnen van een (agrarisch) bedrijf en denk je na over de plek van het dier in de maatschappij. Uiteraard ga je ook het veld in. Want deze verkennende fase is pas echt compleet met diverse excursies, snuffelstages en praktijkopdrachten. Theorie, laboratoriumvaardigheden en projectmatig werken staan daarbij centraal. Je oriënteert je nu nog breed. 

Snuffelstage
De opleiding Dier in de duurzame samenleving (Dier- en Veehouderij) is er één van handen uit de mouwen. Vandaar dat je al het eerste jaar korte snuffelstages loopt en op verschillende excursies gaat. Zo krijg je een goed gevoel bij wat de sector allemaal te bieden heeft.

Vakken

DierbouwDierfunctie
Voeding
Fokkerij en genetica
Dierziekten
Huisvesting
Dierenwelzijn en gedrag
Ethiek
Voorlichting
Advisering
Ondernemen
Onderzoeken
Ketenbeheer
Marketing en economie
Statistiek

Jaar 2 - Verdiepen

Tweede jaar

Zowel in het eerste als het tweede jaar oriënteer je je op het vakgebied. Je maakt kennis met het dier met vakken over anatomie en fysiologie, voeding en dierziektes, recht, marketing en economie.

Dieren houden
Ook leer je mogelijke beroepen kennen. Zo passeert ook de bedrijfskundige kant van de sector de revue. Daarnaast verdiep je je verder in het dier en in vakken die met het houden van dieren te maken hebben. De praktijk komt tot leven dankzij oriëntatiestages die je mag lopen, excursies naar dier- en veehouderijbedrijven en diverse externe projecten.

Vakken

DierbouwDierfunctie
Voeding
Fokkerij en genetica
Dierziekten
Huisvesting
Dierenwelzijn en gedrag
Ethiek
Voorlichting
Advisering
Ondernemen
Onderzoeken
Ketenbeheer
Marketing en economie
Statistiek

Jaar 3 - Stage

Derde jaar

Na je snuffelstages en excursies heb je een goed gevoel kunnen krijgen bij wat de sector allemaal te bieden heeft. Welk beroep jou het meeste aantrekt? Ervaar het met een onderzoeksstage van vijf maanden in het derde jaar. Want leren door te doen, daar leer je het snelste van. Waar je stage loopt? Dat kies je zelf. Het kan zelfs in het buitenland. Zelfstandig voer je een opdracht uit voor het bedrijf of de instelling waar je stageloopt. Na afloop schrijf je een verslag.

De tweede helft van het jaar verdiep je je verder in vakken gericht op verschillende beroepen.

Jaar 4 - Afstuderen

Vierde jaar

Je begint het vierde jaar met een (multidisciplinair) project voor een externe opdrachtgever. Ook bereid je je alvast voor op de arbeidsmarkt. Je oefent met praktische vaardigheden. Hoe solliciteer je en hoe werk je aan je personal branding.

In het laatste halfjaar ga je afstuderen. Opnieuw mag je een zelfstandige opdracht uitvoeren voor een bedrijf in binnen- of buitenland en daarover een verslag schrijven. Laat zien dat je als beginner je vak al prima verstaat en de bachelor-diploma is voor jou.

Bachelor of Science
Als je de opleiding Dier in de duurzame samenleving (Dier- en Veehouderij) met succes hebt afgerond, mag je jezelf Bachelor of Science noemen!

Lees meer

Download de brochure

 

Probeer de opleiding uit

Kom proefstuderen

Haal het beste uit Dier in de duurzame samenleving (Dier- en Veehouderij)

Studiebegeleiding

We vinden het belangrijk dat je je snel thuis voelt bij Inholland. Dat je weet hoe je opleiding in elkaar zit en hoe je effectief studeert. Onze studieloopbaanbegeleiders helpen je op weg. Het overleg vindt plaats in jouw mentorgroep en door middel van groeps- en individuele gesprekken. Bij specifieke leerproblemen, adviseert een studentendecaan je graag. In het eerste halfjaar ondersteunen ook tweedejaarsstudenten jou.

 

Studeren in het buitenland

Studeren in het buitenland verruimt je blik, vergroot je kennis en biedt je een ervaring waar je je leven lang profijt van hebt. Je staat er in zo'n avontuur natuurlijk niet alleen voor: vanuit Hogeschool Inholland krijg je uitgebreide begeleiding. Je behaalde studiepunten tellen mee als je terugkomt in Nederland. En je ervaringen? Die pakt niemand je meer af.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!