
Je leert door opdrachten te doen voor Schiphol of het Rijksmuseum. Elke dag is anders!
De hbo-opleiding Facility Management leidt je op tot een professional die ervoor zorgt dat alles op rolletjes loopt binnen organisaties. Jij draagt bij aan een optimale werkomgeving voor de medewerkers en de bezoekers. Als facility manager ben je een belangrijke schakel voor de organisatie.
Je bent echt een duizendpoot. De studenten van Facility Management zijn inventief, ondernemend, creatief, oplossingsgericht, nemen graag initiatief en kunnen goed samenwerken. Dit alles ga je ontwikkelen tijdens de opleiding. Ontdek de vele kansen en mogelijkheden met deze brede opleiding.
In de vierjarige hbo-opleiding Facility Management ligt de nadruk op de praktijk: je leert door opdrachten te doen voor echte opdrachtgevers. Natuurlijk krijg je ook theorie aangereikt om de opdrachten goed uit te kunnen voeren. Daarnaast krijg je intensieve begeleiding van coaches en werk je voortdurend aan je persoonlijke ontwikkeling.
Bij de opleiding Facility Management leer je in de praktijk door te werken aan opdrachten van echte organisaties. Een betere leerschool bestaat niet. Bij ons leer je door samen met medestudenten praktijkervaringen op te doen.
Leren door te doen
De facilitaire wereld verandert continu. Meebewegen, vooruitdenken en omgaan met dit soort uitdagingen en onzekerheden leer je door te doen. Bij Facility Management werk je vier jaar lang aan zeven leeruitkomsten. Leeruitkomsten beschrijven wat je moet weten, kunnen en beheersen aan het eind van de opleiding Facility Management.
Vaste thuisbasis
Samen met medestudenten vorm je een vast team onder begeleiding van een leercoach. Dit leerteam is je thuisbasis waarin je veel van elkaar leert. Wat gaat goed, wat kan beter en wat heb je nodig? Door deze ervaringen met elkaar te bespreken, word je beter. Fouten maken mag, want daar leer je van. De leercoach toetst regelmatig welke vooruitgang je boekt.
Beoordeling
Bij de opleiding Facility Management toetsen we programmatisch. Dat is een moderne manier van beoordelen in het onderwijs, waarbij niet slechts één toetsmoment bepaalt of je iets beheerst, maar juist een verzameling van gegevens (feedback, opdrachten, observaties, gesprekken) gedurende een langere periode. Je houdt je ontwikkelproces binnen de leeruitkomsten overzichtelijk bij in een persoonlijk dossier: het ontwikkelportfolio.
Toekomst
Met de opleiding Facility Management kun je veel kanten op. Of je nu interesse hebt in duurzaamheid, logistiek of organisatie, er zijn volop mogelijkheden. Je kunt functies vervullen zoals inkoopmanager, duurzaamheidsmanager of facilitair coördinator. Bovendien is de kans op een baan groot: veel studenten vinden al tijdens of direct na hun studie een baan.
Bij de opleiding Facility Management werk je in de eerste twee studiejaren (fase 1) aan concrete opdrachten van organisaties. Dit zijn bijvoorbeeld een ziekenhuis, een scholengemeenschap, een aanbieder van schoonmaak- of cateringdiensten of een zakelijke dienstverlener. Voorbeelden van opdrachten zijn het opzetten en voorbereiden van een nieuw gastvrijheidsconcept, een oplossing bedenken voor het voorraadbeheer van een zorginstelling of een aanpak ontwikkelen voor het verduurzamen van kantoorartikelen. Opdrachtgevers zijn bijvoorbeeld: Cordaan, Schiphol, ROC Amsterdam, Facilicom, HEYDAY Facility Management en de afdeling Facility van Inholland.
Leeractiviteiten
Binnen de opleiding zijn er drie manieren om te leren:
Allereerst het werken aan praktijkstukken en het bestuderen van praktijkvoorbeelden. Denk aan vragen zoals: Hoe maak je deze organisaties toegankelijk, duurzaam en gastvrij? Welke nieuwste technologie pas je toe? Hoe zorg je dat werknemers prettig, veilig en gezond werken?
Ten tweede leren we door feedback op te halen. Feedback is nodig om je verder te helpen binnen je eigen ontwikkeling. Jijzelf bent dus eigenaar van je eigen leerproces.
Ten derde doe je kennis op. Dat doe je via colleges, werkplaatsen, gastcolleges, workshops en het werken aan duurzame vaardigheden (denk aan communiceren, onderzoeken, samenwerken en creativiteit tonen).
Een aantal van die colleges en trainingen gaat over onderwerpen die rechtstreeks te maken hebben met facility management. In andere lessen krijg je tools aangereikt om aan jouw persoonlijke ontwikkeling te werken, zoals presenteren en samenwerken.
Een paar voorbeelden:
Leerteams
Bij onze opleiding werken we niet in klassen: samen met 10 à 12 andere studenten vorm je een leerteam. Daarin leer je interactief van én met elkaar. Ook krijg je veel individuele aandacht van de docenten.
In jaar 3 en 4 ga je aan de slag met vraagstukken die complexer zijn dan de vraagstukken van jaar 1 en 2. De laatste twee jaar van de opleiding tellen vier semesters: twee semesters in jaar 3 en twee semesters in jaar 4. In elk semester kies je een andere leeractiviteit. De verschillende leeractiviteiten die je kan kiezen zijn:
Welke keuze je ook maakt, je blijft je altijd ontwikkelen binnen de leeruitkomsten.
Bachelor of Science
Als je je opleiding Facility Management met succes hebt afgerond, mag je jezelf Bachelor of Science (BSc) noemen! Hierna kun je het werkveld in of nog een master volgen.
We vinden het belangrijk dat je je snel thuis voelt bij Inholland. Dat je weet hoe de opleiding in elkaar zit en hoe je effectief studeert. Je leerteamcoach begeleidt je daarbij. Bij specifieke leerproblemen adviseert een studentendecaan je graag. In het eerste halfjaar van de opleiding Facility Management ondersteunen ook hogerejaarsstudenten jou. Zij weten tenslotte als geen ander hoe het is om Facility Management te studeren.
Studeren in het buitenland verruimt je blik, vergroot je kennis en biedt je een ervaring waar je je leven lang profijt van hebt. Via Hogeschool Inholland kun je een deel van de studie Facility Management volgen bij partneruniversiteiten die door de opleiding zijn geselecteerd in de verschillende Europese landen. Je staat er in zo’n avontuur natuurlijk niet alleen voor: vanuit Hogeschool Inholland krijg je uitgebreide begeleiding. Je behaalde studiepunten tellen mee als je terugkomt in Nederland. En je ervaringen? Die pakt niemand je meer af.