Facility Management

Op openbare plaatsen als een ziekenhuis, een station of een school merk je op hoe goed dingen geregeld kunnen zijn. Daar heb je respect voor.

Opleiding Facility Management (voltijd)

Voor wie is de facilitair manager opleiding?

Je wilt zaken goed regelen voor mensen in allerlei organisaties. Hoe kunnen kantoormedewerkers hun werk prettig, gezond en veilig doen? Kun je gerecycled meubilair inkopen zonder duurder uit te zijn? Hoewel je graag regelt, denk je ook buiten de regels. Stel jou gerust een vraag waarop je het antwoord nog niet weet. Jij zoekt het graag uit. Daarbij onderzoek je ook de vraag achter de vraag. Ben jij inventief en ondernemend genoeg om de oplossing te vinden? Dan ben je geknipt voor de opleiding Facility Management. Ontdek de vele kansen op verschillend werk met deze brede opleiding waarin je meteen in de praktijk aan de slag gaat als facilitair medewerker.

Studieprogramma Facility Management

De vierjarige opleiding Facility Management combineert de praktijk met theorie. Al tijdens de opleiding kom je in contact met bedrijven uit het werkveld. Hieronder lees je wat je in vier jaar doet. 

Studieopbouw

Studieopbouw in het kort
Vergeet tentamens, standaard lesprogramma’s en vaste boekenlijsten. Verwacht geen rapportcijfers of docenten voor de klas. Jij leert bij de hbo opleiding Facility Management veel beter door ervaring op te doen. Lees hieronder hoe we dit organiseren.

Net als de praktijk

Wanneer je Facility Management gaat studeren, ga je meteen aan de slag. Je gaat van case naar case: concrete opdrachten van organisaties, zoals een ziekenhuis of school, Schiphol of Booking.com, ING of een hotel in het buitenland. Samen met medestudenten vorm je een team. Je bespreekt het vraagstuk bij het bedrijf, onderzoekt een oplossing, werkt die samen uit, pitcht jullie voorstel, verwerkt feedback en komt samen tot een nieuwe oplossing.

Word allround
Hoe worden organisaties duurzamer? Hoe maak je ze toegankelijk en gastvrij? Hoe zorg je ervoor dat mensen er prettig, veilig en gezond kunnen werken? Bij de opleiding tot facilitair medewerker komen er verschillende vraagstukken op je af. En afdelingen van een organisatie kunnen allemaal wat anders willen. Welke keuzes maak je? Wat adviseer je de directie? Je onderzoekt welke nieuwste technologie je kunt toepassen. Je beïnvloedt medewerkers om iets nieuws ook echt te gebruiken. Hoe kan bijvoorbeeld de catering medewerkers motiveren gezonder te eten? Wij geven je de essentiële vakkennis om al die ballen in de lucht te houden. Minstens zo belangrijk zijn de skills die je nodig hebt. Bij de opleiding Facility Management leer je communiceren, onderzoeken, samenwerken en creativiteit tonen, zodat jij een allround professional wordt.

Regie in jouw handen
Jij bepaalt niet alleen je eigen studietempo, maar ook je route. Coaches, experts en gastsprekers begeleiden en inspireren je. Daarbij luister je ook naar je hart: welke kant wil je op, waar specialiseer je je in? Hoe pak jij de regie in je persoonlijke ontwikkeling? En uiteindelijk zul je zien: in de praktijk werk je aan nieuwe inzichten en competenties en bouw je meteen aan een cv voor later.

Geen docenten, maar coaches en experts. Je gaat best een spannende tijd tegemoet. Je leert bij de studie Facility Management niet alleen een nieuw vak, maar vooral ook jezelf kennen. Waar lukt dat beter dan in de vertrouwde, veilige omgeving van Inholland? Je bent welkom in een hechte community van studenten, experts, coaches en opdrachtgevers. We kennen elkaar bij naam, houden elkaar scherp, geven elkaar steun. We gunnen iedereen de ruimte zichzelf te zijn en leren van elkaar, juist omdat we verschillend zijn. Binnen onze community mag jij je eigen pad volgen. Zo gaan we er samen voor om jouw persoonlijke ambitie waar te maken.

Toon lef en leer
De komende vier jaar aan de opleiding Facility Management wordt jouw ontdekkingsreis. Jij ontwikkelt je op jouw manier en struikelt daarbij vast een keer. Prima, want daar leer je van. Maar je moet het wel durven en dus heb je lef nodig. Lef om je eigen talenten te ontdekken, jezelf uit te dagen, te verbazen, samen te werken, keuzes te maken en te beseffen dat je langzamerhand een specialist bent geworden van wie wij kunnen leren.

Jaar 1 en 2 – Meteen de praktijk in

Eerste en tweede jaar van de opleiding Facility Management

Werken aan opdrachten
In het eerste studiejaar van de opleiding Facility Management ga je meteen aan de slag met facilitaire opdrachten. En dit blijf je doen, ook in het tweede jaar. Deze opdrachten doe je voor échte opdrachtgevers in het werkveld uit verschillende steden, zoals Amsterdam. Je mag zelf je opdrachten uitkiezen. Bijna altijd werk je samen met anderen: door samen te sparren en te werken, kom je verder en leer je meer. En het is natuurlijk ook gewoon leuk! Je bent dus meteen op operationeel niveau bezig, met onderwerpen als:

 • huisvesting
 • gastvrijheid
 • catering
 • beveiliging

Wil je weten hoe studenten zo'n opdracht ervaren?
Neem dan een kijkje op

Kennis opdoen
Kennis doe je op, doordat je bij elke opdracht passende theorie verzamelt en doordat je voortdurend feedback krijgt – van medestudenten, coaches en opdrachtgevers. Ook kun je in de studie Facility Management modules volgen: workshops, lezingen van gastsprekers en colleges. Een aantal van die modules gaat over onderwerpen die rechtstreeks te maken hebben met facility management. In andere modules krijg je tools aangereikt om aan jouw persoonlijke ontwikkeling te werken, zoals presenteren en samenwerken.
Een paar voorbeelden:

 • Inkoopmanagement
 • Accountmanagement
 • Creatieve onderzoeksmethoden
 • Duurzaamheid en circulariteit
 • Gastcollege Twynstra & Gudde
 • Relatiegericht samenwerken
 • Presenteren

Leerteams
Je bent onderdeel van een leerteam waarin nog 10 à 12 andere studenten zitten. Er zijn dus geen klassen meer. Aan elk leerteam is een leercoach verbonden. Met jouw coach kom je geregeld samen om je ontwikkeling en voortgang te bespreken.

Portfolio in plaats van tentamens
Bij de opleiding Facility Management werken we niet met tentamens. Gedurende het studiejaar bouw je een portfolio op. Hierin laat je zien aan welke opdrachten je allemaal gewerkt hebt en wat je daarvan hebt geleerd.

Jaar 3 - Verdiepen

Derde jaar

Facility Management Stage
In het eerste semester van jaar 3 ga je een zelfstandige stage volgen voor 20 weken, in binnen- of buitenland, bij een facilitaire organisatie. Tijdens deze stage kom je in contact met de facilitaire klanten, ontwikkelingen binnen alle gelaagdheden van Facility Management en zal je een opdracht uitvoeren als een van de onderdelen van je stage.

Je kunt denken aan de volgende stage-activiteiten:

 • Assisteren bij het opzetten van een businessplan
 • Opstellen van een marketingplan voor een facilitaire organisatie
 • Adviseren over het in- en uitbesteden van facilitaire diensten
 • Implementeren van nieuwe (kantoor)concepten
 • Herinrichten van facilitaire werkprocessen
 • Opstellen van een onderhoudsplan voor de lange termijn

Het tweede semester van het derde jaar staat in het teken van persoonlijke keuzemodules, waarbij je kan kiezen voor één van onze partneruniversiteiten in Oostenrijk, Finland of Litouwen of een module uit een van de andere programma’s van Inholland.

Jaar 4 - Afstuderen

Vierde jaar

Het vierde jaar staat volledig in teken van het afstuderen en de ontwikkeling van jouw persoonlijke vaardigheden. Hierbij ga je aan de slag met tactische en strategische vraagstukken.

Bachelor of Science
Als je je opleiding Facility Management met succes hebt afgerond, mag je jezelf Bachelor of Science (BSc) noemen!

Open Avond 12 oktober

Meld je aan!

Alle info op een rij

Download de flyer

Probeer de opleiding uit

Kom proefstuderen

Haal het beste uit de studie Facility Management

Studiebegeleiding opleiding Facility Management

We vinden het belangrijk dat je je snel thuis voelt bij Inholland. Dat je weet hoe je opleiding in elkaar zit en hoe je effectief studeert. Onze studieloopbaancoaches helpen je op weg. Bij specifieke leerproblemen, adviseert een studentendecaan je graag. In het eerste halfjaar van de opleiding Facility Management ondersteunen ook hogerejaarsstudenten jou. Zij weten tenslotte als geen ander hoe het is om Facility Management te studeren.

Facility Management studeren in het buitenland?

Studeren in het buitenland verruimt je blik, vergroot je kennis en biedt je een ervaring waar je je leven lang profijt van hebt. Via Hogeschool Inholland kun je een deel van de studie Facility Management volgen bij partneruniversiteiten die door de opleiding zijn geselecteerd in de verschillende Europese landen. Je staat er in zo’n avontuur natuurlijk niet alleen voor: vanuit Hogeschool Inholland krijg je uitgebreide begeleiding. Je behaalde studiepunten tellen mee als je terugkomt in Nederland. En je ervaringen? Die pakt niemand je meer af.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!