Facility Management voltijd

Je leert door opdrachten te doen voor Schiphol of het Rijksmuseum. Elke dag is anders!

Opleiding Facility Management (voltijd)

De hbo-opleiding Facility Management leidt je op tot een professional die ervoor zorgt dat alles op rolletjes loopt binnen organisaties.

Zo regel jij dat de temperatuur binnen een gebouw op orde is, dat er een gezonde lunch is en dat de werkplekken Arbo-proof zijn. Eigenlijk alles om ervoor te zorgen dat medewerkers hun werk prettig, gezond en veilig kunnen uitvoeren. Jij draagt dus bij aan een optimale werkomgeving. Wil jouw organisatie een specifiek klimaatdoel behalen? Dan regel jij dat er op een duurzamere manier gebruik wordt gemaakt van het gebouw. Als facility manager heb jij een belangrijke rol binnen kleine en grote organisaties.

Voor wie is de opleiding Facility Management?
Je neemt graag het initiatief en organiseren en plannen zit in jouw DNA. Je denkt graag buiten de kaders: je bent inventief, ondernemend en creatief genoeg om ingewikkelde vragen op te lossen. Ben je dat nu nog niet? Dan kun je het leren. Het mooie is: facility managers zijn er in bijna élke organisatie. Het werk is heel gevarieerd; elke dag is anders. Ontdek de vele kansen op uitdagend en afwisselend werk met deze brede opleiding waarin je meteen in de praktijk aan de slag gaat als facilitair medewerker.

Studieprogramma Facility Management

In de vierjarige hbo-opleiding Facility Management ligt de nadruk op de praktijk: je leert door opdrachten te doen voor echte opdrachtgevers. Natuurlijk krijg je ook theorie aangereikt om de opdrachten goed uit te kunnen voeren. Daarnaast krijg je intensieve begeleiding van coaches en werk je voortdurend aan je persoonlijke ontwikkeling.

Leermethode en studieopbouw

Leermethode en studieopbouw

Bij de opleiding Facility Management leer je in de praktijk door te werken aan opdrachten van echte organisaties. Een betere leerschool bestaat niet. Bij ons leer je door ervaring op te doen. Je past direct inhoud, kennis en vaardigheden toe. Zo leer je niet alleen een nieuw vak, maar ook jezelf kennen.

Leren door te doen
De facilitaire wereld verandert continu. Meebewegen, vooruitdenken en omgaan met dit soort uitdagingen en onzekerheden leer je door te doen. Voor onderbouwing put je uit allerlei bronnen waaronder theorieboeken. Ook bestudeer je praktijkvoorbeelden. Direct vanaf het begin van de opleiding werk je aan vraagstukken van toekomstige werkgevers, zoals ziekenhuizen, scholen en hotels. Hoe maak je deze organisaties toegankelijk, duurzaam en gastvrij? Welke nieuwste technologie pas je toe? Hoe zorg je dat werknemers prettig, veilig en gezond werken? Naast vakkennis zijn daar specifieke vaardigheden voor nodig. Bij Facility Management leer je communiceren, onderzoeken, samenwerken en creativiteit tonen, zodat je een allround professional wordt.

Vaste thuisbasis
Samen met medestudenten vorm je een vast team onder begeleiding van een leercoach. Dit leerteam is je thuisbasis waarin je veel van elkaar leert. Wat gaat goed, wat kan beter en wat heb je nodig? Door deze ervaringen met elkaar te bespreken, word je beter. Fouten maken mag, want daar leer je van. De leercoach toetst regelmatig welke vooruitgang je boekt.

Team per opdracht
In wisselende teams werk je aan verschillende praktijkopdrachten onder begeleiding van een opdrachtcoach. Je bespreekt per opdracht het vraagstuk bij de organisatie, onderzoekt een oplossing, pitcht een voorstel, verwerkt feedback en komt tot een eindproduct. Daarbij schakel je vanzelfsprekend de hulp van experts in. Bij de opdrachten wisselen theoretische kennis, hoorcolleges en workshops van experts en gastsprekers elkaar af. Ook lees je boeken en bekijk je online materialen voordat je samen met je team aan de slag gaat. Door deze opdrachten te doen, ontwikkel je jezelf inhoudelijk en ontwikkel je de kerntaken die horen bij een facilitaire professional.

Beoordeling van coaches en experts
Opdrachten licht je altijd toe in je portfolio. Je legt uit welke stappen je hebt genomen en waarom, welke theorie je hebt toegepast en wat je hebt geleerd. Zo toon je aan dat je de inhoud begrijpt en kunt toepassen en dat je de vaardigheden die daarvoor nodig zijn beheerst. Coaches en experts begeleiden je daarbij. Zij bekijken en beoordelen jouw portfolio regelmatig en bespreken dat met jou. Zo weet je hoe je je ontwikkelt en wat nodig is om verder te komen. De coaches en experts beoordelen je kerntaken en vaardigheden met een cijfer, waarmee jij je studiepunten kunt behalen.

Cv opbouwen
De komende vier jaar wordt jouw ontdekkingsreis. Je werkt in de praktijk aan nieuwe inzichten en competenties en bouwt meteen een cv op voor later. Lef is nodig om je eigen talenten te ontdekken, jezelf uit te dagen, te verbazen, samen te werken en keuzes te maken. Zo groei je uit tot de facilitair specialist die jij wilt zijn.

Jaar 1 en 2 – Meteen de praktijk in

Eerste en tweede jaar van de opleiding Facility Management

Werken aan opdrachten
Hoe worden organisaties duurzamer? Hoe maak je ze toegankelijk en gastvrij? Hoe zorg je ervoor dat werknemers prettig, veilig en gezond kunnen werken? Bij de opleiding Facility Management werk je in de eerste twee studiejaren (fase 1) aan concrete opdrachten van organisaties. Dit zijn bijvoorbeeld een ziekenhuis, een scholengemeenschap, een aanbieder van schoonmaak- of cateringdiensten en zakelijke dienstverleners. Opdrachtgevers zijn bijvoorbeeld Schiphol, booking.com, ING, Sodexo en Cordaan. Onderwerpen waarmee je aan de slag gaat zijn:

  • duurzaamheid
  • huisvesting
  • gastvrijheid
  • catering
  • beveiliging

Een voorbeeld van een vraagstuk: Hoe kun je de kantoorruimte slimmer indelen om personeelsgroei op te vangen?

Opdrachtteams
Per opdracht – je doet er vijf à zes per jaar – vorm je met medestudenten een opdrachtteam. Samen bespreek je het vraagstuk bij de organisatie. Je haalt input op bij de betrokkenen en duikt in de literatuur. Vervolgens werken jullie samen aan een voorstel voor een oplossing. Dat voorstel presenteer je in een pitch. Met de feedback die je daarop krijgt, pas je de oplossing aan. Door samen te werken, kom je verder en leer je meer. En het is natuurlijk ook gewoon leuk!

Kennis opdoen
Kennis doe je op door bij elke opdracht passende theorie te verzamelen. Daarnaast is feedback bij onze opleiding een belangrijk instrument om verder te komen: op alles wat je doet krijg je voortdurend feedback van medestudenten, coaches en opdrachtgevers. Ook volg je modules: workshops, lezingen van gastsprekers en colleges. Een aantal van die modules gaat over onderwerpen die rechtstreeks te maken hebben met facility management. In andere modules krijg je tools aangereikt om aan jouw persoonlijke ontwikkeling te werken, zoals presenteren en samenwerken.
Een paar voorbeelden:

  • Inkoopmanagement
  • Accountmanagement
  • Creatieve onderzoeksmethoden
  • Duurzaamheid en circulariteit
  • Gastcollege Twynstra & Gudde
  • Relatiegericht samenwerken
  • Presenteren.

Leerteams
Bij onze opleiding werken we niet in klassen: samen met 10 à 12 andere studenten vorm je een leerteam. Dat is je thuisbasis. Aan elk leerteam is een leercoach verbonden. Met jouw coach kom je geregeld samen om je ontwikkeling en voortgang te bespreken. Jouw basis is dus een kleine groep studenten waarin je veel individuele aandacht krijgt van de leercoach.

Portfolio opbouwen
Gedurende het studiejaar bouw je een ontwikkelportfolio op. Hierin laat je zien aan welke opdrachten je allemaal hebt gewerkt en wat je daarvan hebt geleerd. Aan de hand van jouw ontwikkelportfolio toetsen we of je op niveau bent.

Jaar 3 en 4 - Verdieping

Derde en vierde jaar

In jaar 3 en 4 ga je aan de slag met vraagstukken die complexer zijn dan de vraagstukken van jaar 1 en 2. Ook kun je een focus track volgen (een pakket vakken die je een half jaar lang rondom een specifiek thema volgt) of een stage (field track) lopen. De keuze is aan jou.

Eindfase
Jaar 3 en 4 vormen samen fase 2 van jouw studie: de eindfase. Deze fase telt vier semesters. Per semester voer je een andere onderwijsactiviteit uit (zie hieronder bij Tracks). Daarvoor maak je aan het begin van jaar 3 een studieplan. Er is veel keuzevrijheid. De enige voorwaarde is dat je aan het eind van deze twee jaar alle leeruitkomsten hebt aangetoond. De studiepunten voor deze fase ontvang je aan het eind van deze twee jaar: 120 studiepunten in één keer, als je een positieve beoordeling ontvangt voor jouw ontwikkelportfolio.

Tracks
De onderwijsactiviteiten in deze fase worden tracks (keuzemodules) genoemd. In de studiegids van jaar 3 en 4 staan allerlei mogelijkheden. Je kunt een field track (stage) lopen, je kunt een flex track doen of je kunt een minor volgen. Ook kun je een exchange track volgen in het buitenland. Als opleiding werken we samen met de University of Applied Sciences Kufstein in Tirol (Oostenrijk), de Vilnius University in Vilnius (Litouwen) en de Laurea University of Applied Sciences in Vantaa/Helsinki (Finland). Tot slot kun je onderwijs volgen bij een andere opleiding binnen of buiten Inholland.

Field track
Bij de opleiding Facility Management is een field track verplicht. Hierbij loop je 800 uur stage bij een facilitaire organisatie. De uren zijn als volgt opgedeeld: 

  • 640 uur werkervaring opdoen in de facilitaire branche en werken aan leeruitkomsten. Deze 640 uur is de student bij de organisatie op locatie;
  • 160 uur verwerken van leerervaringen in een stageportfolio. Binnen deze 160 uur vallen ook terugkomdagen van de opleiding en meetings van het leerteam.

Bachelor of Science
Als je je opleiding Facility Management met succes hebt afgerond, mag je jezelf Bachelor of Science (BSc) noemen! Hierna kun je het werkveld in of nog een master volgen.

Open Avond 11 december

Meld je aan

Leuke opleiding?

Op de hoogte blijven?

Probeer de opleiding uit

Kom proefstuderen

Haal het beste uit de studie Facility Management

Studiebegeleiding opleiding Facility Management

We vinden het belangrijk dat je je snel thuis voelt bij Inholland. Dat je weet hoe de opleiding in elkaar zit en hoe je effectief studeert. Je leerteamcoach begeleidt je daarbij. Bij specifieke leerproblemen adviseert een studentendecaan je graag. In het eerste halfjaar van de opleiding Facility Management ondersteunen ook hogerejaarsstudenten jou. Zij weten tenslotte als geen ander hoe het is om Facility Management te studeren.

Facility Management studeren in het buitenland?

Studeren in het buitenland verruimt je blik, vergroot je kennis en biedt je een ervaring waar je je leven lang profijt van hebt. Via Hogeschool Inholland kun je een deel van de studie Facility Management volgen bij partneruniversiteiten die door de opleiding zijn geselecteerd in de verschillende Europese landen. Je staat er in zo’n avontuur natuurlijk niet alleen voor: vanuit Hogeschool Inholland krijg je uitgebreide begeleiding. Je behaalde studiepunten tellen mee als je terugkomt in Nederland. En je ervaringen? Die pakt niemand je meer af.

Lijkt dit je een leuke opleiding?

We houden je graag op de hoogte van de opleiding Facility Management voltijd. Zo kun je ontdekken of de opleiding bij jou past en helpen we je bij je studiekeuze. Laat je e-mailadres achter en wij doen de rest.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228