Facility Management voltijd

Op openbare plaatsen als een ziekenhuis, een station of een school merk je op hoe goed dingen geregeld kunnen zijn. Daar heb je respect voor.

Hbo Facility Management

Voor wie

Jij staat zelf niet graag in de spotlights. Liever zorg je dat anderen schitteren. Laat jou maar schuiven achter de schermen. Op openbare plaatsen als een ziekenhuis, een station of een school merk je op hoe goed dingen geregeld kunnen zijn. Daar heb je respect voor. Je bent oplossingsgericht, kan je goed inleven in de ander en hebt oog voor perfectie. Je daagt jezelf graag uit, werkt goed in teamverband maar kunt ook zelfstandig werken. Maar boven alles ben je een echte regelaar die graag iets betekent voor een ander.

Studieprogramma Facility Management

De vierjarige opleiding Facility Management combineert de praktijk met theorie. Al tijdens de opleiding kom je in contact met bedrijven uit het werkveld. Hieronder lees je wat je in vier jaar doet. 

Studieopbouw

Studieopbouw in het kort

De opleiding Facility Management aan Hogeschool Inholland onderscheidt zich op een aantal punten. Wat je zeker kunt verwachten: 

 • Relevant programma met veel nadruk op praktijk-gerelateerd onderwijs
 • Concrete integratie van het beroepenveld binnen het programma
 • Persoonlijke aandacht door kleinschaligheid
 • Nadruk op jouw eigen inbreng en creativiteit
 • Samenwerkingen die inspireren en het beste in je naar boven halen
 • Goed bereikbare, prettige locatie vlakbij Amsterdam 

Studievormen
In het opleidingstraject krijg je onder meer:

 •  Hoor- en werkcolleges
 • Cursussen en trainingen
 • Groepsopdrachten
 • Gastcolleges
 • Werkveldbezoeken 

Daarnaast maak je tijd vrij voor zelfstudie. De collegestof bestaat uit een aantal modules. Dit zijn overzichtelijke en samenhangende delen van de totale leerstof, die je telkens afsluit met een toets of opdracht. Belangrijk zijn ook de stage in het derde jaar en het afstudeertraject in het vierde jaar. Je leert samenwerken met andere studenten in projecten. Deze projecten hebben altijd direct te maken met je toekomstige werkterrein.

Jaar 1 - Propedeuse

Eerste jaar

Het eerste studiejaar is oriënterend van aard en hierin wordt de basis gelegd voor je opleiding. Je maakt kennis met allerlei aspecten van Facility Management. Daarnaast pas je de opgedane kennis via projecten toe in de praktijk. Je houdt je bezig met specifieke onderdelen als huisvesting, gastvrijheid, catering, management en organisatie, facilitair eventmanagement, basis huisvestingsmanagement.

Daarnaast krijg je ook meer algemene onderdelen als management, marketing, communicatie. Tijdens het eerste jaar loop je een korte oriëntatiestage van 8 dagen, zodat je een goed beeld krijgt van een facilitaire organisatie.

Talent inzetten en ontwikkelen
Al aan het begin van deze opleiding leer jij je talenten op veel verschillende manieren in te zetten en te ontwikkelen: met een brede kennis van het vak heb je namelijk echt iets te kiezen. In de eerste twee jaar van deze opleiding hou je je dan ook bezig met breed toepasbare thema's als Kennismaken, Ontwikkelen en Ondernemen.

Vakken

VerandermanagementFinancieel managementVastgoed- en huisvestingsmanagementGastvrijheid/hostmanshipInkoop en logistiekSchoonmaakCommunicatie skills zowel Nederlands als EngelsArbo- en milieuwetgevingCateringmanagementVeiligheid/BeveiligingServicemanagementEventmanagement

Jaar 2 - Stage

Tweede jaar

In het tweede jaar ga je meer de diepte in. De nadruk ligt op het ontwikkelen van je managementvaardigheden. Met de focus op inkoop en sales/accountmanagement binnen het facilitair werkveld. Facilitaire organisaties zijn dynamisch en zullen zich snel moeten aanpassen aan ontwikkelingen binnen organisaties, binnen deze context wordt personeelsmanagement (HRM) aangeboden.

Stage
In het tweede semester ga je een zelfstandige stage volgen voor 20 weken bij een facilitaire organisatie. Tijdens deze stage komen je in contact met de facilitaire klanten, ontwikkelingen binnen alle gelaagdheden van Facility Management en zal je een opdracht uitvoeren als een van de onderdelen van je stage.

Je kunt denken aan de volgende stage-activiteiten: 

 • Assisteren bij het opzetten van een businessplan
 • Opstellen van een marketingplan voor een facilitaire organisatie
 • Adviseren over het in- en uitbesteden van facilitaire diensten
 • Implementeren van nieuwe (kantoor)concepten
 • Herinrichten van facilitaire werkprocessen
 • Opstellen van een onderhoudsplan voor de lange termijn.

Jaar 3 - Verdiepen

Derde jaar

In het eerste semester word je meer op tactisch niveau uitgedaagd. Tijdens het blok Regieorganisatie leer je hoe facilitaire organisaties omgaan met outsourcing/re-sourcing. Je gaat met je projectgroep een opdracht uitvoeren bij een bedrijf. Je gaat dit bedrijf van advies voorzien over welke stappen het moet nemen om over te kunnen gaan naar een regieorganisatie en als intermediair te kunnen functioneren voor de klant. 

Internationale module
In de tweede helft van het derde jaar staat internationalisering centraal. Kies je voor een semester bij één van onze partneruniversiteiten in Europa of ga je voor Engelstalige module Workplace and Real Estate Management.

Jaar 4 - Afstuderen

Vierde jaar

Het eerste semester van het vierde jaar verdiep je je nog verder in specifieke onderwerpen en voer je een opdrachten uit bij een bedrijf. Daarna volgt je afstudeeronderzoek. Je doet zelfstandig onderzoek bij een opdrachtgever. Dat onderzoek vormt de kern van je afstuderen:

 • Je bevindingen leg je op professionele wijze vast in een verslag, dat je zelf presenteert.
 • Je presenteert je portfolio.
 • Je scriptie en porfolio vormen samen je afstudeerproduct. 

Bachelor of Business Administration
Als je je opleiding Facility Management met succes hebt afgerond, mag je jezelf Bachelor of Science (BSc)!

Open Avond 12 februari

Meld je aan

Lees meer

Download de brochure

 

Probeer de opleiding uit

Kom proefstuderen

Haal het beste uit Facility Management

Studiebegeleiding

We vinden het belangrijk dat je je snel thuis voelt bij Inholland. Dat je weet hoe je opleiding in elkaar zit en hoe je effectief studeert. Onze studieloopbaanbegeleiders helpen je op weg. Het overleg vindt plaats in jouw mentorgroep en door middel van groeps- en individuele gesprekken. Bij specifieke leerproblemen, adviseert een studentendecaan je graag. In het eerste halfjaar ondersteunen ook tweedejaarsstudenten jou.

 

 

Studeren in het buitenland?

Studeren in het buitenland verruimt je blik, vergroot je kennis en biedt je een ervaring waar je je leven lang profijt van hebt. Via Hogeschool Inholland kun je een deel van je studie volgen bij partneruniversiteiten die door de opleiding zijn geselecteerd in de verschillende Europese landen. Je staat er in zo’n avontuur natuurlijk niet alleen voor: vanuit Hogeschool Inholland krijg je uitgebreide begeleiding. Je behaalde studiepunten tellen mee als je terugkomt in Nederland. En je ervaringen? Die pakt niemand je meer af.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!