HBO - Rechten deeltijd

Je bent een oplossingsgerichte mensenkenner die het recht inzet om particulieren en organisaties verder te helpen.

Na je opleiding HBO-Rechten deeltijd

Na afronding van de deeltijdopleiding HBO-Rechten, weet je professioneel om te gaan met verschillende mensen en organisaties. Je bent klantgericht en communicatief sterk, je kunt digitale hulpmiddelen inzetten voor het recht. Je behoudt steeds het overzicht, je weet wat de gevolgen zijn van juridische beslissingen op de alledaagse realiteit van deze particulieren en organisaties en je kunt hen ondersteunen bij juridische vraagstukken.

Carrièreperspectief
Als hbo-jurist zet je je in voor een goede balans tussen rechten en plichten. Je hebt contact met allerlei cliënten (bedrijven, instellingen en particulieren) over uiteenlopende kwesties. Je adviseert en bemiddelt in tal van juridische zaken. Kortom, je bent breed inzetbaar en veelzijdig.

Je wordt opgeleid tot:

 • juridisch medewerker
 • ambtelijk secretaris OR
 • beleidsmedewerker bestuurlijke en juridische zaken
 • vergunningverlener

Je wordt niet opgeleid tot:

 • advocaat

Wat houdt jouw baan straks in?

Wat kun je met je diploma HBO-Rechten? Een paar beroepen van afgestudeerden op een rij:

 • Juridisch medewerker
  Adviseert, afhankelijk van het bedrijf, over juridische vraagstukken en verricht juridisch onderzoek. Beantwoordt vakinhoudelijke vragen, adviseert over wet- en regelgeving en behandelt beroeps- en bezwaarschriften.
 • Ambtelijk secretaris OR
  Ondersteunt de Ondernemingsraad op organisatorisch, secretarieel en beleidsmatig. Notuleert tijdens vergaderingen, verzorgt de interne communicatie, beantwoordt brieven en e-mails en beheert het archief.
 • Beleidsmedewerker bestuurlijke en juridische zaken
  Signaleert ontwikkelingen, verricht onderzoek en formuleert beleidsplannen en nota's. Ontwikkelt het (overheids)beleid en voert daartoe overleg met belangengroepen, bedrijven en deskundigen.
 • Vergunningverlener
  Toetst en beoordeelt aanvragen voor milieu-, bouw- en horeca- en andere vergunningen aan de geldende wet- en regelgeving. Verstrekt informatie over wetgeving, behandelt en verleent vergunningen en zorgt voor een correcte en procedurele afhandeling.

Waar kun je bijvoorbeeld terecht met de studie HBO - Rechten deeltijd?

Afgestudeerde Helen Eekhout aan het woord.

Ontdek 24/7 opleidingen

Bezoek de Online Open Dag

Hoe schrijf je je in?

Inschrijven

Verder studeren?

Verder studeren kan ook: je diploma geeft je toegang tot diverse (master)opleidingen in binnen- en buitenland. Bij verschillende universiteiten kun je voor bepaalde studieonderdelen een vrijstelling krijgen. Daarnaast kennen diverse universiteiten verkorte opleidingen voor afgestudeerde hbo'ers. Omdat bachelordiploma's internationaal beter vergelijkbaar zijn, kun je met je Nederlandse diploma ook aan het werk in het buitenland.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!