HBO - Rechten deeltijd

In de samenleving herken je rechtvaardigheid, maar ook onrechtvaardigheid. In het analyseren van die situaties zie jij een uitdaging.

Hbo rechten deeltijd

Voor wie

In de baan die je nu hebt, zoek je misschien verdieping. Of je hebt je altijd al tot een juridische functie aangetrokken gevoeld en je hebt nu de kans om te gaan studeren.

Jij:

 • bent maatschappelijk betrokken;
 • hebt een goed gevoel voor taal;
 • analyseert de situatie voor je een oordeel hebt;
 • zoekt liever eerst iets op voordat je een antwoord roept; 
 • hebt oog voor detail en nuance;
 • houdt van de dynamiek van de juridische wereld;
 • deinst er niet voor terug in korte tijd veel informatie te verwerken.

Herken jij jezelf hierin? Dan is de opleiding HBO-Rechten geschikt voor jou!

Studieprogramma HBO - Rechten deeltijd

De deeltijdopleiding HBO-Rechten combineert de praktijk met theorie. Al tijdens de opleiding kom je in contact met bedrijven uit het werkveld. Hieronder lees je wat je in vier jaar doet. 

Studieopbouw

Studieopbouw in het kort

HBO-Rechten is een heel praktijkgerichte opleiding: aan de hand van beroepsopdrachten werk je tijdens je studie aan vraagstukken uit het werkveld. Je leert hierin juridische informatie te zoeken, toe te passen, te verwerken en te presenteren. Het onderwijsprogramma laat je kennismaken met verschillende rechtsgebieden, sociale wetenschappen en communicatie.

Onderscheidend

Dit kun je verwachten van de deeltijdopleiding HBO-Rechten aan Inholland:

 • Een opleiding die optreedt als partner in jouw professionele ontwikkeling.
 • Een relevant programma met veel nadruk op praktijkgerelateerd onderwijs.
 • Een concrete integratie van het beroepenveld binnen het programma.
 • Je krijgt een gedegen theoretische basis.
 • Je verwerft het onderzoekend vermogen waarmee jij straks bij kunt dragen aan de ontwikkeling van het beroep.
 • Je leert digitale middelen in te zetten in het juridische werkveld.

Studievormen
Tijdens je studie krijg je onderwijs aangeboden in meerdere werkvormen. Daarbij kun je denken aan:

 • hoor- en werkcolleges;
 • cursussen en trainingen;
 • individuele- en groepsopdrachten;
 • stage.

Twijfel je nog? 
Ben je maatschappelijk betrokken en voel je je aangetrokken tot juridische functies, maar weet je niet zeker of de deeltijdopleiding HBO-Rechten echt bij jou past? Kijk dan eens bij een opleiding die hierop lijkt, maar wel een andere focus heeft. Wie weet past die ook of beter bij jou.

Sociaal Juridische Dienstverlening

Jaar 1- Propedeuse

Eerste jaar

Het eerste studiejaar verken je je vak. Je maakt kennis met onderwerpen en thema's als democratie en rechtsstaat, belang en advies, rechtswetenschappen en juridische taalvaardigheid. Elke onderwijsperiode is gekoppeld aan een bepaald profiel binnen de rechtspraak: de onderzoeker, de belangenbehartiger, de adviseur en de conflictoplosser. Na elke periode lever je twee beroepsproducten in en maak je twee kennistoetsen.

Je leert daarnaast kritisch naar jezelf te kijken, waardoor je inzicht krijgt in je eigen studievaardigheden. Tot slot ontdek je welke van jouw kwaliteiten passend zijn voor het beroep en welk gedrag gewenst is in bijvoorbeeld conflictsituaties. Een goede mondelinge en schriftelijke beheersing van de Nederlandse taal is tijdens je hele opleiding erg belangrijk. Mocht het nodig zijn, dan kun je in het eerste jaar deelnemen aan het ondersteuningsprogramma voor taal.

Vakken

PrivaatrechtStaatsrechtStrafrechtInternationaal rechtBelastingrechtOndernemingsrechtArbeidsrechtNederlandse taalvaardigheidICT en rechtCommunicatie

 

Jaar 2 - Verdiepen

Tweede jaar

In het tweede jaar bouw je verder aan de kennis uit jaar 1. Ook in dit jaar staan beroepsproducten centraal, met onderwijs dat die producten ondersteunt en verder verdiept. De profielen die we in het tweede jaar behandelen zijn de overheidsjurist, de bedrijfsjurist en de rechtsbijstandsjurist. Ook internationale verdieping komt aan bod. Deze thema's bereiden je voor op de keuzeprofielen van het derde en vierde jaar.

Vakken

PrivaatrechtStaatsrechtStrafrechtInternationaal rechtBelastingrechtOndernemingsrechtArbeidsrechtNederlandse taalvaardigheidICT en rechtCommunicatieEngels

 

Jaar 3 & 4 - Afstuderen

Derde en vierde jaar

In het derde en vierde jaar:

 • volg je een programma dat is samengesteld uit de keuzerichtingen rechtsbijstandsjurist, overheidsjurist of bedrijfsjurist);
 • doe je praktijktijd op (jaar 3): 30 EC's. Je loopt stage binnen je eigen organisatie of een andere organisatie waar je relevante praktijkervaring opdoet. De nadruk ligt op het opdoen van ervaring als aankomend hbo-jurist. Want leren door te doen, daar groei je het snelst van;
 • ga je afstuderen (jaar 4): 30 EC's. Je studeert af op een onderwerp of project dat relevant is voor het keuzeprofiel.

Duur praktijktijd
De duur van de praktijktijd bestaat uit 420 uur (52,5 dagen van 8 uur) aan werkend leren op een relevante werkplek. Dit is exclusief de uren voor het schrijven van een werkplan en verslagen, het maken van een drietal opdrachten en het uitvoeren van intervisie. Deze praktijktijd sluit bij voorkeur aan bij je gekozen keuzeprofiel. Wanneer er sprake is van voldoende relevante werkervaring, dan kan dit traject verkort worden. Voor een deel krijg je dan vrijstellingen.

Wanneer jouw eigen werkplek onvoldoende mogelijkheden biedt om de praktijktijd in te vullen, is het mogelijk om via de databank van Inholland een stage te zoeken.

Bachelor of Laws
Als je de opleiding HBO-Rechten succesvol hebt afgerond, mag je jezelf Bachelor of Laws noemen!

Kom 5 juni naar de Open Avond

Meld je aan!

Haal het beste uit HBO - Rechten deeltijd

Studiebegeleiding

We vinden het belangrijk dat je je snel thuis voelt bij Inholland. Dat je weet hoe je opleiding in elkaar zit en hoe je effectief studeert. Onze studieloopbaanbegeleiders helpen je op weg. Het overleg vindt plaats in jouw mentorgroep en door middel van groeps- en individuele gesprekken. Bij specifieke leerproblemen, adviseert een studentendecaan je graag. In het eerste halfjaar ondersteunen ook tweedejaarsstudenten jou.

 

 

Studeren in het buitenland?

Studeren in het buitenland verruimt je blik, vergroot je kennis en biedt je een ervaring waar je je leven lang profijt van hebt. Via Inholland kun je een deel van je studie volgen bij zusterinstellingen in bijna alle Europese landen. Je kunt zelfs terecht in Mexico, Argentinië, Brazilië, Australië en de Verenigde Staten. Je staat er in zo'n avontuur natuurlijk niet alleen voor; vanuit Inholland krijg je uitgebreide begeleiding. Je behaalde studiepunten tellen mee als je terugkomt in Nederland. En je ervaringen? Die pakt niemand je meer af.

Nieuws vanuit de opleiding HBO-Rechten

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!

Whatsapp
06-21115555
Telefoon
023-522 3228